用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[小學] - [複製鏈接]

-
   1    0    0    0

不如你講吓你實質嘅期望,包括戴口罩、小息、午飯同社交安排嘅期望.睇吓現實有無学校靠貼近你期望,定係事實上係面授並不能令你放心.
我細路本身體弱有氣喘,但我自己就較以平常心看待,外在環境唔係唔重要,亦會小心,但就覺得不會太filter,反而会好努力令佢自身強壯

国際学校又並非乜嘢突然復課,学校都有管理層考慮因素同風險,教育局/衛生署亦並非完全offhand任学校亂嚟.
反而係你as一個家長,会否对國際学校嘅管理有信心?

Saboc 發表於 21-3-23 12:16
不如你講吓你實質嘅期望,包括戴口罩、小息、午飯同社交安排嘅期望.睇吓現實有無学校靠貼近你期望,定係事實 ...

具體真係好難講
IS真係多啲社交,似乎風險就大啲嘅
期望例如...小朋友有需要戒口(不是allergy,只係怕咳),需長期戴口罩返學,或者例如大病愈後數星期身體比較弱,午飯容許另外安排之類
就係因為唔太清楚參觀過幾間IS,只係靠感覺,太well established 嘅IS唔容許特別咁做吧??

Saboc 發表於 21-3-23 12:16
不如你講吓你實質嘅期望,包括戴口罩、小息、午飯同社交安排嘅期望.睇吓現實有無学校靠貼近你期望,定係事實 ...

你都講得啱..係信唔信任管理嘅問題
不論LS or IS

我小朋友喘得幾嚴重,每次都肺炎
所以比較擔心

這次疫情可能令很多IS對口罩的態度會改變,疫情前的情況作不得準,幾個月後的情況也難估計.你都係照報各方面適合你小朋友的IS,到有offer時再詳細同學校傾有關做法.

可以肯定的是IS一定比多點互動,疫情期間LS真係會要小朋友長期坐定,小息無得玩無得食,但IS仍然會讓小朋友小息玩(有一定社交間距措施,例如只准同自己班玩,食野要在室外同其他人隔得遠遠吃).

kumasanee 發表於 21-3-23 10:57
想同小朋友小學轉IS, 講番少少背景,我哋係打算係香港完成year9就去外國嘅
想下年轉IS,唯一仲有猶豫未敢選係 ...

咁你搵D小班,細間新新地,多中國人,但又有室外通風好可能好D,因為有些新校在商場空氣可能唔好。
我腦海中Anfield 小學setting 和環境可能適合,
唔嫌遠可以考慮ESF Peak, 空氣一定好同細校,不過少D local.
未有疫情IS真係冇人帶mask, 流感爆時有叫過校車上戴,但課室內都不會。
在IS小學冇功課又早睡,多點時間運動,身體點都好D,我女疫情前一星期四至五個sessions運動ECA(校內加校外)。
在LS無論點happy school, 兩三樣功課準備測考走唔甩吧,點少都唔會零。

反而我覺得IS 室內同室外活動空間係大好多,所以小朋友少啲病. 我覺得衛生冇問題,現在是所有人都戴口罩, 我連茶點都唔食,而且老師加TA跟得好足會揸住支出手液跟住啲小朋友。

你不如留係local school.

口罩policy 未有covid 之前,我非常buy , even 流感高峰期,我校並沒有任何問題。小朋友活動多,運動堂多,小息又可以跑下,身體健康好左。

想同小朋友小學轉IS, 講番少少背景,我哋係打算係香港完成year9就去外國嘅

你住邊區?睇下大家知唔知你附近有冇咩學校建議。

贊成揀啲多室外地方玩嘅學校,喺商場嗰啲新校感覺冇咁理想。

小學轉IS意思小朋友而家幼稚園?

食飯方面好多學校都可以pack lunch、你可以自己決定俾咩小朋友食。小朋友身體較差,有醫生證明嘅話,我覺得好多安排可以同學校傾,不妨查詢/interview 階段同學校傾下先。如果學校一早講明唔support 咪放棄佢,揀啲reasonably 地配合到嘅學校。

LS病左要自己追進度真心大壓力。

melobi12 發表於 21-3-23 15:14
你住邊區?睇下大家知唔知你附近有冇咩學校建議。

贊成揀啲多室外地方玩嘅學校,喺商場嗰啲新校感覺冇咁 ...

非常多謝大家回覆!

我睇過CAIS, Stamford, Shrewsbury, Invictus, NAIS, ESF, HKCA PLK
暫時覺得Shrewsbury比較合適

kumasanee 發表於 21-3-23 17:00

非常多謝大家回覆!

Shrewsbury 應該不錯,你參觀下再跟教職員溝通下看感覺如何。

我女讀緊Shrewsbury, 你既要求我覺得唔demanding.  教育局比學校開佢一定開,完左winter break都一直有返學,新年假後仲日日返。我覺得學校似英式寄宿學校咁會講規矩,但你同學校講有需要戴口罩,佢唔會reject, 學校有medical center 同school nurse可能好啱你。佢有inhouse kitchen, 餐單會講balance diet,每日會有outdoor time跑跑跳跳,小班15人左右,2班share一個toilet,係班房隔離,要洗手好方便,校舍係好寛敞,我女讀咁耐都無病過。上學年面授唔多,老師依家會one on one 咁教phonics追返進度,我自己好滿意。

我嘅小朋友都係細細個開始有哮喘問題,容易病。
選擇國際學校時無特別諗健康呢個問題,反正點都要返學,揀咗間學校之後,搬埋去新界發現幾個好處:
1)早睡早起,因為國際學校小學階段功課不多,每晚8點睡覺。
2)做好多運動,理由同上,從游水開始;我識另一個小朋友,哮喘病更嚴重,一星期游三次,後來仲玩埋三項鐵人。
3)學校鼓勵學生參加不同類型體育活動,唔駛叻,想玩就參加。
4)認識同學有不同病患,國際學校普遍好有愛,同學之間好關顧。
5)報學校時一定要話俾學校聽孩子的身體狀況,eg 食物敏感,學校會好警覺。

Radiomama 發表於 21-3-23 21:20
我嘅小朋友都係細細個開始有哮喘問題,容易病。
選擇國際學校時無特別諗健康呢個問題,反正點都要返學,揀 ...

絕對認同!
LS放學番嚟,做埋功課已經食晚飯
仲點會有時間運動
我都有諗過,與其都係每個月病
轉咗校差極都係一樣吧

kumasanee 發表於 21-3-23 21:48
絕對認同!
LS放學番嚟,做埋功課已經食晚飯
仲點會有時間運動

我覺得轉了IS小朋友生活質素點都會好D,既然已經易病咁慘咁不如番學開心D,始終LS點少都唔會冇功課,回家又要做,IS小學就真係堂上一起做晒,回家就完全自由時間,我女真係回家Pat 低個書包就that’s it, 慳番D時間你小朋友做多D運動早點睡好過。
而且你Y9你去外國,讀開IS到時都會易適應D。

我認為讀IS比LS既小朋友身心會健康啲,我女運動唔叻,但學校會鼓勵佢挑戰自己

nunupipi 發表於 21-3-24 09:39
我認為讀IS比LS既小朋友身心會健康啲,我女運動唔叻,但學校會鼓勵佢挑戰自己
...

可能資源多一些,在LS要抽才入到某些運動ECA又選拔才入校隊,為拿奬自然要精英制。
我見女學校運動ECA基本上任報多人就開多D班,冇規定可以join幾多個運動項目,小朋友一般都不抗拒運動,當遊戲咁,唔一定要好叻先enjoy.

How about Dalton in Olympics? I remember they have small class size too.

樓主,
你自己都說出在疫症前,一直IS不給予學生帶口罩的原因。那是非常正確的信息:有病,作病,請回家! 我相信呢一刻,IS這個信念也不會變。 外籍家長未必個個唔帶口罩周圍去,正如LOCAL家長未必個個遵守放疫措施。 人人對care-free的定義不同,亦沒有人可以定奪 一間學校是否care-free school,這對任何學校也不公允。

同時, 你也明白local又怎會咁多人守規,為成績『怕蝕底』而食住退燒水返學的同學多的是。我亦相信呢一刻他們呢個信念也不會變,理得爆唔爆都返!仲搵一些新校?多真黑髮LOCAL的IS?唔好掛?俾咁貴學費唔返學呢D?

不要對由細讀IS的學生有偏見,有很多家長還是很講理和曉管教的。雖然學生他們喜歡『典來典去』,盤腿而坐在地上,他們的課室管理已因應疫情而有所調節。他們不再在學校內使用更衣室,PE堂直接著PE衫,因為人人慣了體能訓練,他們PE堂也帶口罩跑和跳,好氣好力。課室開冷氣+風扇+開窗開門,枱都大過LOCAL好多,座位又疏落。雖然ESF多人,但想想ESF的校舍大過好多LOCAL。(唔計批地嘅)新校可以有幾大呢?

講LUNCH,他們習慣好短的LUNCH HR + 食簡單,邊似LOCAL 開晒上枱慢慢扒。他們上年5-6月初, 9月初,有得輪流食LUNCH(15mins)一樣咁過,唔會有LOCAL家長咁投訴唔人道!

你也說快要出國,疫情這2年3年一定程度要『守』,IS有學返嘅佢哋有足夠實體社交距離空間,無學返也有完善嘅網課空間。好少LOCAL可以比得上它們的靈活度。

最後,菌是到處也有。IS不會特別含菌量多,相反好多人嘅抵抗力好好,身體強壯,邊有咁易病。我明白你的concern - 西方人帶口罩意識差,亦多人週圍飛去公幹,家長中,子女中,就大機會嘢到你。IS家長亦唔會咁計度這些控制不了的concerns.

IS和LOCAL的選擇基於教育理念和小孩性格. 三思.

我女一樣由細病到大
佢試過肺炎,流感都中左兩次, 猩紅熱,腸病毒,落沃克病毒, 無數次傷風感冒發燒, 佢而家9歲, 自從COVID-19 之後, 我地一直教佢點樣保持個人衛生, 小朋友大些, 佢會明白, 我地亦幫佢轉左is,
上面留言講得好啱, 讀LS 連訓都唔夠訓, 我女pe 堂經常要留係課室上理論堂, 小息午飯時都唔比跑跳, 星期六日都要趕測驗默書功課, 想身體強壯都難
‹ 上一主題|下一主題