用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係咪等電話等到下午就可以死心?
樓主: Ashleyliubb
go

其實係咪等電話等到下午就可以死心?   [複製鏈接]

呢個遊戲就係咁.  其實只有級頭才有機會玩. 以BAND 1為例, 若區內BAND 1已不多, 而且總是有一, 二間特別受歚迎, 區內小學最少十幾二十間, BAND 1 學校自行只有30多個位.  先不理PS1成績, 一般沒有級3內根本沒機會入自行正取生. 就是很好PS1學校的成績都可能最少要級5內.

除非肯降低要求選一些沒有那麼受歡迎的學校, 但一般學校也建議在自行要選不會後悔的中學, 因還有大抽獎, 若選了不太喜歡又收了, 就沒機會大抽獎, 故通常絕大部份人這階段都選最受歡迎的學校.

再加上考級1, 2 那些學生又可拿自1位, 又可暫時HOLD住了自2位. 所以通知正取生更少了....唉!

同意, 其實面試等都沒有太大影響, 除非真係特別特別特別不同, 或邊緣間取捨, 或有特異功能, 否則成績幾乎是決定一切.

TGTY 發表於 21-3-31 14:27
其實我個係級頭,不過都係唔夠人叻唔夠人爭!

咁就真係更傷感.....特別係級頭那些, 但又不是級1, 2,  心情更複雜...
因已經咁好, 但學校正取生位太少....

但我相信級頭唔係正取生都一定係後備生, 應很有機會不用大抽獎時已經派左自1或自2 (雖然你唔知唔係抽獎派) 因太多級1-3的已向直資或更好的出發.

我覺很有機會入到你心儀的自行

TGTY 發表於 21-3-31 14:37
回覆 justin1justin2 的帖子

多謝你的鼓勵!亦希望成你貴言!因我哋一向冇抽獎運,好擔心隨機號碼差!小學 ...

加油, 希望你唔駛大抽獎, 已經在備取生, 最終備取生入自1或自2
級頭是很有機會的, 加油.

TGTY 發表於 21-3-31 14:37

多謝你的鼓勵!亦希望成你貴言!因我哋一向冇抽獎運,好擔心隨機號碼差!小學 ...

點解當初唔報一些直資, 多一些考慮吓?

Dada3802 發表於 21-3-31 15:14
回覆 naturebeauty 的帖子

Totally agree!自行主要是b1A1B生的遊戲,事實上不少同學同時收到自1自2 Offer ...

同意, 其實主要是B1A, 甚致級頭果幾個.  因在這階段, 大部份B1B都不想降低要求選次選學校, 寧願大抽獎搏一搏...

Cavebaby 發表於 21-3-31 15:05

就算你報好多,其實心目中都只係會得一兩間好直得你去放棄抽奬,就算有D直資 ...
係呀, 但因他/她是級頭, 應會有一些直資是可以值得去放棄抽獎, 當然, 媽媽也說了不想再交學費, 這確也是很重要的考慮原因. 因津校很多都很好, 甚致比直資好.

naturebeauty 發表於 21-3-31 15:15

非常同意, 當然也有個別, 如真的突然發台瘟, 或特別特別特別表現, 但這機會很少. 絕絕大部份以成績收
(除非是邊緣個一, 二)

Youbear 發表於 21-3-31 17:53
老實講,根本就係睇排名,面試都係做下樣。

除非特別原因如之前所說

justin1justin2 發表於 21-3-31 17:54
係除非特別原因如之前所說

朋友仔仔級十幾, 面試表現非常好, 筆試也是全部答中(雖然你可說小朋友自己認為而已, 或其他人都好好, 這也可能是事實), 但最少小朋友認為今次真係超水準, 但最終都係冇份....

___joee___ 發表於 21-3-31 17:56
好灰灰灰
自1&2落空
一缐級一(emoji)(emoji)(emoji)

這機會真的很低, 但放心, 肯定應是備取生.

朋友仔仔說學校級一, 級二 自1自2全中

chasedream 發表於 21-3-31 17:57
係。我都覺,因我女係級頭(1-2名),但面試好差,仍有份,所以我覺得,成績較重要。
...

你囡囡好叻呀, 係, 我認為這制度下, 成績是關鍵.

kc1016 發表於 21-3-31 19:45
我仔都係頭5, 兩間都無,好彩呈三都keep 到水準,希望在明天
頭五, 二間都冇, 競爭好大...唉

auroresy 發表於 21-4-1 14:47
經過這個升中過程, 從去年9月到現在, 經過幾間直資和自行面試, 坦白講我覺得成績最重要, 而且是全港排 ...
非常同意

所以同意基本上最重要係成績,全港排名

pinkupinku 發表於 21-4-4 18:06
我都覺得自行是睇排名。排名夠高,面試只要正常ok就得。當然,如果in得好差也有機會失落自行。但相反,如果 ...
同意

cafeva 發表於 21-4-5 09:38
早通知緊係好D。大抽奬選擇都多D資訉。最失落應該係级頭又未有offer,七月可能有驁喜。
...
但最好通知埋備取生

zanezane 發表於 21-4-6 10:11
回覆 naturebeauty 的帖子

係呀,連自行面試都無去就收。唔係咩熱門地區,1C學校 ...
更加引證了成績排名才是關鍵
‹ 上一主題|下一主題