用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培基書院vs播道書院
go

培基書院vs播道書院 [複製鏈接]

上星期五收到播道書院Offer,今個星期一已經註冊。剛剛又收到培基書院有Offer,家住馬鞍山,孩子屬於Band1C學生,網上排名好似播到好啲,但係培基就近啲,而家唔知點揀好,請教各位意見,謝謝!
   9    0    0    0

johnny_jd 發表於 21-3-19 22:58
上星期五收到播道書院Offer,今個星期一已經註冊。剛剛又收到培基書院有Offer,家住馬鞍山,孩子屬於Band1C ...

hkpapa852上年評2間都是B2A-1C。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718

温馨提示,有EK會員說向培基抽飛需要幾個工作天。若之後有自行收,決定讀自行校,需要抽飛,便要提早申請。

回覆 johnny_jd 的帖子

培基是今日收到嗎?幾號前註冊?

tpmon 發表於 21-3-19 23:28
hkpapa852上年評2間都是B2A-1C。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718
Pooi Kei just takes 1 working day to get back the Student Record form. I requested it yesterday and got the paper today.

今天晚上收到Offer,三月底前註冊

謝謝各位的意見!如果撇除地點因素,真的很喜歡播道書院漂亮大校舍和圖書館,加上學校老師的關愛(爬文所知),自己亦睇過播道書院校長嘅入學briefing,覺得佢對教學十分有熱誠,文質彬彬。但係家住馬鞍山返播道真係有啲遠,然而培基就放在旁邊,所以有點兩難。

johnny_jd 發表於 21-3-20 00:33
謝謝各位的意見!如果撇除地點因素,真的很喜歡播道書院漂亮大校舍和圖書館,加上學校老師的關愛(爬文所知 ...
成個播道BREIFING最深刻係校長那句「人在江湖,生不如死」。
如果兩校成績相若,讀屋企旁那間比較合理吧,唔使小朋友日日兩小時車程來回學校咁辛苦。

回覆樓主:

2020年主科4+平均
培基 推算低於40% (2019: 43.4%)
播道 推算最低48% (2019: 56.0%)

培基
2020文憑試成績及入大學率 #642
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3835104&pid=48786498

播道
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3850544&pid=48871013

我睇bigexam.com寫播道之前係B1C, 現在係B1B,成績的確一路升緊,校長在簡介會都有畀數據我哋睇

另外,我小朋友今年都係播道小六學生,同你一樣住馬鞍山,有校車返學放學,升左中學都可以搭㗎

johnny_jd 發表於 21-3-19 22:58
上星期五收到播道書院Offer,今個星期一已經註冊。剛剛又收到培基書院有Offer,家住馬鞍山,孩子屬於Band1C ...

培基  

rachel1224 發表於 21-3-20 08:28
我睇bigexam.com寫播道之前係B1C, 現在係B1B,成績的確一路升緊,校長在簡介會都有畀數據我哋睇

另外,我 ...

多唔多小朋友唔揀番上中學, 聽聞 係咪最叻嗰班都會走?

回覆樓主:

感覺兩間差不多,就算有少少高低都未必值得嘥咁多時間入去將軍澳讀書,問下小朋友意願同睇埋中四揀科等再考慮

上週Topick有一則報導,S3男生因壓力由播道轉到港島B3。從報導估計該男生應該由小學升上中學的,你可作參考,當然每位小朋友受壓能力不同。不過,除非你非常心儀播道,或考慮搬。其實培基同播道初中課程差不多,同樣重英文。

明曰必勝 發表於 21-3-20 14:57

上週Topick有一則報導,S3男生因壓力由播道轉到港島B3。從報導估計該男生應該由小 ...
原來那篇報導所講的是播道?不過真係,小朋友成績固然重要,但並不是一切,能有家人陪伴健康快樂地成長更加珍貴。

上週Topick有一則報導,S3男生因壓力由播道轉到港島B3。從報導估計該男生應該由小 ...

吓,佢唔係讀神校咩?我就咁睇以為他是某名牌神校。

回覆 Youbear 的帖子

報導中有post他和舊校長的合照,和舊校校服。

其實,我同樣收到培基offer,正考慮中,如讀要搬。請問大家對培基了解嗎? 是否如方間所說真是一所關愛學校嗎?

謝謝多位寶貴的意見,經過一晚考慮我哋應該會放播道入培基,雖然真係好唔捨得,希望呢個決定冇錯,之後唔會後悔。

Poyau    發表於 21-3-20 16:54

回覆 rachel1224 的帖子

可否請問一下每天坐校車大概需時多長時間?謝謝!

個男仔讀播道有壓力?即是播道都谷成績?但學校已經是關愛學校噃
‹ 上一主題|下一主題