用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs St. Cat 小一派位成績
go

學之園 vs St. Cat 小一派位成績

想請問各位媽媽,呢兩間幼稚園派位成績邊間較理想?同埋學校課程邊間較深,可以令小朋友裝備更好?

另外想問Pebbles同Little habs邊間質素較好?想聽聽詳細comment(emoji)(emoji)

本人係新手媽媽,謝謝各位解答疑難(emoji)(emoji)♥️

老實說,兩間差不多
st cat傳統名幼
LH新派名幼

如考小學其實都要睇父母發功同小朋友性格,兩間都有人零offer及滿手offer,揀間近自己

坊間流傳頭部學生SC和LH差不多,中後段好少資料。
課程就LH深d,SC聲稱Happy,實際都深

另外Pebble同Little Hab對入PN幫助好有限

Jean1769 發表於 21-3-24 09:28
老實說,兩間差不多
st cat傳統名幼
LH新派名幼

多謝你♥️不過要入呢兩間幼稚園真係一啲都唔易⋯

快樂火雞 發表於 21-3-24 10:05
坊間流傳頭部學生SC和LH差不多,中後段好少資料。
課程就LH深d,SC聲稱Happy,實際都深

媽媽你有冇join過pebbles or LH啊?♥️或者有冇好嘅playgroup介紹haha

回覆樓主:

樓主想講考直私成績(唔係派位)? 派位係跟住址校網去攪珠派,和幼稚園讀邊間完全無關係的。

Crystalllyy 發表於 21-3-24 10:14
媽媽你有冇join過pebbles or LH啊?♥️或者有冇好嘅playgroup介紹haha

我兩間都無join過,但聽人評價little hab麻麻

wg_ann 發表於 21-3-24 10:20
樓主想講考直私成績(唔係派位)? 派位係跟住址校網去攪珠派,和幼稚園讀邊間完全無關係的。
...

我係target直私小學啊haha

Jean1769 發表於 21-3-24 10:23
我兩間都無join過,但聽人評價little hab麻麻

Thank you♥️

Crystalllyy 發表於 21-3-24 10:24
我係target直私小學啊haha

target直私兩間都合適

wg_ann 發表於 21-3-24 10:31
target直私兩間都合適

Thank you♥️

Crystalllyy 發表於 21-3-24 10:14
Pebbles好d, LH聽講是外判的
兩間都用過,一句講曬,好貴。都好肉赤下事後檢討,Playgroup 最緊要近屋企,價錢平,可以日日返,名氣反而不是太重要。

playgroup都係預玩家長多,反而睇下你想唔想借此表示誠意,例如聽聞victoria鍾意收返有上playgroup的, little habs就好似講明無分加

計返%, 升名小成績兩間差不多, 當然LH主要係舊校成績較好
我覺得LH會谷D (K1計), 教材多, 升小支援好, SC就HAPPY D, 教才無咁豐富, 靠家長多D, 我揀SC, 因為唔想小朋友咁大壓力 (LH如果跟唔到, 老師會CHUR家長的聽LH朋友講, 如果雙職家長會辛苦D跟功課, 功課又多), 反正讀邊間最後都要靠家長, 我揀間壓力細D

利申, 兩間都有OFFER, 最後揀左SC

HK-CR7 發表於 21-3-24 11:58
計返%, 升名小成績兩間差不多, 當然LH主要係舊校成績較好
我覺得LH會谷D (K1計), 教材多, 升小支援好, SC就 ...

Hello , 想問你有冇讀st cath 的PN 嗎?佢哋話如果PN 之後想apply K1 就申請校內評核,是評核什麼的?咁日日返學咪好似比人評核咁樣?如果唔申請校內評核又apply K1 又會點樣?有幾成可以PN 升返st cath K1? 謝謝

Nutcraker 發表於 21-3-24 12:05
Hello , 想問你有冇讀st cath 的PN 嗎?佢哋話如果PN 之後想apply K1 就申請校內評核,是評核什麼的?咁日 ...
唔好意思, 我無讀SC PN, 所以答唔到你不過我就上過佢地既PG, 其實兩間各有各好, PEPPLES就好似返N班咁上堂(有外國人NET), LITTLE HABS D上堂活動幾好, 小朋友好中意, 仲有教材俾家長返屋企玩, 不過我記得當時個老師係華人既NET, 不過都幾耐之前既事

不過LH N班面試係有用返LITTLE HABS上堂既歌, 可能會有少少著數

HK-CR7 發表於 21-3-24 11:58
我覺得LH會谷D (K1計), 教材多, 升小支援好, SC就 ...

想問係咪凱帆校、紅磡校同青衣校派位成績理想?♥️你小朋友好叻啊!兩間咁難入嘅學校都有offer,相信媽媽都付出唔少心機同時間:p

Crystalllyy 發表於 21-3-24 14:24

想問係咪凱帆校、紅磡校同青衣校派位成績理想?♥️你 ...

係呀 凱帆仲越黎越好添
我地好彩撞o岩LH有新校開先容易d入姐 唔叻啦

Crystalllyy 發表於 21-3-24 14:24

想問係咪凱帆校、紅磡校同青衣校派位成績理想?♥️你 ...

係呀 凱帆仲越黎越好添

HK-CR7 發表於 21-3-24 17:59
係呀 凱帆仲越黎越好添

都想請問如果報學之園pn/k係咪只可以報一間分校?