用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才vs迦密
樓主: cckfserena
go

優才vs迦密 [複製鏈接]

迦密其實唔算谷,而係學生本身也有一定水準

功課量正常,測驗考試前仲要比少啲或冇功課,等學生可以溫習

利申:現在用家

回覆 joannemak 的帖子

你好,多謝你的回覆!請問小朋友現在是幾多年級?
也想請問迦密選科時,會唔會出現好多小朋友入唔到心水科目的情況?
競爭會唔會很大,會否好大壓力?

cckfserena 發表於 21-3-26 09:47

我仔只是初中,未知選科問題

成績表只有分數同average分數,沒有名次,唔覺得競爭大,而我仔好鍾意返學

YmOra 發表於 21-3-25 20:45
雖然,不能百分百話"迦密"全收B1a學生,但,相信比例唔會少,個人認為,對一眾B1a學生而言,"谷"似 ...
好聽是循規蹈矩, 努力踏實.基礎穩健.
說不好, 是死板.

睇小朋友和家長是什麼取向.

迦密, 英文比較好.  數學唔夠出位.

stillgood20 發表於 21-3-26 11:17
說不好, 是死板.

我不是個個學生都接觸過,但鄰居jm們的孩子有讀"迦密"嘅都讚學校給到孩子成長進步,老師關愛和幫助到學生成長,學生們也喜愛問老師學問問題,上堂氣氛很好,好少聽到"數學"唔得,因為學生多數係B1a實力,基本上數學應該唔差。

多謝各位意見!

聽落都幾好!知道自己大約的水平, 又唔會太大壓力!

stillgood20 發表於 21-3-26 11:17
說不好, 是死板.

我仔基本上都唔係好乖嘅學生,一定唔死板,一言九鼎

因為校內除咗中文中史普通話之外,其他老師一定要講英文,所以英文大部同學都可以

數學唔知,因為我仔只係中上少少

cckfserena 發表於 21-3-26 12:02

聽落都幾好!知道自己大約的水平, 又唔會太大壓力!

我係比較放鬆嘅家長,好適合我同仔仔

joannemak 發表於 21-3-26 12:22
我仔基本上都唔係好乖嘅學生,一定唔死板,一言九鼎

因為校內除咗中文中史普通話之外,其他老師 ...
可能, 我感覺社會隨著科技發展. STEM及數學/科學的科目, 要"更" 領先, 才可帶領教育發展.

死板, 是指"文法"學校, 主力考好DSE成績.

當然, 學生/家長/學校, 各取所需喇.

不能, 說那是不好!

YmOra 發表於 21-3-26 11:43
我不是個個學生都接觸過,但鄰居jm們的孩子有讀"迦密"嘅都讚學校給到孩子成長進步,老師關愛和幫助到學 ...
謝謝!綜觀很多年, 迦密參加校外數學/物理比賽, 沒有明顯優勝.
維持教好DSE水平.

cckfserena 發表於 21-3-26 09:47

GT人均考唔夠6.5科, 科目選擇亦不見多 (多年無乜變, 只係近年cut咗一科)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

stillgood20 發表於 21-3-26 12:41
可能, 我感覺社會隨著科技發展. STEM及數學/科學的科目, 要"更" 領先, 才可帶領教育發展.

死板, 是指"文法 ...

咁可能係直資同資助嘅分別,始終直資需要有賣點去吸引用家

資助多數已有一定嘅定位

大家都有唔同優點吸引唔同嘅人

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你提醒,我剛再睇清楚,優才可選的課目反而沒迦密多!也不知道有冇M1,M2揀!
雖然其實我主要係擔心我小朋友入左迦密的話,怕因想讀的班開得少班,而又多人揀,怕難入!
不過我又冇諗過優才的課程又真係好基本!不過唔知會唔會多人想讀的班會開多班!

cckfserena 發表於 21-3-27 00:22

多謝你提醒,我剛再睇清楚,優才可選的課目反而沒迦密多!也不知道有冇M1,M2揀!

我估,學校有既定以往模式參考,除非已擁有現成資源,否則未必會為唔穩定嘅需求,每年去加或減班~~~

cckfserena 發表於 21-3-27 00:22

我有兩個讀緊迦密,大嘅中四,阿仔話化學最難入,不過考級頭1/3應該入到。
不過嚟緊DSE改革,老師好似有預告化學會再收少啲人,唔知喺咪真。

cheungoli 發表於 21-3-27 01:18
我有兩個讀緊迦密,大嘅中四,阿仔話化學最難入,不過考級頭1/3應該入到。
不過嚟緊DSE改革,老師好似有預 ...

chem响理科中都算幾重要,貴校若然減班會幾大影響,級三分一人入到chem班,即現在有兩班開緊,咁!將來要減班咪只剩一班開授,好似少得濟。

YmOra 發表於 21-3-27 07:31
chem响理科中都算幾重要,貴校若然減班會幾大影響,級三分一人入到chem班,即現在有兩班開緊,咁 ...

chem不是base,有兩班同學共40多人可以選修,而正常一科30多人選修,老師話到時唔會超收咁多(一級約132人),不過實收幾多就唔知,因為個別老師講,可能都未有定案。

joannemak 發表於 21-3-26 09:21
迦密其實唔算谷,而係學生本身也有一定水準

功課量正常,測驗考試前仲要比少啲或冇功課,等學生可以溫習
今日有空再查一下.迦密課外活動,有关STEM也很好.

Sorry, 我要更新一下自己的認知.

stillgood20 發表於 21-3-27 14:31
今日有空再查一下.迦密課外活動,有关STEM也很好.

Sorry, 我要更新一下自己的認知.

係呀!迦密嘅"機械人"是她們歷史悠久的STEM學習,都幾出名的。
‹ 上一主題|下一主題