用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中一需補習
go

升中一需補習

請問升中一前面的暑假是否一定要補習,才可以跟得上中一的課程?thanks

coco_1982 發表於 21-3-25 23:19
請問升中一前面的暑假是否一定要補習,才可以跟得上中一的課程?thanks

不用吧!讓孩子好好享受"中一蜜月年",中二才開始修心讀書亦未遲呢!

何解覺得一定要補習才可以跟得上?如果小學底子強又能自律的話,初中銜接基本上問題不大,除非小朋友底子麻麻又或者升上中學係屬於越级挑戰。初中是蜜月期,比啲時間孩子慢慢去適應,家長不用太緊張只須要在背後作支援。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-26 09:34
何解覺得一定要補習才可以跟得上?如果小學底子強又能自律的話,初中銜接基本上問題不大,除非小朋友底子 ...

本身係中小,升上去英中,我只係擔心佢英文方面銜接唔到,原因好多家長都是咁講,所以想知道係咪要補習才跟得上,thanks

coco_1982 發表於 21-3-26 10:18
本身係中小,升上去英中,我只係擔心佢英文方面銜接唔到,原因好多家長都是咁講,所以想知道係咪要補習才 ...

唔使擔心,全港九成嘅小學都係中文小學升上英中, 英小上英中係會有少許佔優,但中學會有涵接課程,老師都會幫佢哋

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-26 10:43
唔使擔心,全港九成嘅小學都係中文小學升上英中, 英小上英中係會有少許佔優,但中學會有涵接課程,老師都 ...

0k,多謝你
我到時睇下佢情況,如果真係有需要才幫她搵補習

其實睇個人既實際情況,例如如果小朋友從中文小學升英文中學,而英文又一般,趁暑假學好英文係一個唔錯既選擇。

王家爸爸 發表於 21-3-26 11:12
其實睇個人既實際情況,例如如果小朋友從中文小學升英文中學,而英文又一般,趁暑假學好英文係一個唔錯既選 ...

佢學校的英文成績好好,但係學校以外的英文就真係一般,那需唔需要在暑假學好英文?
另外,報邊類的英文較為適合?thanks

王家爸爸 發表於 21-3-26 11:12
其實睇個人既實際情況,例如如果小朋友從中文小學升英文中學,而英文又一般,趁暑假學好英文係一個唔錯既選 ...

咁即係?~~~

coco_1982 發表於 21-3-26 12:43
佢學校的英文成績好好,但係學校以外的英文就真係一般,那需唔需要在暑假學好英文?
另外,報邊類的英文較 ...
學校既成績意義唔大,如果學校係超級勁,小朋友低分可能只係同學強。點解唔考下公開試,例如 PET、FCE 之類,然後再決定。

mcl203 發表於 21-3-26 13:24
咁即係?~~~
即係無 one size fits all 既解決辦法。 邊瓣弱,強化邊瓣。

王家爸爸 發表於 21-3-26 13:36
即係無 one size fits all 既解決辦法。 邊瓣弱,強化邊瓣。

夠晒中肯~~~

王家爸爸 發表於 21-3-26 13:34
學校既成績意義唔大,如果學校係超級勁,小朋友低分可能只係同學強。點解唔考下公開試,例如 PET、FCE 之類 ...

之前有考過劍橋,有15個楯
咁依啲算唔算?
Thanks

王家爸爸 發表於 21-3-26 13:36

知道,明白

coco_1982 發表於 21-3-26 14:54
之前有考過劍橋,有15個楯
咁依啲算唔算?
Thanks
如果係我,我會去British Council做免費英文水平測試(其實係佢哋既英語入學試),知道實際程度再決定幫唔幫襯佢哋,或者再作打算。

王家爸爸 發表於 21-3-26 17:11
如果係我,我會去British Council做免費英文水平測試(其實係佢哋既英語入學試),知道實際程度再決定幫唔 ...

多謝你的建議

一直教開同區補習表示今年中一數學學生都比往年弱
網課作怪,少一點自制能力都很大問題

03050 發表於 21-3-26 22:51
一直教開同區補習表示今年中一數學學生都比往年弱
網課作怪,少一點自制能力都很大問題 ...

好正常,網課要好自律,而且又少咗交流,有唔明都好難立刻可問

醒目開學勳章

如果間學校係考入唔係派入,睇定啲先,應該問題不大。如果派嗰間同自己程度有出入,暑假可以預習定啲課本,唔駛太緊張,畢竟大部分小學生係中小,一般學校唔會偏離太遠。

bobbob 發表於 21-3-27 11:07
如果間學校係考入唔係派入,睇定啲先,應該問題不大。如果派嗰間同自己程度有出入,暑假可以預習定啲課本, ...

知道,麻煩曬(emoji)(emoji)