用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入讀普教小的利與弊
go

入讀普教小的利與弊   [複製鏈接]

你會安排小朋友入讀普教小嗎?。女兒小學時入讀普教小,當中苦樂參半。但基本上得多於失,在這分享一下經驗,好讓為准備入小一的家長們可以有個預算。
   5    0    0    0

今年小一學校有一班係普教中
當初唔小心選錯左普教中
大人想轉,小朋友唔肯,話要試下,唔想認輸

OK,上左大半年ZOOM
係辛苦架,因為其實只有中文係普通話,我唔知其他學校係唔係咁.....
其也如數,常,宗教,音樂,視覺藝術也是用廣東話...
即係同一時間要面對2個唔同的中文......
有好有唔好.....
好的係,2文三語
唔好的係,小朋友會好辛苦,面對2文三語
取決於小朋友的能力而定

我有兩個小朋友讀兩間學校, 一個普教中, 一個廣教中論中文能力我自覺他們分別不太大,
廣教中既孩子信心大D, 我地易教D,普通話就真係麻麻, 第三語言咁啦
普教中的孩子其實都快適應,普通話又真係頗流利,用詞遣字有時係會有點不同,有D字可能知普通話音,會求其普通話音歪D就當廣東話
所以對我地黎講叫各有利弊吧。

我小朋友都係普教中, 佢唔鍾意普通話, 但都適應, 最難係中文默書, 要花較多時間去練聽然後默, unseen就真係靠佢盡力, 我都話你盡量寫到幾多得幾多啦, 暫時默書多數都九十幾or100分

不過到而家佢都係好唔鍾意普通話

如自幼稚園已讀英普班.. 幼稚園中文 數學都係用普通話教.. 是否應選普教中既班?

簽名被屏蔽

TingTing0001 發表於 21-3-29 11:31
如自幼稚園已讀英普班.. 幼稚園中文 數學都係用普通話教.. 是否應選普教中既班?
...

如果你希望佢識普通話,梗係應該。我哋讀英普幼稚園,小朋友都慣咗講普通話,唔使適應。

小朋友讀緊全英文幼稚園的全日班 , 每星期返學總共 37.5小時 , 當中只有3小時普通話 , 睇小朋友之前上 zoom 普通話遊魂遊左上月球 ,  黎緊9月升小一 , 中文用普通話教 , 仲要學埋拼音 , 本身中文都唔叻 , 黎緊都唔知點算 !!

deco99 發表於 21-3-29 13:14
如果你希望佢識普通話,梗係應該。我哋讀英普幼稚園,小朋友都慣咗講普通話,唔使適應。
...

佢幼稚園中文同數學都用普通話教..
而家中文係屋企要廣東話再教多次..
其實都煩.. 有時諗如果第時小學都係普教中.. 咁就唔駛煩..

回覆樓主:

你以為出去做嘢唔駛識國語?

其實正常小學都有一科叫昔通話的只不過昔教中係中文用埋昔通話
以我小朋友學校為例,佢除左上中文仲要上普通話

學語言要語境,我覺得普教中很好,只有普通話堂學普通話根本唔夠。而家小朋友普通話都唔係好,但至少唔會怕聽同怕講。用普通話學中文唔代表中文會好d, 但我用廣東話學左十幾年中文,我會考中文都只係剛剛合格,而家普教中返而會學多一種語言,慶倖為小朋友選了普教中。

Arabellahk    發表於 21-4-3 23:52

我大細仔都係由同一間英普幼升上同一普教中小學,大仔普通話聽同講都非常好,但細仔聽ok, 講一般。

所以我認為應該係資質既問題多過多唔多學一種語言既問題...

JojoDad 發表於 21-3-29 09:31
你會安排小朋友入讀普教小嗎?。女兒小學時入讀普教小,當中苦樂參半。但基本上得多於失,在這分享一下經驗 ...
可否分享一下有什麼苦樂得失?

MrBeast 發表於 21-3-30 13:11
可否分享一下有什麼苦樂得失?
我太太不是華人,女兒初上小學就哭著回家說很多其他同學媽媽是國內朋友,他們已懂了,自己被老師叫起立讀課本一點也不懂,後來也慢慢適應,小二丶三開始已說得比我流利,終身有用。可到了小五回復廣教,小五第一個學期語文運用全不對頭,而且漸漸作文也口語化,不及小時暢順,也有情況是粵語用了普通話音,如古頭(原來是骨頭)。總括而言,小一會很辛苦,但小二開始會漸入佳境,對文筆及寫作有大幫助。

Arabellahk    發表於 21-4-11 13:54

JojoDad 發表於 21-3-31 23:28
我太太不是華人,女兒初上小學就哭著回家說很多其他同學媽媽是國內朋友,他們已懂了,自己被老師叫起立讀課 ...
Thx for sharing.  我小朋友是廣教中,上到高小寫作沒有口語化的問題,中學開始老師要求有內涵,這方面更難

MrBeast 發表於 21-4-1 12:45
Thx for sharing.  我小朋友是廣教中,上到高小寫作沒有口語化的問題,中學開始老師要求有內涵,這方面更難 ...

我從來唔認為普教中可以提升作文水平

阿仔一直係粵教中小學讀書, 中作一向出色, 上到B1中學後中文作文仍然比那些讀6年普教中既同學出色

LeeCC    發表於 21-4-3 13:10
cylau2    發表於 21-4-3 08:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-1 16:14
我從來唔認為普教中可以提升作文水平

阿仔一直係粵教中小學讀書, 中作一向出色, 上到B1中學後中文作文仍 ...
普教中有啲人一樣會寫咗啲北方口語出黎, 只不過普遍香港人唔知或者唔覺得果啲係人地口語/方言, 仲覺得識用果啲terms係叻啲

JojoDad 發表於 21-3-29 09:31
你會安排小朋友入讀普教小嗎?。女兒小學時入讀普教小,當中苦樂參半。但基本上得多於失,在這分享一下經驗 ...

沒有弊,只有利。好快推行國民教育,教育局想普教中好來,早啲適應唔係更好嗎?

我小朋友小一至四普教,小五六廣教

小五開學無耐就話,中文堂終於明曬老師所講,唔洗估字,我中學唔會讀普通話的中學

小五六的中文進步多了,寫文也快左

我才發現原來當初揀普教中俾佢,系拖慢佢學習中文
‹ 上一主題|下一主題