用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Pre-A Level 是否可取?
go

[英國] Pre-A Level 是否可取? [複製鏈接]

小兒中三,平庸,英文超屎,剛考完英國學校第10班入學試,有一間學校擔心佢英語水平短期內難以改善到可以應付英國GCSE課程, 建議佢放棄讀第10、11班,offer佢讀pre-A Level課程一年,第二年由第12第班(A Level)讀起, 即係完全唔讀GCSE。請教大家對這途徑的意見?例如這方面的認受性?會否影響將來入讀當地大學的機會?感謝!
   1    0    0    0

回覆樓主:

除咗考慮英文,學習程度及能力都要考慮。 先撇除英文水平, 如果你孩子中三學習程度一般 ,你有冇信心佢真係可以跳過gcse課程直接學習a level內容呢?
你會唔會考慮畀佢喺香港起碼讀埋中四 ,打好啲基礎先至再去英國讀pre a level呢?

回覆 WUINE 的帖子

我個人認為你小朋友個case有咁樣考慮,

1. 考GCSE,就直接要考英文科,不過就有多兩年準備。學多年英文,但係考得唔好有可能對升Y12/揀某啲科/報大學有啲啲影響。
2. 唔考GCSE,就避咗要考英文科(假設你小朋友A level揀數理科目),不過得一年時間適應就直接讀A level。咁就要諗下到時嘅英文能力足唔足夠應付呢啲科嘅教學同解題(連問題都搞唔明嘅話,點開始解答呢?),同埋寄宿適應問題(因為各樣溝通都係英文),唔適應都唔會讀得開心。

因為擔心英語水平而skip 左GCSE正常中四中五課程其實仲危險,因為讀大學都要有一定英文程度至可以(要考IELTS),唔係話唔讀英文就可以逃避。
呢一兩年香港學校都無咩上堂咁,直接跳去讀A Level 可以預計名校高材生都掹水,跳左太多基礎知識啦。
照讀Y10, 其實中學生有心讀唔係難,唔好修太多科目,呢兩年打好英文基礎,趁暑假報D英文精讀班,每星期做幾篇閱讀理解能力,背下生字、彥語果D,掌握返文法,聽同講去到英國可以進步得快,呢2年過左再睇返成績而揀Sixth Form 讀邊間,距離入大學仲有兩年改善英文,安心好多既。

我覺得照獨year 10,等佢適應吓英國學習,英國環境,最重要係體會吓咩科目佢鍾意讀。pre-a level 通常係國際學生讀,反而減少咗同當地學生交流,對學英文更不利。

回覆 longlokma 的帖子

因為阿仔12月出世,依家15歲,agent 分析過越遲過去,難度越大

多謝大家嘅寶貴意見!

如果呢個途徑會影響到佢同當地學生交流,學唔好英文,就違背咗佢去留學嘅目的,咁我寧願博一舖,照讀year 10

WUINE 發表於 21-3-21 17:28
多謝大家嘅寶貴意見!

照讀Year 10,用兩年時間追好英文,否則上大學會有困難,佢自己都要大膽去講,有心追可以追到,學校又有EAL比海外生,放假回港可以操返基本野。學校支援一定要足夠,寄宿生留意國藉人數,最好香港人比例少。

WUINE 發表於 21-3-21 17:26
回覆 longlokma 的帖子

因為阿仔12月出世,依家15歲,agent 分析過越遲過去,難度越大 ...

現在已15歲,今年9月過去,還可以讀Y10?  已超齡!

讀pre A-level 是否只讀3-4科?但讀year 10就要讀10科?咁讀pre A level 可能相對冇咁大壓力,可以集中火力讀幾科!一邊學好英文,一邊用3年時間去預備A-level ? 會唔會有把握D? Agent 介紹在邊間school 讀pre A level ? 我知道有同學在Bootham School 讀pre A level, 全校只有4位讀!學校可以好集中地預備他們上A-level!而同學感到無咁大壓力,而且在pre A level 去適應boarding 生活。

回覆 elysemama 的帖子

2005年12月底出世, 學校酌情處理

回覆 212512 的帖子

Year 10最少讀8科, Pre-A Level最少讀7科(包括5科同Year 10-11 一樣既學科)係Wycliffe既offer, 佢哋嘅想法都係咁樣,希望可以集中精力,應付A-Level.
我擔心係呢個途徑唔知會唔會係申請入U時被大打折扣.

同埋唔知會唔會出現上面有位師兄講嘅情況,呢啲course只有國際學生讀,水鬥水,少機會與當地學生交流接觸,難以學好英文

大學一定會要求 IETLS成績,多數都要6至6.5....
真人真事,認識個小朋友有oxford CO...成績 meet 到,不過IETLS考3次都唔夠分(得 6.5, 點都考唔到 7),最後去了另一間 IELTS要求低少少的大學讀。

WUINE 發表於 21-3-21 22:07
回覆 212512 的帖子

Year 10最少讀8科, Pre-A Level最少讀7科(包括5科同Year 10-11 一樣既學科)係Wycliffe ...

報UCAS時,係用predicted grade來報,如果你孩子讀完Pre-Alevel後,在Year 12讀得好好,在Year 13 十月用靚grade去報就得,英國百幾間大學,實有學校收,只要你meet requirement, conditional offer唔難取。

問題最大係:你開場白已講得好清楚,你孩子「平庸,英文超屎」,如我,一定選讀Year 10, 孩子用多一年時間,我付多一年費用,無其他損失。有時間比孩子適應,又有時間學耐d英文。

wloi 發表於 21-3-21 22:44
大學一定會要求 IETLS成績,多數都要6至6.5....
真人真事,認識個小朋友有oxford CO...成績 meet 到,不過I ...
好可惜啊!請問係近兩年發生? 應該有問過學院酌情處理,但不成功吧? 有冇申請 defer 一年?  
應該與學院、選修科目有關係嗎?

WUINE 發表於 21-3-21 01:31
小兒中三,平庸,英文超屎,剛考完英國學校第10班入學試,有一間學校擔心佢英語水平短期內難以改善到可以應 ...
有朋友仔 IELTS 未夠分,就轉咗去澳洲讀 diploma 再駁入澳洲大學 year 2   
唔知英國有冇類似嘅安排? 只知英國有 foundation year

回覆 giver 的帖子

也了解過Foundation, 似香港既副學士, 暫時不打算

WUINE 發表於 21-3-21 21:37
回覆 elysemama 的帖子

2005年12月底出世, 學校酌情處理

既然搵到學校收佢讀Y10,我會選擇由Y10讀起,起碼真係接觸多一年全英環境學習,浸多一年英文; 英語能力對長遠學習(A level 而至大學)好重要!

回覆 TTEE1819 的帖子

同意比多一年時間學好D英文係好, 風險係佢依家讀中中, 除左英文科, 其他科都係中文教, 過到UK就全英, 萬一佢短期內適應吾到GCSE既全英課程同考試, 連A-Level都入吾到閘,
但又吾甘心試都未試過就放棄GCSE

WUINE 發表於 21-3-22 12:47
回覆 TTEE1819 的帖子

同意比多一年時間學好D英文係好, 風險係佢依家讀中中, 除左英文科, 其他科都係中文 ...

其實一般大學丶一般科目,對 IELTS 及 GCSE分數要求不高。肯讀 Y10 就唔使擔心,因為語境十分十分重要,呢點大家都認同啦,加上英國中學的補底班,進步可期!
咁重點就係:日常要冇乜機會用中文。
不過另一個難題來了:孩子需要時間適應、培養溝通能力。否則,較難融入當地文化。所以,家長需與孩子保持密切聯繫,開解 support, 尤其是在第一年 ⋯ ⋯  之後就輪到佢唔得閒睬你啦!

‹ 上一主題|下一主題