用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Pre-A Level 是否可取?
樓主: WUINE
go

[英國] Pre-A Level 是否可取? [複製鏈接]

WUINE 發表於 21-3-22 12:47
回覆 TTEE1819 的帖子

同意比多一年時間學好D英文係好, 風險係佢依家讀中中, 除左英文科, 其他科都係中文 ...

我仔也是中中,英文也麻麻,所以佢Y8就過去,夠膽講現在已經沒有問題了,放心

giver    發表於 21-3-22 14:52

回覆 cfs 的帖子

我都自責遲左為佢安排

回覆 giver 的帖子

"其實一般大學丶一般科目,對 IELTS 及 GCSE分數要求不高".....甘我都放心D

giver    發表於 21-3-22 13:56

giver 發表於 21-3-22 10:56
好可惜啊!請問係近兩年發生? 應該有問過學院酌情處理,但不成功吧? 有冇申請 defer 一年?  
應該與學院 ...

無得defer..因為IELTS成績不達標,係3,4年前。Oxford 對 IETLS要求7-7.5 (睇邊科)..考不到就係考不到...個小朋友都考到心灰,去了另一間都係非常好的大學讀

WUINE 發表於 21-3-22 13:39
回覆 cfs 的帖子

我都自責遲左為佢安排

不要自責,出國升學好多原因,以前未諗過有需要,現在有需要就有需要。

另外一提,如真的決定2021年9月出發,現在馬上做多點改善英語能力的功夫。比一個case你參考,我孩子同學入讀Year 9, 中文超勁但英語能力真係唔夠,經常聽唔明,克服唔到英文,一年後回港升學。仲有半年時間,你仔要努力,聽多d英文,睇多d英文,打好基礎。到左英國,叫佢唔洗怕醜,講得唔夠好都就照講,慢慢會進步。

回覆 TTEE1819 的帖子

收到! 佢聆聽免強ok, 閱讀就好吾掂, 真係博一鋪.
再次多謝大家既寶貴意見!!!

wloi 發表於 21-3-22 15:49
無得defer..因為IELTS成績不達標,係3,4年前。Oxford 對 IETLS要求7-7.5 (睇邊科)..考不到就係考不到...個 ...
塞翁失馬,焉知非福,Oxford 1st year 都頗大壓力。冇錯,英國都仲有好多好大學呀。轉眼間,他都大學畢業啦,只是剛巧遇着疫情,今年畢業生搵工就可能辛苦啲。
‹ 上一主題|下一主題