用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小孩子培養專注力有一個重點無人留意
go

小孩子培養專注力有一個重點無人留意

平時生活中, 有好多事發生、好多人叫佢地、多資訊、或雜音、視覺畫面變化.都是分散注意力的素材.

如果有安靜的, 和較/盡量單一的資訊, 小孩子自然培養到注意力.

有時父母自己也是分散注意力的主要來源自己唔覺. 例如大人間大聲說說, 突然大聲更甚.、突然叫小朋友食野或問小朋友問題, 有些問題十分無聊如"做咩呀". 太多太頻密便不好. 還有, 溝通中, 不期待回應便作出下一個對話, 也是問題, 讓小孩子不明白、不習慣有回應的需要以為不作反應是很自然的、平常正常的而養成習慣, 不明白要反應. 就會集中不了, 以為隨時要注意其他的事發生, 視聽等事的發生都有他的份.

以上是少少意見而已, 沒有刻意針對任何人的意思, 希望不要對號入坐.

大家多多指教!
只有智慧是人類競爭價值, 才有意義,

或者說, 思維追蹤養成跳躍式.

knowledgelover    發表於 21-5-4 18:50

zaba 發表於 21-4-12 12:16
謝謝!
我是替小孩抱不平.. 無端被指有注意力問題, 自己又唔識分析和表逹... 好被動, 有時直情可憐和無助.

愛小孩子, 以穿他們的鞋為準, 否則不算真愛... (此說絕無意傷人)

~~ 觀眾勿輕易對號入座, 後果自負 ~~

knowledgelover 發表於 21-3-28 14:34
或者說, 思維追蹤養成跳躍式.
我不理解甚麼是「思維追蹤養成跳躍式」。請問可否詳細解釋一吓?
我若再來,必腳踏蓮花,乘願而來.

MNIF 發表於 21-5-4 19:52
我不理解甚麼是「思維追蹤養成跳躍式」。請問可否詳細解釋一吓?
我估係類似你主張果種不求甚解既背經方式。例如我問過你點解要小朋友背經,你冇講點解,而只係集中講背經所帶來既好處,咁係直接跳左落去個答案度,你只係想我認同呢樣野;然後你為左維護個答案,掉番轉頭去講番中間既過程和理論。不過我已經受左你影響,先入為主,好難再單純去靠你既講解,去判斷最後會有一個咩既結果。

ar_mak 發表於 21-5-4 22:03
我估係類似你主張果種不求甚解既背經方式。例如我問過你點解要小朋友背經,你冇講點解,而只係集中講背經所 ...
原來你都係估吓估吓。我直頭摸不著頭腦。

MNIF 發表於 21-5-4 22:43
原來你都係估吓估吓。我直頭摸不著頭腦。
我都係見你問,我先至膽粗粗去試下估。係你賜比我呢份勇氣。

ar_mak 發表於 21-5-5 09:10
你客氣啦,你我本是智慧具足,奈何心性被蒙蔽日久,而有所畏懼。真的不忍心告訴你,這個世界只不過是一場夢。

ar_mak 發表於 21-5-5 09:10
你哋兩個應該去德雲社說相聲

MNIF 發表於 21-5-5 10:51
你客氣啦,你我本是智慧具足,奈何心性被蒙蔽日久,而有所畏懼。真的不忍心告訴你,這個世界只不過是一場夢 ...
我同你都好鍾意同小朋友企埋一齊,因為我地心入面都好清楚知道一個秘密,就係一用到平均年齡去計數,我地就會立即變得年輕。

同意,我地係生活係夢境入面,只係呢個夢對我地係實在太狠,要考試,要食飯,要交租。。。

點解到最後,係會安排左你,再去加埋我,去計算呢個平均年齡呢~?

b3410 發表於 21-5-5 10:52
你哋兩個應該去德雲社說相聲
聖人網友,我,再加埋你,三個人加埋都發現唔到呢個專注力既重點係咩,咁就係時候要打比霍金請教下佢~
PS:從平均年齡呢個層面黎講,相信你既加入係唔會為我地帶來任何好處,所以我會直接拒絕你既申請。

MNIF 發表於 21-5-4 19:52
會唔會係咁樣呢:假設你問我熱唔熱,本來我係應該答你,我係熱,或者唔熱。但從過往人生經驗得知,人類每次問親呢條問題,其實都只係想同人講,講比人知自己好熱。於是,我答你既正確答案應該係:我幫你開冷氣!

ar_mak 發表於 21-5-5 11:23
我同你都好鍾意同小朋友企埋一齊,因為我地心入面都好清楚知道一個秘密,就係一用到平均年齡去計數,我地就 ...
我並不是這樣認為的,我懂得心經所說:「不生不滅。不垢不淨。不增不減...無有恐怖,遠離顛倒夢想。」生活中種種不如意事,我想就正如你早前所說,若然長久習慣生活在舒適安逸的環境中,是不會察覺自己身在夢中,仍舊依戀著這些所謂美好的幻景。

ar_mak 發表於 21-5-5 11:35
會唔會係咁樣呢:假設你問我熱唔熱,本來我係應該答你,我係熱,或者唔熱。但從過往人生經驗得知,人類每次 ...
你我都無謂去推敲啦,靜代樓主回覆吧。未清楚一件事的時候,最好不要先有己見同立場。
人世間種種凡惱同苦困,愛恨情仇。無非眾生「我執」太重,懂得放下便是逍遙。

MNIF 發表於 21-5-5 12:36
你我都無謂去推敲啦,靜代樓主回覆吧。未清楚一件事的時候,最好不要先有己見同立場。
人世間種種凡惱同苦 ...
參考番楊過既經驗,呢一等可能會係16年。。。

16年咁長,你會做D咩,邊做邊等呢?
A)讀個學位
B)供層樓
C)生多個

knowledgelover    發表於 21-5-7 01:18

MNIF 發表於 21-5-5 12:06
我並不是這樣認為的,我懂得心經所說:「不生不滅。不垢不淨。不增不減...無有恐怖,遠離顛倒夢想。」生活 ...
你有冇試過同你老細講呢D野?

ar_mak 發表於 21-5-6 11:52
參考番楊過既經驗,呢一等可能會係16年。。。

16年咁長,你會做D咩,邊做邊等呢?
A,B,C.都不是。這三種事情都是枷鎖。不會刻意去找事情做,隨心出發。
告訴你一個笑話,我感悟到人生根本係冇意義㗎。
A,B,C 三樣事情,如果好彩我可以完成哂,咁接下來又如何呢,然後又如何呢?
夢裏追夢,我沒有這樣儍。

ar_mak 發表於 21-5-6 11:54
你有冇試過同你老細講呢D野?
我又點會同佢講呀。同情佢就會。

MNIF 發表於 21-5-6 13:29
A,B,C.都不是。這三種事情都是枷鎖。不會刻意去找事情做,隨心出發。
告訴你一個笑話,我感悟到人生根本係 ...
係你面前有三碟飯比你選擇,分別係豬手飯,牛腩飯同埋咖哩魚扒飯。咁樣會唔會有番D人生意義?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊