用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行1.2都收,可否選擇去自行2
樓主: cindychow80
go

自行1.2都收,可否選擇去自行2   [複製鏈接]

cindychow80 發表於 21-3-20 19:01
請問自行1自行2都收,可否自己選擇去自行2?

不能

其實,樓主如果在收電話時,告訴自1學校不想讀,請自1抽返自己個名,學校樂不樂意抽起呢?

200904 發表於 21-3-21 16:13
其實,樓主如果在收電話時,告訴自1學校不想讀,請自1抽返自己個名,學校樂不樂意抽起呢?
...

學校要3月30日交名單上教育局,所以就算家長坦白,學校也不能抽返個名。除非家長有膽色和決心,自二必入,便現在通知自一想退出該校自行申請

200904 發表於 21-3-21 16:13
...

自行正取/備取生名單30/3交上EDB

WinnieCatCat 發表於 21-3-21 18:20
學校要3月30日交名單上教育局,所以就算家長坦白,學校也不能抽返個名。除非家長有膽色和決心,自二必入, ...

原來如此,那我這個方法就不可行了。

WinnieCatCat 發表於 21-3-21 18:20
學校要3月30日交名單上教育局,所以就算家長坦白,學校也不能抽返個名。除非家長有膽色和決心,自二必入, ...

Sorry Winnie, 並不正確

成績 面試,我們算有信心2間自行入。之前諗過如果自2先打電話來,之後自1後打來,就直接拒絕offer,睇來依㗎安全起見都係要等7月叩門。但2間都難有叩門位。

可能到咗7月聽天由命(emoji)

cindychow80 發表於 21-3-21 23:42
成績 面試,我們算有信心2間自行入。之前諗過如果自2先打電話來,之後自1後打來,就直接拒絕offer,睇來依 ...

你到時起碼已經唔使煩大抽獎!
如果真的喜歡自二,就7月再叩門吧!
相信自一都是你地心儀既,當初先會放自一,所以一切都隨緣吧!

嘩! 好剌激!! 家下打去自一叫佢千其唔好收我呀...

behappydad 發表於 21-3-21 20:06
Sorry Winnie, 並不正確
hello, 咁我想問, 係咪會自一自二都打來?  定係自一打, 自二就唔會打?

bananaGi 發表於 21-3-22 11:59
hello, 咁我想問, 係咪會自一自二都打來?  定係自一打, 自二就唔會打?

如果自一及自二都是正取生,兩間不同的中學應該會各自打去比該學生!

Kawing0429 發表於 21-3-22 12:18
如果自一及自二都是正取生,兩間不同的中學應該會各自打去比該學生!

咁自二學校咪浪費左個機會? 佢留左比個學生, 但學生會去自一...

bananaGi 發表於 21-3-22 12:41
咁自二學校咪浪費左個機會? 佢留左比個學生, 但學生會去自一...

每間中學自行階段除咗有正取生,亦會留有一批後備生補上。

所以根本唔會浪費學位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bananaGi 發表於 21-3-22 12:41

機會指通知想入自2學校嘅備取生?

Poyau 發表於 21-3-21 18:23
自行正取/備取生名單30/3交上EDB
教育局係話30/3或之前交, 有機會有學校在30/3或之前已交了。

醒目開學勳章

rainbowcov 發表於 21-3-23 13:51
教育局係話30/3或之前交, 有機會有學校在30/3或之前已交了。

好奇一問,如果已經決定入直資,不過又收到自行電話錄取,會如何回答?會唔會告知已經有直資,所以唔會入讀?

rainbowcov 發表於 21-3-23 13:51

可於指定日期或之前交名單上EDB
有可能早過30/3

2021年度中學學位分配辦法有關自行分配學位正取學生的新通知安排
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_New_Notification_Arrangements_SSPA2021_TC.pdf

「參加派位中學須於指定日期或之前(2021 年度的日期為2021 年3 月30 日)將《自行分配 學位正取/備取學生名單》遞交予教育局。」

b3410 發表於 21-3-23 14:00
好奇一問,如果已經決定入直資,不過又收到自行電話錄取,會如何回答?會唔會告知已經有直資,所以唔會入讀 ...

不用回覆, 中學只負責通知你同交名單去edb, 佢不會理你之後會否入讀,,
‹ 上一主題|下一主題