用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小朋友4.5歲同佢講野, 唔回應人, 請問怎改善? ...
go

小朋友4.5歲同佢講野, 唔回應人, 請問怎改善? [複製鏈接]

小朋友4.5同佢講野, 佢永遠好似聽唔到咁, 只會不停口講自己想講既野, 唔鍾意睬人,請問點改善好?   例如我想TRAIN佢D常識, 我地好似平時傾計咁,同佢講如果你在街唔見咗爸爸媽媽, 你會點做? 佢會答我: 我今日課室有個小朋友比老師罵, 佢上堂走咗去開課室門。 我就會好鬼嬲, 點解成日同佢講野, 佢好似9唔搭8咁。 但佢應該不是專注力不足,因為上堂ZOOM又可以坐定定1個鐘,請問你地小朋友會否有這情況,點改善好?

同埋佢只可以由佢把口出發講野就有紋有路, 但由別人講野出發, 佢就唔識答和零反應。  佢只鍾意自己在家不停講野和亂哼歌(唔會記歌詞) 但出街就完全不出聲。 例如: 佢見到樓下保安姨姨, SAY HI後, 人地再繼續同佢講你糸咪出街吃午餐呀, 佢已經無反應或已走開. 又或者呆一陣,答糸午餐(其實佢唔糸午餐, 只是去了彈琴). 例子2:離開餐廳時, 人地話你條辮好長好靚, 佢完全唔會望人. 就行咗去. 我教過好多次, 可以講多謝. 其實我自己都有以身作則講唔該早晨, 唔知點解佢完全唔理人.  仲好似聽唔到咁行開, 我問佢聽唔聽到人地同佢講緊野, 佢又答聽到. 咁糸咪唔正常? 定糸語言發展有問題?

我覺得佢唔識回應別人有影響到佢社交. 所以想知點改善. 謝謝!
   1    0    0    0

你試過問她為何這樣回答。為何會冇反應?

可能她的答案跟你所想完全唔同,係有她的理由。

兒子面試小學時,有一條題目問過年你最喜歡吃什麼東西?他的答案是月餅!我們嚇一跳,問他點解,他的答案是這麼多節日食品,他最喜歡吃的是月餅。老師沒有 follow up question,所以死硬。

我們要分析老師個問題跟他的答案落差在什麼地方,如何再包裝個答案,又答到老師個問題,又表達到他的想法。

我在EK的日誌分享過,我在人前少一點補充他的答案,他會越來越熟綀,答案越來越完整,你可以參考一下。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

WINNIETHEMEOW 發表於 21-3-19 11:23
小朋友4.5歲同佢講野, 佢永遠好似聽唔到咁, 只會不停口講自己想講既野, 唔鍾意睬人,請問點改善好?   例 ...
4.5歲而已, 應該還是以自己為中心的生長階段,唔肯應人,可能係覺得你哋好煩。
我小朋友細個就係咁,出出入入樓下保安姨姨由細睇到佢大,每次同佢打招呼,佢都係扮聽唔到。我哋好尷尬,姨姨就會自己打圓場“佢真係好怕醜”。除咗保安姨姨,學校老師也一樣,主動同佢打招呼,佢就係唔出聲。不過,如果大家都唔睬佢,佢自己又會行過去同人打招呼,一起玩。

等佢越來越大,問題逐漸自行解決,雖然都唔係好鐘意主動打招呼,不過基本禮貌可以做到。社交方面也沒有問題,雖然有時比較cool, 不過,去不同地方/環境都可以好快識到朋友。問佢點解唔肯打招呼?原來記得好清楚,話: 你哋一直話我怕醜囉,咁我就繼續怕醜唔使睬你哋。

唔使擔心,就係作為家長,有時比較尷尬😓
我儘量唔迫佢打招呼,因為呢種性格,越迫越衰,而且加強小朋友對打招呼的反感。

對待呢類“硬頸”小朋友,要俾多d空間。

不幸的是,沒有實際上課,不然可以問老師
那麼,他可以和其他孩子交流嗎?
如果您遵循他的話題,他會回應嗎?
他可以聽從指示嗎?

回覆 b3410 的帖子

真是好媽媽,十分欣賞!
如果情況允許,家長也可加打力度向左鄰右舍打招呼,甚至問好,孩子看多了,會更習慣這種相互友好的紛圍.

模仿不模仿,做與不做,也是孩子的選擇,急不來.但按經驗和觀察,真心換真心,九成以上孩子會開始真心待人,習慣有禮貌.

這些真心實意的態度,會為孩子帶來很多貴人。

b3410    發表於 21-4-2 20:37

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

估你可以試下, 每次佢講野時好專心聽咁等佢講完, 然後正式回應, 最好可以問埋佢對你的回應有什麼看法.大約50至100次之後, 可能有改變.
而且, 對於佢唔答你/你們的說話或問題, 不要發晒脾氣咁, 只說你會擔心或傷心之類.
大約50至100次之後, 可能有改變.
小心, 口說的語言是一部分, 身體語言可能暴露真相.

~以上言論沒有半點批評或指責成分, 如有雷同實屬巧合.~

只有智慧是人類競爭價值, 才有意義,

我問佢仲乜唔答人, 佢就答我唔記得答人. 我話答人糸唔需要記住, 聽到人講野, 就答LAW.
她不是怕羞, 她喜歡搭小巴叫下車, 但佢在學校識唔到朋友, 佢話無人鍾意佢. 佢張枱個幾個小朋友唔SO佢. 佢巳經主動問其中1個小朋友可否做朋友, 佢話唔可以, 答我個囡因為佢已經有個朋友.  另外佢同另1個佢講野, 就只回佢一句"BU" . 我個囡糸好靜, 說話一句起兩句止的, 成日比人恰果個. 例如比隔離同學不停踏佢對鞋, 佢都有話唔好.  但就糸不停比人恰.  我其實留意到佢有時糸唔知答人乜野, 所以唔出聲. 唔知點幫佢.

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

4.5歲小朋友不習慣社交,很容易被其他小朋友誤會為古古怪怪,非我族類,按這個年齡的孩子行為,亦不需‘恰同學’來抬高形象。因此我們不須太早認為孩子在學校被同學欺凌。因為疫情,孩子們缺乏正常社交生活,也是非當不容易。

簡單積極的做法可以是:
1)為孩子制定強生健體方案,重視營養均衡,每天去公園走走或假期行山
2)多帶孩子去新地方,多見各形各樣的陌生人
3)給女孩子按不同場合需要,合適打扮一番。(也是媽媽的樂趣)
4)媽媽厚著面皮主動去聯絡一些友善的同學家長,交流育兒經驗和困境。父母友善,其子女99%會是善良族群的,然後大家多安排play date,或是其他戶外活動。(註:social 的家長不等于友善的家長,必須要分清楚)
5)凡事不會一蹴而成,多帶孩子跟其他孩子玩,自己趁機也多觀察其他孩子行為,以及參考其他家長的教養,變化便會慢慢出現。

請相信自己和女兒,多玩有益啊!

曾經也有個4·5歲女孩的處境和性格,跟妳女兒十分相似。今天她媽媽是我最要好的朋友,而女孩也成了我的乾女兒,正在念法律,今年畢業啦!

某人的心底話--最討厭路人甲乙丙問我『點解咁答,點解咁做』,我有必要同你交待嗎?
其實只你有足夠好的內容,好奇心係會驅動小朋友同你互動。
又或者佢感覺你關心的誠意。

試下搵兒童心理學家
‹ 上一主題|下一主題