用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2022年申請讀Y9定Y10
go

[英國] 2022年申請讀Y9定Y10 [複製鏈接]

07年年尾出世, 明年應該讀Y10, 但由於小朋友一直是中文學校, 英國全英教學, Y10又開始準備考GCSE, 驚佢好大壓力, 唸緊係咪降級申請Y9, 但Y9就大其他小朋友一大截,唔知點揀好?
   0    0    0    0

回覆 SIOB 的帖子

我個人就覺得英國寄宿真係好多嘢玩,如果錢唔係問題,梗係報Y9俾佢玩多年。

至於GCSE課程其實唔難,係設計俾KS4(即係Y10-Y11)兩年讀,就算Y10先入學都無太大難度。

Y10唔係主要收生年,位少好多,選擇因此都少好多。

我小朋友06年9月尾今年Y9
07年尾, 出年Y9 冇問題呀

一黎就Y10, 都未有時間適應就要上戰場,
好大壓力啫

beastiebistro 發表於 21-3-26 16:57
回覆 SIOB 的帖子

我個人就覺得英國寄宿真係好多嘢玩,如果錢唔係問題,梗係報Y9俾佢玩多年。
Agree

beastiebistro 發表於 21-3-26 16:57
回覆 SIOB 的帖子

多謝你的意見, $係一個問題, 但唔算好大, 俾佢出去, 預左一大筆$要洗, 最怕佢Y10由全中轉全英, 相對Y9辛苦, 會唔適應。

panda0117 發表於 21-3-26 18:28
我小朋友06年9月尾今年Y9
07年尾, 出年Y9 冇問題呀
多謝你的意見, 你小朋友2021年9月先入Y9? 請問是邊間?因Agent都話學校未必收超齡學生, 因為佢明年讀Y9, 大過人地8-20個月。

回覆 SIOB 的帖子

又唔好太睇少小朋友嘅適應能力。不過我都係嗰句,寄宿好多嘢玩,Y9去享受多一年。

SIOB 發表於 21-3-29 11:49
多謝你的意見, 你小朋友2021年9月先入Y9? 請問是邊間?因Agent都話學校未必收超齡學生, 因為佢明年讀Y9, 大 ...

我女啲校友06年出生suppose 對照今年係yr 10, 但今年年頭插去讀yr 9。另一個同齡就年底去讀yr 10。

‹ 上一主題|下一主題