用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實自行呢個遊戲
樓主: XDXD3
go

其實自行呢個遊戲 [複製鏈接]

Vitsoi00 發表於 21-3-28 20:34
回覆 b3410 的帖子

其實係睇次第成績...

田忌賽馬的故事聽過嗎?
反向思考,一綫的級十,就是級十而已即已,經多年的競爭后就是級十.好處係穩,進步空間細少少

而任何學校的級一,都有可能是一綫的級一.(注意,用詞是有可能).至少,是在該群體公平競爭的第一,即有可能仲有大幅的可進步空間(同樣,係有可能).好處係可進步空間大,缺點係有可能係A貨,即貨不對板.因爲平時教學内容或試卷偏淺,未經强度訓練.

基於風險投資,傾向於各校收一兩個亦無可厚非.

回覆 medicine 的帖子

其實應係每一科獨立計數.
就算你學校第一,   可能RO 都有機會係第二或第三.

Kawing0429 發表於 21-3-28 20:39
那麼請問兩位小朋友,A呈一考級一,呈二考級五,
B呈一考級二,呈二考級一!
這兩位小朋友的rank order 應該 ...

好睇你所引用間小學係邊類型~~~

舉例:
係全人教育嘅小學,可能係由頭鬥到尾,即係連副科都係必爭地,咁若進佔級頭,係分數緊貼情況下,答案係B~~~

係地區小學只睇中英數常下,有可能答案係A,副科可以令排位翻天覆地~~~

XDXD3 發表於 21-3-28 19:32
係咪只係for 級頭學生參予?
我爬過好多文,我感覺就算該中學會收你間小學,最多都係2, 3個,又只係跟RO而 ...

唔會啦!自行又唔係只得B1a中學招生,仲有B1b、B1c、B2a...B3a、B3b、B3c中學招生㗎嘛!而且,從無聽過有中學响自行收唔夠學生。即是話,理想嘅話,每個評級的中學都應該收齊30%之學生呢!

Kawing0429 發表於 21-3-28 20:39
那麼請問兩位小朋友,A呈一考級一,呈二考級五,
B呈一考級二,呈二考級一!
這兩位小朋友的rank order 應該 ...

(呈1+呈2)我估應該係B。

Babyarsene 發表於 21-3-28 21:48
不認同,因為一線學校考級10 RO 都可以勁過二線級頭,呢啲完全反映喺RO. 仲有一線學校入名校有track recor ...

我都覺得係,朋友仔讀間私小3x-4x都考到英華,反而識地區一,二線小學級頭都考唔到

奇奇媽媽 發表於 21-3-28 23:59
我都覺得係,朋友仔讀間私小3x-4x都考到英華,反而識地區一,二線小學級頭都考唔到
...
有沒想過尼樣:收一二綫津小的第一二名,結果人家不來注冊寧去自行?但收私小的3X-4X,他們好大機會來讀尼?

200904    發表於 21-3-29 09:32

medicine 發表於 21-3-29 00:31
有沒想過尼樣:收一二綫津小的第一二名,結果人家不來注冊寧去自行?但收私小的3X-4X,他們好大機會來讀尼? ...

曾經有個說法:
1.我校2X個入男直,成績能文能武。問:咁分班分組試如何?答:就算未係1A,唔玩體藝放時間去讀書一定好好~
2.我校排90-100入1A中學,排90-100仍然係1A生
3.我校多人入1A女津,成績好好。事實,佢校級50都入到,入到一定係1A生,但該校收生唔係睇重成績

所以,睇法係可以有唔同理解~~~

有沒想過尼樣:收一二綫津小的第一二名,結果人家不來注冊寧去自行?但收私小的3X-4X,他們好大機會來讀尼? ...

明白了

回覆樓主:

自行佔學額30%
數字上只有小部分中 大部分空手而回
平常心面對

medicine 發表於 21-3-28 21:54
B高.

好易比較,因大家都有個相同的名次.

理論上 甚至可以同分
全港次第應該有同分 相同位置

運氣更重要。

不能一概而論,報得就有心讀㗎啦。也不能說私小就一定100分100讀

除非全港考同一份卷,否則肯定有不公平情況。不患寡而患不均。

Face3366 發表於 21-3-29 11:34
除非全港考同一份卷,否則肯定有不公平情況。不患寡而患不均。

PS1全港考同一份中英數券
所以校內呈分要配對畢業生PS1成績
再計全港次第 以消各校試券深淺差異

醒目開學勳章

Poyau 發表於 21-3-29 11:13
自行佔學額30%
數字上只有小部分中 大部分空手而回
平常心面對

回覆樓主:

只要將全港大家心儀的中學數目 x 50位,就知有幾激烈,仲要worst case 一人可以霸兩個位。所以我同意只係級頭可以玩嘅遊戲。至於band 2中學,如果有1成嘅band 1尾學生肯降級考,其實band 2生亦係難以取得較受歡迎的band 2學校。

所以自行不存在越級挑戰,基本上只有願意取平級、降級學校才有機會,1A學校沒有可能剩位可以比1B學生。大部份1B學校應該會取得1A學生及1B top 30% 學生。然後競爭最激烈可能就係1B-1C學校,但佢哋自行階段應該全取1B或以上的學生。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-3-29 16:55
我們這些一般平凡人,點都唔及富裕人家那些,不公平肯定會有,衹是各人想法有多有少,也有人都會講十分公平,既 ...

‹ 上一主題|下一主題