用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 投選大埔三間最熱英中
go

投選大埔三間最熱英中 [複製鏈接]

迦密柏雨
王肇枝
莫壽增 +1

不看成積,只看心頭好
大抽獎參考下
至於信不信就自行定斷啦!

4    0    0    0

現在來說, 迦密肯定是成績最好的一間, 但比較嚴格, 功課也很多...莫壽增較興鬆, 功課較少, 但成績每況愈下肯定是有原因的...
王肇枝是二者嚴格及功課的中間...而成績也不差...

要我選, 以前我肯定選莫壽增, 但現在我會選迦密或王肇枝(不單是成績, 而是整體感覺)

醒目開學勳章

高達紅色 發表於 21-3-30 14:32
迦密柏雨
王肇枝
莫壽增 +1

王肇枝

呢三間只可揀一間,如果入唔到富善三寳你哋會揀邊一間?

foxli 發表於 21-3-30 15:46
呢三間只可揀一間,如果入唔到富善三寳你哋會揀邊一間?

妳選咗先啦!
三寶都冇正路就孫方中或心誠(如果今年仲有得選)

回覆 高達紅色 的帖子

我都會揀柏雨,認真如果抽唔到B1要入三寳,有冇人會考慮讀大光德萃?

?唔係應該沐恩, 恩主教, 救恩或圓玄...咁排落去...

回覆 justin1justin2 的帖子

理論上係,我都會排晒B1先排B2,但現實一點,如果第一志願唔得,沐恩,恩主教排第二志願都應該機會微,所以已經要諗定比較好嘅B2。

唔好咁悲觀...BAND 1 會先派, 故若肯定是BAND 1, 估計都入到BAND 1, 若連恩主教都算BAND 1, 理應位都唔會好唔夠(因我看到很多BAND 1都已收到直資跨區OFFER, 當然也有人誇區進來), 但我相信大部份BAND 1都會入番 BAND 1學校

迦密柏雨
王肇枝
莫壽增 +1
大埔近10年都係得呢3間成績見得人, 咁一定係佢地最熱門啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

foxli 發表於 21-3-30 16:27
回覆 justin1justin2 的帖子

理論上係,我都會排晒B1先排B2,但現實一點,如果第一志願唔得,沐恩,恩主教 ...

始終band1 抽先,無理由三寶都抽唔到掛?不過學校話有case band1 抽到band3, 唔知又點解呢?

迦密柏雨

回覆樓主

我由出世到25歲也住大埔,以前我會揀莫壽增,而家我就會揀迦密,因為莫壽增成績近年向下。如果小朋友係band 1B-1C可以考慮王X枝,輕鬆啲。

高達紅色 發表於 21-3-30 17:35
始終band1 抽先,無理由三寶都抽唔到掛?不過學校話有case band1 抽到band3, 唔知又點解呢?
...

唔會了,  BAND1 學校 + BAND 2學校的學位肯定多於 BAND 1的學生, 所以學校都講如果BAND 1真係唔夠位才有機會派到BAND 2, 唔會派到去BAND 3

可能是那個BAND 1學生是邊緣, 學校判了是BAND 1, 但實際是BAND2, 這就有可能派到BAND 3

___joee___ 發表於 21-3-30 19:14
我由出世到25歲也住大埔,以前我會揀莫壽增,而家我就會揀迦密,因為莫壽增成績近年向下。如果小朋友係band ...

同意, 但迦密真係幾嚴, 功課真係幾多...幾個親戚仔女係個到讀都話好嚴...真係好睇小朋友性格或自不自律....
真係揀, 我可能揀王肇枝...中庸之道, 又不失好學校...哈哈

迦密柏雨
王肇枝
莫壽增 +1

高興見到你列出的都是B1 中學,代表你已確定了孩子是B1生!

如果小朋友是1A學生,如排迦密,沐思,恩主教,唔知咁樣排危唔危險,謝谢

cartierkwan 發表於 21-4-1 09:18
如果小朋友是1A學生,如排迦密,沐思,恩主教,唔知咁樣排危唔危險,謝谢 ...
這樣選當然最穩陣, 但略保守.

以往教一定係: 迦密/莫記(二選一), 王肇枝, 沐恩, 恩主教....
因當時迦密及莫記受歚迎程度差不多, 故你放他們二其中一個在第二選擇是沒機會, 只會浪費了, 排在人之後....

但近幾年, 莫記情況每況愈下, 改選王記的人相對愈來愈多, 故現在應多了人放王記第一選擇, 所以有可能第二選王記機會都很少, 因學校會先收選擇一.

現在第一選迦密應還是最多, 但王記與莫記就難說, 最少趨勢上王記愈來愈多....但因大抽獎, 選沐恩第一選的就相對少, 故你這樣排應是最穩陣, 但可能有點保守

justin1justin2 發表於 21-4-1 11:18
這樣選當然最穩陣, 但略保守.

以往教一定係: 迦密/莫記(二選一), 王肇枝, 沐恩, 恩主教....

其實係咪咁?
乙一 栢雨/ 莫/ 王
乙二 王/ 沐/ 恩
乙三~六 三寶或其他band2

高達紅色 發表於 21-4-2 20:05
其實係咪咁?
乙一 栢雨/ 莫/ 王
乙二 王/ 沐/ 恩
乙三可繼續選沐或恩, 四繼續排恩, 再到三寶
‹ 上一主題|下一主題