用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾修院小學$6000堂費冠全港
go

瑪利諾修院小學$6000堂費冠全港   [複製鏈接]

全港有5間資助小學設有堂費,當中以瑪利諾修院學校(小學部)最貴。

香港學生雖然享有12年免費教育,但教育局會批准個別小學收取堂費,為學生提供高於標準的設施和額外支援。香港現時有5間資助學校設有堂費,全部都是受家長追捧的傳統名校,收費由1,600至6,000元不等。

5資助校收取  喇沙索$4200

據2020年的小學概覽,全港有5間資助小學設有堂費,當中尤以瑪利諾修院學校(小學部)的堂費最貴,索價6,000元,該校堂費曾於2018/19學年加價,從3,500港元加價逾70%,至今一直維持在6,000元的水平。其次為喇沙小學,堂費為4,200元。協恩中學附屬小學及拔萃小學堂費均為3,000元,聖士提反女子中學附屬小學堂費則為1,600元。

教育局會考慮學校提交的堂費運用計劃、理據、家長意見等因素,審批申請。學校也必須為經濟有困難的家庭豁免堂費。校方也會把堂費以通告形式列明,讓家長了解。

4    0    0    0

MCSPS校舍屬於古蹟,維護保養費用不菲,唔知政府俾還是學校俾?如果都需要學校自己保養,呢個價錢真係未必夠。

不過,基層家庭,例如綜援家庭,是否有減免?

咩叫堂費?

b3410 發表於 21-3-22 10:46
MCSPS校舍屬於古蹟,維護保養費用不菲,唔知政府俾還是學校俾?如果都需要學校自己保養,呢個價錢真係未必 ...

印象中可豁免或分開交

b3410    發表於 21-3-22 17:11

MCSPS校舍屬於古蹟,維護保養費用不菲,唔知政府俾還是學校俾?如果都需要學校自己保養,呢個價錢真係未必 ...

我好懷疑有無基層家庭入到呢啲學校…

maxifoxy 發表於 21-3-22 16:47
大抽獎,照例大家機會均等

回覆 maxifoxy 的帖子

$6000是一年
即是一個月$600
香港地,$600一個月俾唔到
其實都好難

利申:我女讀MCSPS,  一個仔讀LS ,一個仔以前讀DPS
真心唔識一個家長真係俾唔起幾百元一個月

其實 $6000一年 , 對比私校/直資學費都差好遠 , 而且如果真係抽到 , 我相信9成家長都會爭住俾 , 如果覺得貴 , 家長可以唔選擇佢

pamelaywy 發表於 21-3-22 17:32

$6000是一年

嘩,可以比較下三間小學嗎?

呢度有人分享過話DPS 嘅英文教得深過MCS, 你覺得係嗎?

小學部一年堂費6000是真的,大部份家長會一次過交,但係也可以按月份每個月付啊。中學部會便宜點,3000一年堂費。
當然若然不喜歡有堂費的學校,香港還有很多好學校可以叩門的。

以英文用書嘅深度以及DPS 教Science, History and Geography 嘅字程度
的確係

呢啲都值得係新聞?

若果校舍未俾例入古蹟,學校要負責日常維修,不過政府亦會批出撥款,當津校申請校舍結構性維修。

pamelaywy 發表於 21-3-22 17:32

$6000是一年

請問點解之後細佬妹都唔跟讀DPS?
41網女孩子,你覺得DPS同MCS點揀好?

小小金 發表於 21-3-23 03:09

41網女生選MCS有B1A直屬中學

maxifoxy 發表於 21-3-22 16:47

點會無呢?41校網有公屋的

証明香港個班做"教育版"既記者好唔掂, 呢D都攞出嚟講.

相信就算MCS收多10倍或者20倍堂費, 都大把人爭住想入去讀.

如果肯俾多D堂費就保証一定可以入到MCS的話, 一定比抄賣國際學校債券更有市場
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小小金 的帖子

住 41 嘅當然係女搏 Maryknoll,男搏 LS!當年親戚就係咁樣中獎。
女仔入 DPS 冇乜著數,男仔就話可以有條隊入 DB。不過近兩年 DPS 裏面的老師...好似做得唔長

小小金 發表於 21-3-23 03:09

我係最大仔讀LS, 二仔讀DPS
正確嚟講係二仔唔跟讀LS, 而去DPS
原因係我覺得二仔性格唔太適合太早讀男校
所以選男女校
而對下個妹可以唔駛煩直入
女係DPS讀得唔錯的
不過再諗多步等佢升中輕鬆啲
先轉過MCS

我估已經答到你問題

b3410    發表於 21-3-23 13:37

pamelaywy 發表於 21-3-23 10:29
三間唔同學校,真係唔容易!配服。

pamelaywy 發表於 21-3-23 10:29

佩服,你計劃得好好

始終都係有龍揀龍…

‹ 上一主題|下一主題