用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友要有咩特質先拎到幾間熱門私幼offer? ...
樓主: Dybala
go

小朋友要有咩特質先拎到幾間熱門私幼offer? [複製鏈接]

回覆樓主:

N班面試前上2-3個月playground 訓練坐得定 唔怕見人 基本中英文 顏色 形狀但最緊要個樣係好多幼稚園簡家長 呢個係名幼老師朋友講既 簡個會投資係小朋友身上 同有強勁背景最重要因為學校打個電話 家長會即刻外補 ⋯⋯

無疑SC的確好多家境都好好,好多父母成日一齊接放學,爸爸康車媽媽落去接,好似唔洗做咁

Dybala 發表於 21-4-1 14:42
如果真係緣份/運氣冇理由考兩年一間都考唔到, 點都有一個半個offer掛就算講緣份都總會有啲因素令個老師覺得 ...

會唔會係家長有d表現好緊張令學校驚係怪獸家長

Dybala 發表於 21-4-1 11:55
大女當年第一年細b去考, 咩KV SC LH GH SPK等等全部reject; 到下一年超大b身份去考都係得LH有waiting, 其他 ...

我覺得唔係小朋友有咩特質,而係父母的育兒態度,教育方向是否跟學校相同。親子關係都非常重要。

我發現好多父母口講一套,實質做又另一套。你行一轉公園就知,好多人低頭手機同傾計,冇咩人會落場同小朋友玩。細路仔就是要陪玩。

面試時,小朋友表現都突出,識講野,合作。學校揀我地,我覺得主要係爸爸非常creative , 同小朋友之間的互動。

P.S. 我小朋友是大B, 考多間幼稚園 (有你以上某些)都有offer.

回覆樓主:

我仔有蘇浙,靈糧堂,玫瑰崗,真光,聖保羅堂offer,  最後選了聖保羅堂,我5知你係咪look for 黎類學校定再神校d個d ?

主要係睇小朋友性格 外向肯講野肯定有優勢 如果加上係大b 就好大機會入到 反而學術係其次 當然一d基本常識都要識 但如果家長平日有同小朋友多出街同教導無理由會唔識

樓主不需太懷疑自取小朋友,亦無需考究為何考兩次都未能有名幼offer.

眼看不少青年考多次DSE亦未能有大學offer一樣,只是普通不了的事。但不等於他們沒有將來及成就啊。

回覆樓主:

小朋友中B, 我哋冇背景,無宗教

但由於N班所有名幼都失落,連KM都無
所以今年考K1就漁翁撒網

喺我經歷,唔太睇到家庭教育嘅分別,或家庭背景的影響。因為K1今年,樓主提及既幼稚園的確全都有offer

我感覺個分別,真係因為小朋友

學術我唔覺好大影響,因為大部分問既野都唔深,平時家長有講解下,大部份小朋友都會識,係睇佢答唔答

考N班時,其實我覺得佢已經好好,當時小朋友可以唱晒成首歌。但的確唔算好坐定定,問問題都唔係次次即刻答,同埋當時唔算好喜歡閱讀

考K1時,可能返過學,又習慣咗Zoom。小朋友次次都有問必答,聲線夠,反應快,有笑容。例如問佢,呢支牙刷用來做乜㗎?佢會做埋動作,大聲答問題,再加好燦爛嘅笑容

同埋考K1當時真係喜歡閱讀,所以影片大部份時間都顯示她自己看書,及爸媽各自既親子閱讀

我覺得要等小朋友發展到一個時候,佢開始唔怕生,肯答人問題就可以。

唔係小朋友叻唔叻,只係佢性格或佢發展咗未。但入咗名幼其實只係一個開始,從來家庭教育嘅影響比學校更大

加油

回覆樓主:

我覺得運氣都好重要
我女考咁多間有kv有offer
佢in 果陣只係答左兩條問題
最後仲喊

回覆樓主:

有些發展早或遲是天生的,不要強求, 最緊要因材施教,合適就好,有些孩子也會後勁凌厲的。

技術同實力野好多家長樓上都講左

依兩年應易左幾年前。出生率每年越黎越少,加埋有家長移民同埋多WFH轉券幼。機會率比上幾年應易左。

祝你好運

幼稚園只係學習嘅開始, 斷唔會因為入到名私幼就代表贏到一切吧, 望子成龍之心, 人皆有之, 但作為家長, 都應調整一下心態, 這對子女的長遠教養十分重要

回覆樓主

唔怕羞,肯講野,又聽指示,就有offer.

wannabefa 發表於 21-4-2 19:14
小朋友中B, 我哋冇背景,無宗教

但由於N班所有名幼都失落,連KM都無
"例如問佢,呢支牙刷用來做乜㗎?佢會做埋動作,大聲答問題,再加好燦爛嘅笑容"

多謝你, 我諗我已經搵到答案
我個女答問題時只會用正常語氣答"用黎刷牙", 冇動作, 冇笑容(好彩今年戴住口罩考小一, 如果唔係分分鐘一樣冇offer)
應該就係呢啲位輸比其他人
‹ 上一主題|下一主題