用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華VS九華 二選一
樓主: joycechanwy
go

英華VS九華 二選一   [複製鏈接]

joycechanwy 發表於 21-3-31 21:40
都同囝囝分析過,DSE成績係SPC好好多,SPC的男仔個個都斯文得黎又SMART,不過佢話唔想一年交咁多學費,負擔 ...

你仔仔好生性(emoji)(emoji)相信佢係自律又自發的小朋友,佢係邊間學校都會成功!

maomaochoi 發表於 21-3-31 21:40
我阿仔又係鍾意九華校園,但我同佢講讀書係為乜?佢最終目標又係乜?

你阿仔話英華可以去STEM比賽,因為 ...

佢中文作文次次也全級第一,我反而不想佢作文咁叻,我思想守舊,想男仔文科不要太過好,所以沒有研究哪間學校寫作比較好呀。STEM佢都OK,老師剛剛比左個PROJECT比佢,叫佢組隊參加比賽,佢都好ENJOY成日開ZOOM同組員開會。去外國讀書佢知道是不可能負擔的了,不過佢想完成大學後睇下有無機會去進修下咁囉。
我提議佢7月去九華叩門,佢話既來之,則安之,留番個叩門位比其他男仔喎。

所以我宜家專心同佢搵下資料,睇下英華定英皇較適合佢。

都同囝囝分析過,DSE成績係SPC好好多,SPC的男仔個個都斯文得黎又SMART,不過佢話唔想一年交咁多學費,負擔 ...

學費呢方面我仔都有同我地考慮, 佢都怕增加屋企人負擔。但我好朋友兼佢代母同我仔講小朋友只要讀好書, 其他野留返比大人去面對, 小朋友唔需要將學費成為選學校既條件。甘當然首要條件屋企人要真係負擔到唔吃力啦!

自此我仔已冇再提學費問題..

joycechanwy 發表於 21-3-31 21:59
佢中文作文次次也全級第一,我反而不想佢作文咁叻,我思想守舊,想男仔文科不要太過好,所以沒有研究哪間 ...

喂呀,媽媽,你真係好守舊

點解唔想阿仔文科好喎?就算你㩒住佢文科,唔等於佢理科會變更好架

我相信你仔仔都因為中文叻先考到SPC, 你見好多仔都話中文果條難過英文

我阿仔都係文科叻,我冇理佢,由佢自由發展

如果英皇同英華,我會投英華。我覺得官校都係要考慮嘅地方,始終六年可以有好多變數。而且英華如果係谷,你仔仔一定應負得黎。感覺你阿仔又考順又生性,好乖仔

Sosiusiu 發表於 21-3-31 22:06
學費呢方面我仔都有同我地考慮, 佢都怕增加屋企人負擔。但我好朋友兼佢代母同我仔講小朋友只要讀好書, 其 ...

不過樓主好似仲有細仔,如果兩個學費加埋車錢飯錢都幾甘。啲錢留起將來進修可能仲有用

而且樓主仔仔係文人一定多愁善感

joycechanwy 發表於 21-3-31 20:00
朋友兩個仔現在在英華讀緊,問佢意見,只拋下:一定不要選英華。叫佢比具體原因又比唔到。讀英皇的朋友又話 ...
Joyce, 除了學費外, 令郎對SPC 還有什麼不喜歡的地方??  
阿Q 地想, 天意讓你去港島名男官, 會否考慮 KC vs SPC ?? Hahaha.  只是講笑, 不要認真。

我曾同幾位網友講過, 入了SPC 如能頭兩年不玩, 那孩子一定是定力過人。SPC 頭兩年是 happy school; 有很多時間可參加不同活動, 多姿多彩。不論是本地或海外交流, 每年你總會找到想參加的項目; 有時活動或交流團撞期, 孩子們會馬上染上決定困難症。學校鼓勵小朋友嘗試不同活動, 大部分活動的參加門檻都很低。學校很有心培養小朋友的個人成長, 鼓勵參與之餘是沒有壓力的。例如一些對外比賽, 校方不是一定要你奪標而回, 他只要求你用心參與, 有盡力做好自己, 奪獎是 bonus, 是外界給孩子實力的認同。在很多不同類型的比賽中, 你不難看到, 就算是輸, 大部分 SPC 的隊伍都很有鬥志, 作戰到底, 我相信是學校的文化使然, 大家都懂得尊重活動/賽事, 對自己有要求, 出外比賽是代表學校, 大家會盡力而為, 有很好的團隊精神。 比賽的得著並不只在贏, 我看到的是孩子為了做好而付出的努力, 正能量的團隊, 不怕輸的精神還有合作時的愉快經驗。

SPC 的體藝不夠精, 我認同。體藝要精的話, 來來去去只有DBS, LSC 及YWC。

我家非常實際, 成績是主菜, 體藝是配菜。我同孩子都希望將來入U 路順暢點, 孩子特別要求英文有一定程度。坦白講, 孩子不是 top student, 亦不是 gift child, 只得中人之資, 不夠班入DBS 及 LSC 等神校。SPC 正好 balance 地讓他如魚得水。我本人十分感恩上天給他安排入讀 SPC, 雖然他成績只在中游, 但四年來讀得開心, 沒有浪費青春, 嘗試參與多種本地及海外活動, 老師肯給他機會參加, 沒有踢他出局, 哈哈 !

說到尾, 合適最重要。KC 好, 九華好, YWC 都好; 不好你也不會給孩子報考啦。想清楚其實想要什麼, 揀合適的, 符合將來目標的學校。決定了就 go ahead, 不要望回頭, no regret + 全力以赴, 令郎是叻仔, 去到那一間都會繼續叻 !  放心 !  揀以上任何一間名校, 都有人支持你的。

加油, 升中萬歲, 開心迎接新的一頁 !

P.S.  真心替你高興, 有好幾間名校給你們 offer, 證明仔仔真係好叻仔  

你個仔有佢自己的道理,有時心理負擔會喺一個好嚴重的絆腳石。雖然大人鍾意,但佢日日返學唔鍾意,到頭黎既係等於零。所以呢樣嘢做父母都要好好考慮一下。雖然dse整體英華可能差少少,但不乏有好top的人,既然你個仔有咁大信心同決心可以成為英華的top人,你何不替他高興?

pokeylai 發表於 21-3-31 21:53
回覆 joycechanwy 的帖子

其實九華亦有人話唔好,有人同我share 咗個畢業生家長的facebook post, 大意話學 ...

九華對學生太自由 同SLS 一樣 我不贊成無自律心同學去讀 當然仔仔考到都係好學校 分析下邊間最適合 他是用家 有權做最後決定

媽咪如果對英華信心不足 可選自行學校 七月再叩門

回覆樓主:

以往自行唔知,SPC/YW收一定不敢放棄
但如果知,呢兩間也不會選。
純粹分享,SPC朋友入咗,小朋友名列前矛,但不喜歡學校整體氣氛。
YW vs 九華,我選九華
英皇冇研究。
樓主依家唯有等七月扣門,祝好運

其實選了邊一間可能也難免留下一絲遺憾,每一間也有佢好的地方,亦有佢不足之處。希望選左一間最合適的學校之後,小朋友能夠好好咁享受六年的中學生涯就好了。
多謝大家的意見!

回覆 joycechanwy 的帖子

朋友大仔入到英華細仔入唔到,似乎冇乜人情分加,不過細佬最後都入咗間好好嘅津校比英華更好

如果揀九華只是因為阿仔覺得校園靚和老師好, 而我又見你咁肉緊, 我建議你幫阿仔揀番 SPC 或英華, 唔好諗去叩門了, 正正路路的學校, 以免蹈早排有位家長, 後悔比個仔讀了華仁, 無比失望.

joycechanwy 發表於 21-3-31 06:58
對比左DSE,4+成績九華好少少,但九華沒有公布5+成績。不過九華三大入U率有70%,都好勁。英華STEM好似好多 ...
恭喜曬,好叻仔,兩間其實我覺得都唔算谷,畀佢自己睇完決定,好戥你開心

joycechanwy 發表於 21-3-31 15:11
天意弄人,如果英華VS英皇,小朋友要英華。
第一次玩升中遊戲,唔係好識玩,亦完全沒有想過自一自二也收, ...
7月再去九華叩門,我仔有同學當年見完收到校章,但因為唔肯定收唔收所以要咗spc offer,放榜後叩門收返

你仔仔真係好乖,好叻仔,睇到好感動,祝你哋最終揀到自己最鍾意最好的
‹ 上一主題|下一主題