用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 畫車的小男孩
go

畫車的小男孩 [複製鏈接]

我個仔三歲多
一直覺得佢學野幾快,考學校成日有offer

但最近一直有件事好困擾我
佢成日係屋企畫不同類型既車
然後一張一張cut 出來
一次數量最少有20張
有時我想分散佢做其他野
但佢好堅持要自己畫車

昨晚佢有份新車車玩具
佢surprisingly 要求我幫佢畫架車出来

然後佢批評我畫得差say: you can’t do like this! You draw bad things in the car..

但我自問只係跟著個圖draw ... (cry)

我有時想同佢有d親子時間
試過同佢一齊畫車
但我只係add 一條line
佢就很激動地唔要張畫

佢平時同人係學校溝通無問題
大部分老師話佢學野快
但係屋企就會
請問有無相似case ? 可以點處理?

0    0    0    0

tobegoodmum! 發表於 21-3-29 13:16
我個仔三歲多

我女細個會咁,好完美主義,鐘意叫人畫又因為少少不啱佢心意而發晒脾氣。大少少就唔要我地畫,自己畫。佢畫畫係有啲天份嘅,好多功課大人諗唔到點畫,佢反而自己搞掂晒。

你係擔心啲乜?

1. 小朋友小手肌能力一解鎖,佢地好鍾意剪剪貼貼,其實鍾意就好,個人覺得無需要太擔心。
2. 你小朋友有主見,有審美眼光(當然小朋友的眼光有時候很獨特),試想想當你自己畫緊一幅大作時,被人畫了一筆,你的反應會如何?

3歲幾4歲人仔開始大個,親子時間都可以一邊溝通一邊玩/畫,媽媽/爸爸晌度畫XX好唔好呀?我有無可以幫你的地方?又或各自畫自己心目中的車,畫完再互相分享。

只是個人分享,希望幫到你。

kimlam953 發表於 21-3-29 15:28
我女細個會咁,好完美主義,鐘意叫人畫又因為少少不啱佢心意而發晒脾氣。大少少就唔要我地畫,自己畫。佢 ...

謝謝你分享!
對!我覺得我個仔都好完美主義!

請教一下我應該係咩情況下令佢停止畫又不失和氣?

佢每次叫佢停
佢都唔太開心.....

KWLW 發表於 21-3-29 15:33
1. 小朋友小手肌能力一解鎖,佢地好鍾意剪剪貼貼,其實鍾意就好,個人覺得無需要太擔心。
2. 你小朋友有主 ...

十分感謝你的分享
有得著!

tobegoodmum! 發表於 21-3-29 15:53
謝謝你分享!

我女而家都仲會畫唔停架

不過我地知佢藝術家興起,會早少少俾啲heads up佢,又或者同佢講我地一陣做乜乜,返黎再畫。而家唔係眼瞓/作病狀態嘅話,都九成work 嘅

tobegoodmum! 發表於 21-3-29 13:16
我個仔三歲多

係完美主義d,試下同佢各自畫一張野然後一齊分享

我個仔三歲多

只係比較完美主義?

tobegoodmum! 發表於 21-3-29 15:53
謝謝你分享!

路過,見到你post..感覺 你小朋友似我細的小孩,也喜歡畫車。但我小孩是常纏着我要一起畫車。
其實,你小孩咁喜歡專注一樣事,是難得的。咁細的孩子,專注力咁好,也有其喜歡的興趣,家長應好好去培養其畫畫的才能..這也培養到佢第日學習上專注的能力。很多孩子也專注力不足,而令父母頭痛,你孩子的專注力好難得。在他專心畫畫時,不要在他畫畫中途去阻止他,又或 打擾他,咁會有碍佢發展。你可在他開始畫畫前,先定個規矩,大家約定畫多久,set個計時器,計時器響就要收了,要去做下一件協定的事,未畫完的畫可明天(協定某個時段)再畫了。等佢知道,他有多少分鐘去畫畫,就算畫唔完,也可明日再畫。大家約定好,不傷和氣...

而至於,這孩子的完美性格,又不必去強制去改變..追求完美,總比做事馬虎好吧…但都要教識佢,不同角度去看東西美...如,佢話你畫的不夠好,你可叫佢教你畫好d..等佢在畫的過程中,了解到原來大人也盡力畫好了。做事,盡力了就好..
‹ 上一主題|下一主題