用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教:ESF Bradbury School 白普理
go

[小學] 請教:ESF Bradbury School 白普理 [複製鏈接]

女兒個性慢熱,但熟咗就好活潑。面對陌生人,尤其大人就好緊張,唔敢望人同答問題好細聲。

讀私幼,英文流利學術不錯。我擔心咁嘅性格去到local school or 著重學術嘅私校會令佢越來越內向和怕犯錯。

Bradbury 老師愛心足夠嗎?教學模式和環境會唔會有利於令內向嘅小朋友變得自信和更善於交流?

請各位指教(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
   1    0    0    0

小朋友而家幾大?

快5歲了

已經收左? 收左就安心去讀☺️

請有經驗的家長提供更詳細的分享,謝謝

foodiepiggy 發表於 21-3-30 18:32
請有經驗的家長提供更詳細的分享,謝謝

才五歲,性格還有塑造空間,一般在IS, 老師都比較鼓勵嘗試,外國人通常對小朋友包容,習慣讚咗你先,好多野係open answers不只有對錯,小朋友又不用太緊張分數而害怕犯錯,而且外國小朋友一般比較大膽可以耳濡目染一下,我經驗覺得IS的環境整體對內向的小朋友是利多於弊,反而到高小比較定形,要小朋友走出comfort zone更不易。
我有些朋友經過比較傳統的local 幼稚園洗禮,反而更害怕犯錯更不敢出聲,其實有時所謂內向,是欠缺自信的表現。

964000 發表於 21-3-30 20:30

才五歲,性格還有塑造空間,一般在IS, 老師都比較鼓勵嘗試, ...

“我有些朋友經過比較傳統的local 幼稚園洗禮,反而更害怕犯錯更不敢出聲,其實有時所謂內向,是欠缺自信的表現。”

10分認同, 我有朋友嘅小朋友都係一樣. 原本外向嘅性格,變成越嚟越內向...

回覆樓主:

作為過來人,我非常鼓勵你讓女兒讀IS,我女同你形容的好相似,呢幾年來見證女兒的成長,雖然有D野係無變(例如:仍然係緊張底,仍然係比人慢熱),但我明顯見到個女願意嘗試多咗,講自己既意見自在咗,同朋友相處愈見主動。個人覺得呢D轉變係學校同家庭環境配合已達成既,因為IS真係可以做到多鼓勵小朋友take risk,多互動既機會學習表達同埋溝通,同埋老師都會重視個人成長,唔係只顧學習進度。

多謝大家嘅寶貴嘅意見!好有用!

‹ 上一主題|下一主題