用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三英文麻麻
go

中三英文麻麻 [複製鏈接]

小女上學期成績很好,但英文就麻麻,我每次提再開始英文補習她說沒用,不想。我唔知點算好,可教下我怎做嗎?
   3    0    0    0

Rich5 發表於 21-3-23 19:20
小女上學期成績很好,但英文就麻麻,我每次提再開始英文補習她說沒用,不想。我唔知點算好,可教下我怎做嗎 ...

鼓勵佢叫埋死黨一齊去補,有人陪會願意多DD。

小女上學期成績很好,但英文就麻麻,我每次提再開始英文補習她說沒用,不想。我唔知點算好,可教下我怎做嗎 ...
鼓勵佢煲劇,可能更有效。

問題係咪出咗响"英文文法"樹,有DD似我jm個囡囡咁,對英文文法完全掌握唔到唔知點做好,小孩子始終細,不知道找對人幫忙會有機會改變困局,個人認為,學外語如英文般係需要多給點"鼓勵",肯開始踏出第一步嘅話,英文一定有進步,講番個jm的囡囡,jm佢找來幾個同樣想補英文嘅同學仔夾份請咗個貴DD但教得幾好嘅英文補習老師,小女孩慢慢見有進步,最緊要自信心增加學起英文就順利得多,e+已到收成期了。努力加油呀!

可以參考一下國際學校或外國學英語方法,講同聽多D,文法唔需刻意去記,一路咁 build up 上去,有時太生硬去強記文法是好難真正明白如何應用,練大個膽,唔怕講錯,講到就寫到!要俾D時間。

小朋友仲年輕,學習外語始終容易,成年人就仲難改變自己,如果小朋友肯,睇多D英文書,中學應該兼顧埋寫作技巧!加油

KIMLIFEINUK 發表於 21-4-3 16:06
可以參考一下國際學校或外國學英語方法,講同聽多D,文法唔需刻意去記,一路咁 build up 上去,有時太生硬 ...
想學好任何語言,最重要係多聽、多睇、多講、多寫,唔覺意咁學。聽睇講寫中,最容易既係聽同睇。刻意去記文法、生字,反而無效果。

王家爸爸 發表於 21-4-14 11:33
想學好任何語言,最重要係多聽、多睇、多講、多寫,唔覺意咁學。聽睇講寫中,最容易既係聽同睇。刻意去記文 ...
想請教一下,想學好英文寫作,有哪個作者的書較適合初中男生閱讀呢?我見好多男校書單也有ROALD DAHL的書。謝謝

王家爸爸 發表於 21-4-14 11:33
想學好任何語言,最重要係多聽、多睇、多講、多寫,唔覺意咁學。聽睇講寫中,最容易既係聽同睇。刻意去記文 ...

同意,我之前見有個印佣嚟左香港一年左右,竟然廣東話ok,真係迫下,係日日聽同迫住講之下,竟然咁快就識!

joycechanwy 發表於 21-4-14 22:35
想請教一下,想學好英文寫作,有哪個作者的書較適合初中男生閱讀呢?我見好多男校書單也有ROALD DAHL的書。 ...
我都覺得Roald Dahl啲書係必睇。但係如果目的係想學好英文寫作,而小朋友又係喺起步階段,Roald Dahl未必最適合。我認為想學寫作,最好既方法係模仿,搵個自己可以模仿到既作家,個個人情況唔同。如果唔知道邊個適合,試下啲小學讀過既小說,例如Mary Pope Osborne既Magic Tree House。

joycechanwy    發表於 21-4-15 19:49
‹ 上一主題|下一主題