用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培橋 VS 王錦輝
樓主: kinglun7
go

培橋 VS 王錦輝   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-4-1 14:14
就算只計3個Electives, 但其實唔計中文, 英文同通識, 數學又要同M1/M2合計先當一科
如果唔計數學, 即係學生 ...

都有嘅,不過受自己本身條件限制囉~~~

Maths + 2 electives = 3 ~~~

hkpapa852 發表於 21-4-1 14:14
就算只計3個Electives, 但其實唔計中文, 英文同通識, 數學又要同M1/M2合計先當一科
如果唔計數學, 即係學生 ...

有大學衹看3 electives,  如果衹有2個,有些會計 core, 又有要求要 3322 加 electives。除非好肯定日後衹會報看3 個electives 的大學, 太早放棄任何一科 core都有風險

schrodinger 發表於 21-4-1 14:57
有志外國升學果啲一早搵晒資料知自己想讀果啲睇唔睇3322。

況且如我之前講,根本未考DSE已出晒conditional ...

咁你好清楚自己目標咪ok

poonseelai 發表於 21-4-1 15:16
咁你好清楚自己目標咪ok
考小一時就睇定12/3年後升讀海外大學既入學要求, 唔知香港有幾多家長有咁長遠既準備呢?
就算有計劃, 12/3年時間, 係咪要求一定唔變呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

schrodinger 發表於 21-3-26 19:28
https://m.youtube.com/watch?v=vp7ePDwwB_k

以上可參考點睇真道既全面成績,WKF應有相似效果。
又引用呢位連DSE, IBDP, GCE成績都未識對照既youtuber?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-4-1 15:26
考小一時就睇定12/3年後升讀海外大學既入學要求, 唔知香港有幾多家長有咁長遠既準備呢?
就算有計劃, 12/3年 ...
搞掂每一科先啦,入到名校唔一定中英數科科都咁理想,諗咁長遠都多餘

volar 發表於 21-3-30 12:30
樓主問2校的DSE成績,所以大家都係只比較PKC和WKF的DSE成績並無不妥,
換句說話無需要比較北京/清華/牛津/ ...

有人講到用DSE成績入海外大學唔駛理中文科,的確有呢個情況,但需要既DSE成績係至少3科(唔計中英通)要有5+既成績。

睇睇間中學既5+率(如果有公佈),就可估計係咪咁多學生有咁既能耐。

想升讀海外大學,同有實力考到海外大學,係兩回事。

schrodinger 發表於 21-3-31 21:43
我真唔知匯基有無,但選修科可以做數的,如限制修讀人數,引導學生退選,加入數位重讀生等,已對所謂%有好 ...

DSE成績唔洗睇選修科,淨睇4科core 4+%已經睇到端倪。

中文一科2咗,除咗海外大學,香港大學門檻都入唔到。

PK/WKF都係新派直資,如果家長純追捧成績,呢2間根本唔會首選,揀中學除咗睇業績,都要睇小朋友適合度,教學理念,我唔會對3大%及英國G5的%咁執著!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

考慮多樣野,你頂唔頂得順培x 中文既教材

schrodinger 發表於 21-4-23 20:23
剛朋友仔報澳洲排名第一大學,讀一科香港無但實用既專業科目,conditional offer DSE 5科20分。該朋友仔普 ...

係呀,20分已可入到海外大學,所以這類新派直資,話好多入到海外大學等同香港水平,真你自己想清楚!

twhkleung 發表於 21-4-24 00:19
係呀,20分已可入到海外大學,所以這類新派直資,話好多入到海外大學等同香港水平,真你自己想清楚!
:ha ...
澳洲大學變成呼吸大學

schrodinger 發表於 21-4-24 10:10
香港人真係要跳出中國傳統科舉既思維吧,否則真係有機會到老一場空。

所謂水平係指咩呢? 17歲考個DSE成績 ...

係呀,十分同意,真係唔好以為3大世界排名Top 50好勁,我舉兩個例子分享。

1.香港畢業既PhD, 基本上要去外國做幾年postdoc先有資格申請返泥香港既大學做Assistant professor. 但係你响外國排名低過三大,一PhD畢業,就可馬上申請。係咪既係連自己都信唔過自己教出泥果D PhD先?定係隔屋d飯香d?

2.我識個人,佢當年A-level好差,連TI既dip都唔收,唔好講三大了,好彩佢有考GCE A- level,重比間排好高下既英國大學收左(可能睇錢分上瓜),三年後畢業返HK讀MPhil, 结果HKU收左,但叫佢入左泥之後再申請scholarship或studentship, 但另一間大學既批出studentship 同免學費 成功搶人。 只是三年,一個從香港育制度下成為最差既一羣,連TI dip都唔肯收,三年後卻成了三大搶人對像。

如你所說,HK真係要想想!

schrodinger 發表於 21-4-24 11:02
最近睇英國大學醫學院收生成績,對香港學生黎講都近乎呼吸醫學院。估唔到昔日香港既醫生教授,部份係英國畢 ...

當年英國讀医,唔理你成績幾好,唔理間医學院排名幾底,只要你是intl student, 就有quota限制,古唔到今日搞成咁,如果20分都可讀医,咁真係好驚!

‹ 上一主題|下一主題