用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇 vs 播道
樓主: Balleys
go

基崇 vs 播道 [複製鏈接]

難揀! 近,比較重要。 始終升中學,需要多些時間作各方面的預備。 基崇校風純樸。 基崇和播道,兩間學校不同教學模式和學風。 播道由英小去中4+4+4 的結構,所以不同。播道老師關愛和用心設計校本課程,算是傳統混合互動,近年谷得黎學生受落,算進取的新派直資。至於,播中重視咗教學生累積自己學習心得,學術風氣強,重閱讀。老師又不放棄學生果一種。 (如兩間選擇,恭喜,就要睇喜歡邊種和地點)

rachel1224 發表於 21-4-5 21:09
我囡現在是播道小六生,有冇嘢可以幫到你?^^

知唔知中學部讀書氣氛如何?謝謝

kudon 發表於 21-4-1 21:04
緊係揀基崇啦,播道小學一級五班,上到中學又係一級五班,外來生根本好難融入去,就算係 band 2生都唔應 ...
呢類直資梗要睇住條收生數啦。

chantelle321 發表於 21-6-28 17:15
知唔知中學部讀書氣氛如何?謝謝

在此想分享一些不一定啱聽的睇法。六年happy school 小學,非傳統教法,小朋友成長係開心D,我女兒都因此自信提升不少,可是能升到傳統B1AB學校(不是龍校)就不太容易了,始終B1AB校為6年後DSE而收苗子的。到了中學,學校目標好清晰,為6年DSE而努力,否則又被D乜乜3322幾多%的統計評頭品足了,所以一定谷好D成績,直資唔掂就要你退學費事影響總體。問問家長,如果你仍抱著小朋友中學happy的心態,相信校方不會太認同,除非你打算中三四後就放洋,咁happy 態度無問題;但如果你打算留港砌DSE, 係無得hea 嘅,因為DSE係同全香港學生互揪嘅。

JojoDad 發表於 21-6-29 10:32
在此想分享一些不一定啱聽的睇法。六年happy school 小學,非傳統教法,小朋友成長係開心D,我女兒都因此 ...

我是想小朋友由小一開始打好學術基礎,上到中學全力向DSE方向進發,想了解一下播道書院中學部氣氛係點。有聽過話播道書院中學部氣氛比較鬆散,因為沒有呈分試的壓力,所以想了解多一些。

zhaifufu 發表於 21-4-25 15:33
我絕對唔同意,我大仔播道小六,今年原校升中,弟弟考唔到播道,大抽獎去左紅馬,紅馬的課程比播道實在是 ...
紅馬課程比播道深?
官校無教深無教快,如果侓淺過官校,能力成疑。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chantelle321 發表於 21-6-29 10:57
我是想小朋友由小一開始打好學術基礎,上到中學全力向DSE方向進發,想了解一下播道書院中學部氣氛係點。有 ...
你目標都咁清晰咯,咪入間認真D,谷少少嘅讀咯,不過要有心理準備要陪伴6年架,小學嘅話。

hkpapa852 發表於 21-6-29 11:00
紅馬課程比播道深?
官校無教深無教快,如果侓淺過官校,能力成疑。

英小和中文小學無法比較,我只是覺得紅馬一個星期不停默書測驗,我溫得很辛苦
‹ 上一主題|下一主題