用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外升學顧問
go

[英國] 海外升學顧問

想找幾間海外升學顧問compare 下,但上網打「海外升學顧問」實在有太多,請問大家有冇一這忠誠,可靠,有經驗的公司及advisor 介紹呢?

AA, B* 兩間已找

(emoji)(emoji)

我之前都試過找了幾間,最後選了一間都ok.個升學顧問跟得唔錯而且不會游説你參加課程和面試班亦不會打極去都找不到,而且出面有些Agent考試時又話要收費用,所以真係要問多些比較好

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

中環Dolphin揾Perry。雖然最後冇用佢,但係service真係好。

etoile 發表於 21-3-22 11:31
中環Dolphin揾Perry。雖然最後冇用佢,但係service真係好。

Thank you

Perry(emoji)

我姪女9 月升year 7 經朋友搵左間細A幾好  跟得好足  
第時我小朋友都會搵佢

回覆樓主:

請教大家揾agent 系咪幫你捻好晒所有野,口岩晒毫無頭緒家長? 大約成個費用系幾多?

ganggang 發表於 21-4-4 17:26
請教大家揾agent 系咪幫你捻好晒所有野,口岩晒毫無頭緒家長? 大約成個費用系幾多?
...

agent收學校佣金,家長一般不用付費

longlokma 發表於 21-4-4 17:31
agent收學校佣金,家長一般不用付費

原来系感,唔該你

ganggang 發表於 21-4-4 17:26
...

揾Agent亦要做功課睇睇介紹啲學校
例如學術成績 宿生比例 合適度 ......

我搵咗間aa幫我搵英國私立中學day school,佢話要收手續費一萬五千蚊, 想問問報英國day school 要收手續費嗎?

近呢2個月都有同我仔仔啲同學仔家長一齊去過明報, 星島嘅升學展睇過, 都參考過大大小小嘅agent, 有啲係展覽期間傾過, 有啲上過去佢哋office再傾得深入啲, 係傾嘅期間發覺有啲agent係咁sell某幾間學校/course, 明明唔係符合我哋嘅條件都係咁push我哋揀, 明眼人都知佢哋應該有commission收, 我都明agent都要跑數, 但都唔係咁樣夾梗嚟
不過後尾好好彩遇到間好agent(利申, 非廣告), 初初係展覽期間見到好多人圍住佢哋, 諗住行埋去睇吓, 點知等咗好耐都無人得閒同我哋傾, 諗住想走佢哋就勁唔好意思咁叫我哋留個contact話之後再搵我哋慢慢傾, 原本我都無留contact不過另一個同學仔媽咪就有留, 之後過2日佢哋就whatsapp返同學仔媽咪, 個媽咪話佢哋係whatsapp傾咗好耐, 跟住個agent就叫佢帶埋小朋友上去一齊傾吓, 等佢哋了解小朋友嘅諗法再睇吓有咩科適合佢讀, 同學仔媽咪叫埋我上去陪佢, 怕一陣俾啲agent纏住唔放.

上到去開始傾, 初初見佢哋啲staff都好年輕, 有一刻好衰咁諗過佢哋會唔會唔夠經驗, 點知傾落先知佢哋全部都係係唔同國家讀完書返嚟香港, 同我哋傾果個係英國讀完碩士返嚟, 好有耐性又有禮貌, 同佢傾完先知原來佢哋係升學展係調番轉, 成日都被啲家長纏住傾好耐所以有時真係分唔到身entertain到埋counter搵佢哋嘅人.

唔講太多費事俾人誤會係廣告, 總之我想講嘅係真係要行多幾間比較吓, 唔好俾人當水魚, 小朋友嘅前途真係好緊要!!

P.S. 最尾同學仔同另一個同學仔就搵咗呢間agent

回錯地方。。。

想講多句, 初初我哋係target一間成日都接受訪問嘅agent, 見佢又新又揼本落廣告, youtube又拍得好似幾好, 點知上到去就不斷sell sell sell, 明明我哋想去london, brighton等南部地方, 佢哋一味suggest我去leeds, newcastle等, 搞到我哋都唔想再同佢哋傾落去. 所以真心奉勸大家唔好只睇表面, 要真係了解吓先

係,即使搵agent, 也要心中有數,自己要了解少少

jacma2020 發表於 21-4-12 11:59
我搵咗間aa幫我搵英國私立中學day school,佢話要收手續費一萬五千蚊, 想問問報英國day school 要收手續費 ...

如學校無佣就收家長費用
無佣即係無同Agent合作
可以考慮自己向學校申請
申請方法通常學校網頁有

lennyw 發表於 21-4-12 15:30
近呢2個月都有同我仔仔啲同學仔家長一齊去過明報, 星島嘅升學展睇過, 都參考過大大小小嘅agent, 有啲係展覽 ...

我隨意上咗一間問
有出廣告 佢搵左一個後生女跟我哋
但問多兩問 都係答唔到d咩
又是但比幾間我睇 叫我睇吓邊間岩心水 佢咩都無講解 我英文唔多掂
最後我咩都無揀 佢聲稱佢有留學 唔知真定假
跟住我就無再搵