用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線小學中,二線小學頭
go

一線小學中,二線小學頭

兩者邊樣比較優勝?

我會揀前者。因為後者既為級頭,已經冇咩上升空間

mygracemama 發表於 21-3-26 20:20
兩者邊樣比較優勝?

各有各好。

如想6年受校長和老師愛戴,可選二線。但學習程度與一線小學差很多,即使是考級頭入到區內B1A中學,第一年肯定要花很大努力追趕返其他學術程度較高的同學。

在一線小學中間,未必能成為B1A生,可能是B1B生。但根基打很好,上Band 1A/B 中學,會較易適應。

兩者邊樣比較優勝?

若果係指官津,又非傳統直屬小學,係一線小學嘅中間,假設位處50%,極大機會非本區B1生。又假設位處二線頭10%,極大機會係本區B1生。我估,當然二線級頭好啲。又當然,若係二線級頭,去到一線小學又未必係位置係中間,排前啲機會係存在,好難有絶對答案~~~

回覆樓主:

如果係遇強越強型,就揀一線。如果本身自信心不足,怕失敗,需要人多鼓勵,就揀二線

醒目開學勳章

兩者邊樣比較優勝?
你意思係學校prefer邊個學生?

一線二線小學差距未必如此之大。級頭/中間的分別。

中學因為已經分過一次banding, B1/B2學校可能有類似差異。

升中邊個會比較好?

mygracemama 發表於 21-3-27 01:17
升中邊個會比較好?

升中係睇學生嘅校內排名,去配對師兄師姊前兩次嘅成績,並非睇你是否來自一線或二線。如先前所講,你係一線排50%可能唔係B1,二線10%係B1。相對,係五線5%可以唔係B1,係一線50%亦可以係B1。無單一結論~

回覆 tpmon 的帖子

我覺得並非絕對,二線小學級頭,絕對可以自己去超前學一d學校未教既野,只要學生同家長有心就可以。

兩者邊樣比較優勝?

我投"二線小學級頭"學生優勝DD。

我女一線小學級中間,上到中學周圍嘅同學小學都係級頭,讀咗兩年中學都暫時跟得好好,佢自己話因為小學底打得好,網課對佢影響好少......

感覺中學自行都揀晒我哋小學去考嘅同學,幾個都係小學級中間的。

除左升學成績外,一綠學校的整體培育比較好

gigayan 發表於 21-3-27 09:18
我女一線小學級中間,上到中學周圍嘅同學小學都係級頭,讀咗兩年中學都暫時跟得好好,佢自己話因為小學底打 ...

不過你哋學校唔係普通一線,係少林寺

醒目開學勳章

mygracemama 發表於 21-3-27 01:17
升中邊個會比較好?
我覺得2線級頭吸睛啲,2線小學年年有幾個級頭可以去神校,我估1線級中應該無乜幾個入到,除非有特異功能

Dylanli2017 發表於 21-3-27 06:47

我覺得並非絕對,二線小學級頭,絕對可以自己去超前學一d學校未教既野,只要學生同家長 ...

不是那麼容易。

入到去二線年年容易考級頭,還會有衝勁自己花錢在外學一d學校未教既野?随波逐流的cases 較多。

舉例,我見石鍾山級一果個小三轉去仁立,小四仁立考試就可以入到全級前三名了。但按排名,明顯仁立top過石小好多,所以,學生叻唔叻,靠自己多,而唔是靠學校多。