用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧 ...
樓主: CARMA
go

播道vs羅氏基金vs匯基vs黃芴南vs何明華會督銀禧   [複製鏈接]

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

你好,請問精英班没有分中英數班及中一已開始分精英班嗎?
你覺得這間學校好吾好?老師好吾好?學校語言環境及校風好嗎?全用英文上堂嗎?
學生應該有半成上大學,對嗎?
我小朋友鐘意音樂,學校放很多資源在這裏嗎?
吾好意思咁多問題,因為簡介會我報吾到,都係上網睇左D資料,謝謝你!

CARMA 發表於 21-3-29 14:14
回覆 tpmon 的帖子

我覺得羅氏基金,黃芴南及播道好大機會.諗定先,怕到時4月頭收CALL先諗就太遲 ...

有offers 再問也未遲。很多EK高手回覆效率很高。

CARMA 發表於 21-3-29 14:25

中一至六都分精英班,低年級精英班所有科目一齊上,高年級中英數同班,其他跟選科。仔6年精英班,沒有體藝。據仔講近年多了講PTH同學,沒有問上堂語言。
學校好嚴,欠交4樣/次功課會出警告信,8樣/次會記過。欠交要即日留堂補做。
仔6年中兩位老師教了他4年,其中一人是班主任,班主任很好,升大學時問了很多本地及海外大學的意見。
當年也是新校舍吸引而臨時決定報WFN, 沒有聽升學講座。我對這校認識也不太深,當時只是抱著一試,沒有信心入。

吾該曬你的資料

CARMA 發表於 21-3-29 10:46
以上中學上大學率成績表現如何?學習模式?

播道
7/8年前學校領悟到越快樂越墮落的現實, 大刀濶斧由小學開始不再鼓勵學生參加ECA, 近年漸見成效. DSE成績曾於2018和2019年突破至B1C水平

羅氏基金
傳統PLK型催谷學校, 理科成績較突出. 除資深會員Chichipapa大女畢業個屆同之後一屆成績較理想外, 其餘時間只能維持在~B1C水平

匯基(東九)
一向係文強理弱, 近年高中開辦了GCE-AL理科, 對理科生嚟講係好處. 學校曾於2014創出高峰成績, 整體4+和5+達~70%和30%, 令不少名校汗顏. 可惜之後只能持續徘徊在B1B/1C水平

黃芴南
拔尖有餘, 補底一般既B1B中學

何明華會督銀禧
補底出色既B1C中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 08:58
播道
7/8年前學校領悟到越快樂越墮落的現實, 大刀濶斧由小學開始不再鼓勵學生參加ECA, 近年漸見成效. DSE ...

賜教,1C生,值唔值得為羅氏(有offer)而放棄九龍城大抽獎?

canadababy93 發表於 21-3-30 09:08

賜教,1C生,值唔值得為羅氏(有offer)而放棄九龍城大 ...

如果係我, 一定去抽

反正有幾間唔差過羅氏既係乙1必入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-3-30 09:12
如果係我, 一定去抽

反正有幾間唔差過羅氏既係乙1必入

請問邊幾間乙1必入?如果隨機號碼差會不會去左band 2學校?

回覆 hkpapa852 的帖子

何明華會督銀禧
補底出色既B1C中學,不是band1B嗎 ?好似坊間排名仲前過黃,請指教,謝謝~

0030 發表於 21-3-30 09:42

何明華會督銀禧
現實佢只係近年受多咗人追捧既B1C中學
追捧得佢既, 通常都吹噓佢既實力架啦!

medicine    發表於 21-3-30 17:18

想問下如果band1B成績,想自行黃芴南系咪機會好微,中文小學英文一般,不算太好~

何明華會督銀禧

黃排名一定前過銀

canadababy93 發表於 21-3-30 09:18
請問邊幾間乙1必入?如果隨機號碼差會不會去左band 2學校?

其實九龍城夠位比band 1生,我仔同學band 1尾至2頭,最少2個抽入銀嬉

回覆 joannemak 的帖子

thx~不知道學校谷不谷呢~

0030 發表於 21-3-30 10:44
回覆 joannemak 的帖子

thx~不知道學校谷不谷呢~

2間我都唔係用家,唔清楚

2間都有去過開放日,自己喜歡銀嬉多啲

0030 發表於 21-3-30 10:06

想問下如果band1B成績,想自行黃芴南系咪機會好微,中文小學英文一般,不算太好~

個人認為,如果孩子屬B1b成績,自行黃笏南與銀禧機會唔細,大多數小學都屬中文小學,無需太擔心孩子是否讀得嚟,因為自行收得嘅,中學一定認為孩子無問題可應付得到的。

joannemak 發表於 21-3-30 10:34
其實九龍城夠位比band 1生,我仔同學band 1尾至2頭,最少2個抽入銀嬉

"出生率"還是低的時候可能機會大DD,但隨著出生率上升B2生機會會減少,這點必需留意。

YmOra 發表於 21-3-30 10:51
"出生率"還是低的時候可能機會大DD,但隨著出生率上升B2生機會會減少,這點必需留意。
...

我仔上年6年級,數據應該仍然啱用

何明華會督銀禧

個人認為,"銀禧"响補底工作沒有特別做D咩!與一般中學差不多"付出量",反而個人認為銀禧嘅"關愛"做得幾好,可能係咁,學生自自然然就用功讀書成績亦自自然然地有進步呢!

何明華會督銀禧

銀禧/黃笏南/丘佐榮2020年聯招
聯招取錄 黃 ≈ 丘 > 銀禧
學士比例 銀禧 > 丘 > 黃

2020年 銀禧 | 黃笏南 | 丘佐榮
3322率 77.1% | 94.7% | 76.1%
聯招學士 78.1% | ~67%^ | 73.4%
聯招取錄 85.1% | 達89% | 89.0%
學士比例 91.6% | 超75% | 82.5%
^ 89% x 75% = 67%

銀禧
https://www.bhjs.edu.hk/achievements/index/zht/70

2020年香港中學文憑試

本校共有118名學生應考2020年香港中學文憑考試,77.1%學生獲得33222或以上的大學學位課程最低入學要求。經濟科、企業會計與財務概論、資訊及通訊科技科成績斐然,分別有76.5%至75%考生奪得第4級或以上的佳績,而本屆表現最好的學生其最佳五科成績達32分。本校透過聯招升讀大學的學生人數十分理想,本年85.1%學生透過聯招獲得大學取錄,共78%學生獲取錄大學學士學位。

中六畢業生聯招遴選結果

透過聯招獲得大學取錄的學生 (2020) 85.1%

透過聯招獲得大學取錄的學生 (2019) 84.9%

透過聯招獲得大學取錄的學生 (2018) 93.2%

黃笏南
https://www.twghwfns.edu.hk/information/school-publication/

http://aerodrive.twghwfns.edu.hk/~wfnchp/publication/profile/prospectus_2021.pdf

2020年,透過大學聯合招生辦法獲本港大學取錄的學生達89%,當中獲大學學士課程取錄的人數超越75%。連同升讀自資院校課程及負笈海外的人數在內,本校更有99%的學生於中學畢業後繼續升學。

http://aerodrive.twghwfns.edu.hk/~wfnchp/publication/profile/prospectus_2020.pdf

2019年,透過大學聯合招生辦法獲本港大學取錄的學生達88%,當中獲大學學士課程取錄的人數超越70%。連同升讀自資院校課程及負笈海外的人數在內,本校更有98%的學生於中學畢業後繼續升學。

丘佐榮
https://www.htyc.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=104&pageId=227&nnnid=157

‹ 上一主題|下一主題