用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請問,物理治療師飽和了嗎?
樓主: YmOra
go

請問,物理治療師飽和了嗎?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-3-28 10:38
這個職業曾跟老前輩聽講過,中文叫做"醫學物理師",唔知現在仍然有這工種嗎?還是由放射治療師兼任埋呢?
...

現在還有,去年我代表HKIE 考完一個申請人,他是在HA任職。

因為他的專長特殊,我及另一位來自EMSD 的資深工程師都問好多輻射安規,設計,安裝, decommissioning n commissioning 的問題,經驗豐富好實凈,然後再問其他醫療設備的經驗。

去返你個問題,RT是操作員,邊個去考慮安全設計,項目管理,採購,拆除,安裝,試用,等等,RT較少接觸的。

申請人已經是 certified MP只是加多一個professional title。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-3-29 09:27
現在還有,去年我代表HKIE 考完一個申請人,他是在HA任職。

因為他的專長特殊,我及另一位來自EMSD 的資 ...

謝謝你的資料,讓我認識多咗!thx.thx

October. 發表於 21-3-27 21:23
請問計埋PolyU+東華, 每年就業市場吸得曬放射學啲畢業生嗎?
放射技師需求可以睇報告69頁
https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/180500_sr/c_chapter3.pdf

基本上冇新醫院開,放射技師流失又唔高,人力需求唔會好大。除非移民潮影響到。

Bluegene 發表於 21-3-29 12:23
https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/180500_s ...

Thanks.

You are correct. The RT numbers are limited.

Bluegene 發表於 21-3-29 12:23
https://www.fhb.gov.hk/download/press_and_publications/otherinfo/180500_s ...
唔該曬!
各行各業都飽和, 可能真係護士最有就業保障(暫時).

October. 發表於 21-3-29 16:35
唔該曬!

護士按百分率計都唔係好高。

ANChan59 發表於 21-3-29 12:49

Thanks.

因為唔係開新大型醫院係唔會買新機,Radiotherapist 係HA係好有限公司。
反而私家醫院如養和醫院則大力開拓RT,買最新 model做精準治療。

October. 發表於 21-3-29 16:35
唔該曬!

護士尤其是女士可能因各種原因提早退休。護士亦可去診所、私家醫院、老人院等服務。多多也不足夠。

Bluegene 發表於 21-3-29 21:31
因為唔係開新大型醫院係唔會買新機,Radiotherapist 係HA係好有限公司。
反而私家醫院如養和醫院則大力開 ...

I know a retired MP joined Santorum right after retirement from HA.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Bluegene 發表於 21-3-29 21:36
護士尤其是女士可能因各種原因提早退休。護士亦可去診所、私家醫院、老人院等服務。多多也不足夠。
...

我不知道現在行情,以往護士移民的 priority list 中係排得好前,如果跟以前差不多,咁就多多都唔夠

ANChan59 發表於 21-3-29 21:38
I know a retired MP joined Santorum right after retirement from HA.

Medical physicists 真係專門,但又係冷門。HA及DH也有,不過唔係咁多位,入行及進升也難。

Bluegene 發表於 21-3-29 21:43
Medical physicists 真係專門,但又係冷門。HA及DH也有,不過唔係咁多位,入行及進升也難。

是的,他们是入职之后再保送训练。我只是重提一点 Scientist 走得啱,未必係咁差的。

我面试那一位是老板叫佢入会,我觉得他可能会斜向发展,条龙短些及櫈仔唔驶坐咁耐!

你讲得啱要有新医院落成才有开位,他做的一间是旧的,只是他跟住个好老板,他做了这个汰旧换新项目,新型号 accelerator ,加上如何妥善拆走的经验十分难得。

LingChiBaBa 發表於 21-3-29 17:32
護士按百分率計都唔係好高。
有2個好熟既熟人做護士,好PAY之餘,做全職又得,兼職又得,辭工一段日子返轉頭再做返護士又好易,所以覺得護士呢行暫時仲缺人。

ANChan59 發表於 21-3-29 21:54
是的,他们是入职之后再保送训练。我只是重提一点 Scientist 走得啱,未必係咁差的。

我面试那一位是老板 ...

所以我唔建議目標做 medical physicist 。有興趣及能力讀physics的人多數唔係行此路。

ANChan59 發表於 21-3-29 21:41
我不知道現在行情,以往護士移民的 priority list 中係排得好前,如果跟以前差不多,咁就多多都唔夠:happy ...
澳洲成日都想收各方面醫療人才,移民有分加。聽聞後生去 ok,年紀大一點就會隨年齡減分,未必一定得。

Bluegene 發表於 21-3-29 21:36
...

係,護士又係最低學歷要求既專業人事,但起薪點仲高過物理治療師,career path又唔錯,聽講依家護士長職位多過以前,升職快左(冇學位既就要進修先升),聽熟人講最唔中意既就係要輪更,不過佢地工作性質就係咁。

October. 發表於 21-3-29 22:06
係,護士又係最低學歷要求既專業人事,但起薪點仲高過物理治療師,career path又唔錯,聽講依家護士長職位 ...

護士係醫生嘅頭馬,有醫生梗係要有護士幫手先至得,職位點會少。長遠計,護士晉升比其他輔助醫療行業更佳。物理治療師升一級也很久,然後可能做到退休或辭職。

Bluegene 發表於 21-3-29 22:12
護士係醫生嘅頭馬,有醫生梗係要有護士幫手先至得,職位點會少。長遠計,護士晉升比其他輔助醫療行業更佳。 ...
6科34讀物理治療,諗下真係。。。

October. 發表於 21-3-29 22:16
6科34讀物理治療,諗下真係。。。

我一向都覺得係唔值,呃咗好多年青人入行。似做工廠,操作機器,定時定工定糧,生活刻板。

Bluegene 發表於 21-3-29 22:01
所以我唔建議目標做 medical physicist 。有興趣及能力讀physics的人多數唔係行此路。
...
Agree, I just quote an option.
Some Physics PhD are in medical device R&D, particularly for large equipments.
‹ 上一主題|下一主題