用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資抽飛一問
樓主: 思仔
go

直資抽飛一問 [複製鏈接]

eli_leung 發表於 21-3-22 08:42
做得到唔代表有學校會咁做,請問有冇例子學校復活節前出 banding?
就當家長會和成績表都不重要
學校也不 ...
冇特別,我女小學就係咁,而且 未出成績表我仲可以打電話問相關老師, 仲好exactly咁答我大概邊個位, 等我可以考慮要唔要嗰間直資

有官津,星期四考完試 (18/3),星期一已經派卷比學生知分數了。
但係我囡學校就星期四考完(25/3)要到 12/4先可以派卷,呢個安排,真係差好遠。

amonyee 發表於 21-3-22 20:18
有官津,星期四考完試 (18/3),星期一已經派卷比學生知分數了。
但係我囡學校就星期四考完(25/3)要到 1 ...
咁好既!效率高有助學生選校。
其實派卷係咪可以估到BANDING呢?好似我地的試卷,非常之容易的,幾乎大半班也是科科A的,所以級排名好緊,失之毫釐,便分分鐘差好多級。

joycechanwy 發表於 21-3-22 20:27
其實派卷係咪可以估到BANDING呢?好似我地的試卷,非常之容易的,幾乎大半班 ...

我朋友二線小學,成績表全A,只有一個書法B,但老師話佢係邊緣人。所以分數冇意思。
所以級排名係最重要,對應返師兄師姐的學校分配

eli_leung 發表於 21-3-22 22:05
我朋友二線小學,成績表全A,只有一個書法B,但老師話佢係邊緣人。所以分數冇意思。
所以級排名係最重要, ...

我小朋友都係二線小學,都係大半班全A
咁都要改好卷有分數,先會有排名⋯⋯
問題係,學校話要復活假後先有得知分數⋯⋯⋯有分數,都大概估到情況。

joycechanwy 發表於 21-3-22 20:27
其實派卷係咪可以估到BANDING呢?好似我地的試卷,非常之容易的,幾乎大半班 ...

係呀,完全睇得出學校全加配合學生選校。
連分都唔講你知,真係估x囉
‹ 上一主題|下一主題