用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三保持好成績難嗎?
go

中三保持好成績難嗎? [複製鏈接]

想請教下, 小女現在讀中二, 成績叫不過不失, 想問下, 中三時係唔好多人都會發力, 成績又會大執位嫁? 小女學校得4班, 都有d擔心難選到心儀既科. 請經驗家長分享.
   0    0    0    0

回覆樓主:

簽名被屏蔽

細細粒媽咪 發表於 21-3-20 14:27
想請教下, 小女現在讀中二, 成績叫不過不失, 想問下, 中三時係唔好多人都會發力, 成績又會大執位嫁?  ...

是的。中三係中學階段另一個難關,有DD似小六升中咁會有人爆上,不過,亦好睇你想選修咩科,是否熱門學科等等而定。

想請教下, 小女現在讀中二, 成績叫不過不失, 想問下, 中三時係唔好多人都會發力, 成績又會大執位嫁?  ...
首先,您要清楚學校選科安排,如套餐式或會照顧到學生需要,選科根據甚麼標準?是全級名次嗎?還是各科名次?中二考試會計嗎?亦要了解您囡選科意願,如佢唔喜歡中丶西史丶地理,比較喜歡理科,但學校可能各開一班,或競争大,您可能要預早分析給個囡知道想入心儀學科的可能性。今年雖中二,亦要打好底子。
其實仔囡讀書心態好重要,佢哋有目標自然會有動力求學

男女有幾大差異我唔知,仔讀男校,他一個老師跟我們講他們的學生在中一中二有 honeymoon的情況,到中二下学期,中三上學期就會收拾心情為選科大作戰,係會洗牌嘅。但前提是個 turbo要夠衝刺力才可以去洗人牌。

部分學生係中一到中六都好穩定,其他人上上落落,他們都在前列,處變不驚!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

我覺得 band1a 學校學生上落吾大,band1c 之後 就好多變化
妹妹豬 齊來做個好朋友)

你話保持好成績,姐係一路成績係好既。你底好,只要夠勤力,KEEP住好,唔難,

如果本身底子強加上勤力,保持成绩唔算太難,唯一係去到中三會有部份男生突然發力,加上多了理科 (phy/chem/bio),部份男生成績會突然追上去,但呢種情況通常只佔少部份,级頭成績批學生一般變動不會太大。
‹ 上一主題|下一主題