用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

崇真小學面試 [複製鏈接]

大家好,小朋友而家讀緊K2,現正準備今年升小面試,請問有無家長參加過去年面試可以分享一下經驗? 謝謝!
   4    0    0    0

回覆樓主:

去年 interview係拍片
朗誦一段普通話 英文及唱一段歌
“ Five little ducks”

naikko 發表於 21-6-3 18:36

朗誦是否用學校給家長的誦材?

KumamonJ 發表於 21-6-12 00:49
朗誦是否用學校給家長的誦材?

naikko 發表於 21-6-3 18:36

請問呢間學校難唔難入?我睇有英文小學部,國際部,呢兩個有咩分別?學費我係網站搵唔到...

我哋係報英文部嘅。
先拍片,一段普通話(自選)一段英文(five little ducks)之後要答兩條學校話要問小朋友嘅問題。
拍片後有小朋友直接有offer,我女就要2nd in。
2nd in係去學校,我女話有畫畫,跟住小朋友同老師傾偈,係講廣東話,冇學術問題,根據阿女講返出嚟嘅就真係傾閒偈咁。

Sammi_Yim 發表於 21-6-14 17:58
請問呢間學校難唔難入?我睇有英文小學部,國際部,呢兩個有咩分別?學費我係網站搵唔到...
...

英文部 57xx (主英普,數粵英,pe 音粵
國際部 7xxx (全科英或普教 _多左日文及法文加入課程
10期學費
揀入得都係覺得小朋友
英普聽得明 講得到

naikko 發表於 21-6-16 16:26
英文部 57xx (主英普,數粵英,pe 音粵
國際部 7xxx (全科英或普教 _多左日文及法文加入課程
10期學費

(emoji)多謝晒!

回覆 sillybearcandy 的帖子

2019年考, 進了課室差不多兩小時,小朋友跟老師上課,有畫畫,老師會用英文及普通話跟小朋友溝通。

回覆 Sammi_Yim 的帖子

2021-22 學費
國際班 $83,340  一年,分十期
英文班平二千幾一

中英文部:

中文(普教)
英文(net教)
數學(廣東話和英文教)常識 (英文教)
宗教(廣東話教)
視藝(英普教)
資訊科技(英文教)
体育(英普教)加廣東話輔助
音樂(英普教)

國際班: 全英  (40%IB 課程)
中文 (普通教,課程跟中英文部1樣)
另要學 日語+ 法語

回覆 naikko 的帖子

想請問你小朋友係唔係讀緊?感覺如何呀?老師有愛心嗎?功課多唔多?學費+雜費多唔多??

回覆 junnieip 的帖子

想問下小學中英文部有沒有教快?如果二線津校插班入讀,唔知跟唔跟到呢?
多唔多小朋友要外補?升中派位係咪有5x% 入英中?謝謝

babybabyjoy 發表於 22-8-19 13:57
回覆 junnieip 的帖子

想問下小學中英文部有沒有教快?如果二線津校插班入讀,唔知跟唔跟到呢?

沒有教快,如果學校比得 offer,  證明小朋友會跟到。 外補主要睇家庭需要,崇真都多家長需要參與既功課,如果雙職家長,都會外判或跟學校進補,頭7成直入基崇,只係最後好多人放棄 offer, 基崇係英中。

junnieip 發表於 22-8-19 14:59
沒有教快,如果學校比得 offer,  證明小朋友會跟到。 外補主要睇家庭需要,崇真都多家長需要參與既功課, ...

為什麼放棄offer? 因為有更好的選擇嗎?
一至六年級 多唔多人轉校(轉走)或插班入學校?謝謝

babybabyjoy 發表於 22-8-19 18:35
為什麼放棄offer? 因為有更好的選擇嗎?
一至六年級 多唔多人轉校(轉走)或插班入學校?謝謝
...

我沒有放棄 offer, 小朋友將會升小三,每間學校都好多人退學,同班同學轉校原因係移民,轉間學術比較深既直資 ... so far 我認識既沒有因為唔滿意學校而要轉走。
‹ 上一主題|下一主題