用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教,中三選科,高中讀生物加中史,係咪會讀得辛苦 ...
go

請教,中三選科,高中讀生物加中史,係咪會讀得辛苦 [複製鏈接]

如題,中三選科,想選中史及中國文學及生物科,3X,聽好多後期會drop生物,係咪中史加生物料,會讀到癲?有人可分享下嗎? 補充少少,生物料係讀英文的。

謝謝各位
   2    0    0    0

我相信高中絕大部份科目都多野讀. 但仔仔都是讀中國歷史, 所以知要讀O既野不少. 我仔高中時, 是由F.4就開始每日都會溫中史的. 慢慢記入腦.. 佢話要變做長期記憶.

生物我相知都多野讀的.

聽人講, 相對少野讀係HISTORY.  

補充少少. 最重要係讀自己想讀O既科目係最重要.

高中如果要成績好,查實每科都各有難度。
文學本身都唔容易,除非記性強又唔怕背誦,又或者喜歡,否則揀晒啲多嘢背嘅科目就預咗會花好多時間,但說到底最重要孩子自己有興趣同喜歡。

tht125 發表於 21-3-19 09:11
如題,中三選科,想選中史及中國文學及生物科,3X,聽好多後期會drop生物,係咪中史加生物料,會讀到癲?有 ...

個人認為,唔好咁快諗drop科取向問題住,因為去到高中係另一個世界,小孩子成熟好多了,好多嘢都可以變得有可能,見你的孩子會選中史和中國文學類的文史科,估計對文字和歷史都十分感興趣呢!即是話這兩科會比較易掌握和溫習,或許可以釋出多些時間讀別的學科,咁!縱然生物科有多內容要讀也可以有較充裕的時間應付吧!

簽名被屏蔽

如題,中三選科,想選中史及中國文學及生物科,3X,聽好多後期會drop生物,係咪中史加生物料,會讀到癲?有 ...

會不會其心中有將科目分了主次?

我直覺認為他心中係咁諗:

主力:中文、中國文學、中史,日煲夜煲,願望摘星
副主力:英文、數學,點都要畀多少少時間應付的core,有個4都好
次要:通識、生物,有時間咪讀下囉,都只係坐2望3就算

我覺得咁樣諗就會覺得分配到時間
除非你要做狀元

我心中中四時3x在手是基本,等之後有多點走盞位
我是護書簿

呢3科真係超超超多野背!

不過如果興趣及能力都ok,世上無難事。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-19 11:22
呢3科真係超超超多野背!

不過如果興趣及能力都ok,世上無難事。

有興趣背都叫做有意思。有些人又系背書高手,反而覺得文學的領悟能力要高加興趣要大。

JJDBB 發表於 21-3-19 15:12
有興趣背都叫做有意思。有些人又系背書高手,反而覺得文學的領悟能力要高加興趣要大。
...

有興趣係對嗰科有興趣,而唔係背野有興趣 就算背野高手,冇興趣係好痛苦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-19 15:38
有興趣係對嗰科有興趣,而唔係背野有興趣  就算背野高手,冇興趣係好痛苦!
...

糸有興趣加背野高手,背起來都願意些。

有興趣有能力就唔辛苦。以前同學雙史 Eng Lit,最後中大酒店業。
唔洗咁快諗 drop,到 Form 5 再諗都未遲。

qkhui 發表於 21-3-19 09:25
補充少少. 最重要係讀自己想讀O既科目係最重要.

謝謝意見,佢話3科都鍾意讀,但又真係勁多野背,怕讀唔掂
但興趣係有

losoco 發表於 21-3-19 10:40
會不會其心中有將科目分了主次?

我直覺認為他心中係咁諗:

我個個數學理科唔得,真係死記難記個方面ok,佢話想讀科理科,將來大學選科多d野揀,同埋又鍾意生物科

tht125 發表於 21-3-19 20:13
謝謝意見,佢話3科都鍾意讀,但又真係勁多野背,怕讀唔掂
但興趣係有
其實之後通識如果只係計合唔合格,已經用少好多時間讀呢科,相信對呢三科有興趣,應該可以安排好時間。

其實Best6已經係可以減少讀某一科嘅時間。LS將來只計合格與否,咪又係學生會加重力度力谷係其他科,一樣咁唔得閒,分別不大~~~

回覆 mcl203 的帖子

其實我同意. LS 其實取2真係唔難.依家反而只計合格同唔合格. 想用這科拉分反而無噉易(讀LS內容又另一回事) . 依家變相真係其他6科都要好出力讀.
‹ 上一主題|下一主題