用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
樓主: Lsfjoey
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

比我會請教下師姐選科難度, 有無開自己興趣科目? SPCS 開兩邊資源分配係點?同學係咪易相處?... 等等

SPCS 返學方便D/, MSS 校園靚/空氣好D, 校服各有各靚.
同埋會考慮女兒乖乖聽話定獨立自主型.

cafeva 發表於 21-3-31 14:20
SPCS 返學方便D/, MSS 校園靚/空氣好D, 校服各有各靚.
同埋會考慮女兒乖乖聽話定獨立自主型.

獨立自住是MSS 較適合?

boboaf 發表於 21-4-1 09:51
獨立自住是MSS 較適合?
係. 個人意見

回覆 cafeva 的帖子

亞女屬於自主學習及獨立思考型, 會自行完成功課, 考試溫書都係自動波, 英文語言能力極佳, 其實兩間中學都係要自動學習, 所以好難揀, 唯有從高中選科著手

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:07
回覆 cafeva 的帖子

亞女屬於自主學習及獨立思考型, 會自行完成功課, 考試溫書都係自動波, 英文語言能力極 ...

嚟過個人睇法簡化版,M係輕鬆D,無咁追逐成績,S會嚴肅D。若目標係大學神科,選S吧~~~

你囡性格適合讀M,個人有要求,自持能力高。不過,M放洋率高,唔好受離離去去影響自己~~~

Lsfjoey 發表於 21-3-31 11:53
又到亞媽再次選擇困難, 其實亞媽好鐘意MSS, 但用家又話要去SPCS; 一間要駁腳, 一間地鐵+行路; 一間免學費,  ...

SPCS係所有人F4讀 IGCSE,然後F5/6讀DSE或IAL
當然揀DSE,F4讀IGCSE同DSE不一樣,視乎科目,讀番DSE課程也會吃力。

回覆 mcl203 的帖子

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小學屬於中上遊, 唔想佢中學仍然停留在中上遊位置, 話佢未出力讀書, 而且佢無乜課外活動, 運動音樂都唔得, 所以佢讀SPCS會迫到佢再向上遊, 當然MSS必定讀得開心, SPCS如果應付到相信都係會開心的.
至於要考量的除了交通方便呈度外,  SPCS勝
放飯, MSS有飯堂, 學生唔使出街食, MSS勝

至於成績, 應該SPCS會出色D
學習氣氛, 應該SPCS同MSS 都平手吧

回覆 Bluegene 的帖子

如果唔打算出國, 留返香港升大學, 考IGCES比DSE, 邊樣會更穩勝?

sure SPCS.  MSS 除左英文好, 其餘既好一般.

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:42

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小 ...

我都曾經比較過下兩校成績,其實兩校成績並非差太遠,S當然係稍勝,始終M傳統風格都係走輕鬆D,自動波,收生取向都有分別。M出去食飯就麻煩lu,行路跑馬地,大斜路,不過,可以打的嘅~~~

學習氣氛,我估,兩校分別係大嘅,所以話M要自控能力要求高一啲~~~

pypy405 發表於 21-4-1 12:45
sure SPCS.  MSS 除左英文好, 其餘既好一般.

SPCS,MSS,BPS,其實成绩唔係差太遠,只講DSE ~~~

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:44
回覆 Bluegene 的帖子

如果唔打算出國, 留返香港升大學, 考IGCES比DSE, 邊樣會更穩勝?  ...

應該係DSE vs IAL。IGCSE入唔到U。
有朋友話SPCS教 IAL的老師比教DSE的好。IAL成績報 non JUPAS,一早有 conditional offer。

但大學點睇 IAL成績,好唔透明。

小朋友中文好唔好?如果打算留港讀大學,中文唔係太好,SPCS可以用IAL避一避,MSS就避唔開。

Lsfjoey 發表於 21-4-1 12:42

問過班主任意見, 老師話佢能力讀得到, 由於MSS同現在小學太似都係比較Free style, 小 ...

之前聽過SPCS 學生鐘意出去買外賣回校,大家圍埋係操場一齊食。MSS飯堂水準如何?如果唔啱食,學校附近又唔多選擇的話都幾頭痛。係YouTube 有幾多SPCS 學生拍的短片,有講下校園生活,如果有時間可以上YouTube search 一下 SPCS 就好易搵到。

回覆 b3410 的帖子

中文比較差, 只徘徊80+

回覆 creambun 的帖子

多謝指點, 真係要睇吓

Lsfjoey 發表於 21-4-1 13:31
回覆 b3410 的帖子

中文比較差, 只徘徊80+
咁又想問,如果向好看,入讀spcs 被迫下會有進步,但如果相反呢?spcs 有一大班小學部升上,學習能力不弱,會唔會被比下去,失去信心呢?

Lsfjoey 發表於 21-4-1 13:32
回覆 creambun 的帖子

多謝指點, 真係要睇吓

我女睇完好鐘意SPCS, 有啲片真係幾攪笑。 睇完可能發現其實SPCS 都唔係一間好嚴肅的學校。可以叫埋女女一齊睇。

creambun 發表於 21-4-1 13:30
之前聽過SPCS 學生鐘意出去買外賣回校,大家圍埋係操場一齊食。MSS飯堂水準如何?如果唔啱食,學校附近又 ...
咁暫時,可以好放心,mss tuck shop 小食有啲水準,款都多。不過疫情問題,未試過起學校lunch,正常情況下,s1要起學校食lunch ,s2以上先出去食,由學校行去跑馬地,約10分鐘啦,小朋友成班同學一路行一路傾,時間唔會太覺,上返嚟學校,應該要夾好似校巴既巴士時間喇上到車,3分鐘左右到學校。
‹ 上一主題|下一主題