用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Mock 選擇返學校考還是留港由 Agent 監考
樓主: 過客
go

[英國] Mock 選擇返學校考還是留港由 Agent 監考 [複製鏈接]

3b 發表於 21-3-25 19:38
是否Upper 6th? 可以在香港考試?有無用任何方法網上監考?

去指定Agency, 學校租左房比U6同學跟英國時間同步開考,房間有閉路電視。

回覆 summerhotel1 的帖子

只係想分享吓邊間咁好嘅boarding schools, 其他大部分都係要同學返去考大考!

醒目開學勳章

woodylam 發表於 21-3-25 20:01
去指定Agency, 學校租左房比U6同學跟英國時間同步開考,房間有閉路電視。
...

那麼你的小朋友會留港考試, 之後請學校幫忙pack私人物品寄倉?

3b 發表於 21-3-26 13:25
那麼你的小朋友會留港考試, 之後請學校幫忙pack私人物品寄倉?
...

暫時都係會這樣安排

waimanwinnie 發表於 21-3-25 22:38
回覆 summerhotel1 的帖子

只係想分享吓邊間咁好嘅boarding schools, 其他大部分都係要同學返去考大考! ...

同意你嘅講法, 但如果你小朋友已經入學, 咁知唔知道其實都冇乜分別。 其實要知道一間學校好唔好, 唔止睇佢係咪畀學生喺屋企考試咁簡單, 最好嘅例子就係睇下去年疫情大爆發時,邊間學校唔理學生買唔買到機票,都要趕學生走, 例如Headington.
我個人認為要返學校考係正常, 學校可能想保證每個考生都有公平嘅考試環境,始終暫時香港學生要從香港回英國也算簡單,幾乎每日都有航班, 內地學生可能更麻煩。

summerhotel1 發表於 21-3-27 14:47
同意你嘅講法, 但如果你小朋友已經入學, 咁知唔知道其實都冇乜分別。 其實要知道一間學校好唔好, 唔止睇 ...

足以影響公開試成绩的考试,我都唔同意容許個別學生係屋企考,始終对係學校現場考的學生唔公平,屋企考不但有作弊機會,考試氣氛都會唔同,學校應該要把在家考試的學生成绩打折

summerhotel1 發表於 21-3-27 14:47
同意你嘅講法, 但如果你小朋友已經入學, 咁知唔知道其實都冇乜分別。 其實要知道一間學校好唔好, 唔止睇 ...

我朋友話Abingdon 都係,隨咗十月個half term break 之外,其他日子都不開放,放9日假點返HK,你哋自己諗掂佢。

我知道好多學校都全面開放給返唔到香港或國內的學生。
‹ 上一主題|下一主題