用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關 student visa
go

[英國] 有關 student visa [複製鏈接]

想請問 Tier 4 student visa 快完, 升 Year 12 時, 要重新申請個 Year 12-13 既 visa, 但如果暑假不能回港, 可以在英國攪嗎? 去那裡做? 又如果 Tier 4 student visa 在英國過了期而又未攪好新既 visa 有咩後果?  請問有冇人試過在英國續 visa?
   0    0    0    0

過客 發表於 21-3-18 22:50
想請問 Tier 4 student visa 快完, 升 Year 12 時, 要重新申請個 Year 12-13 既 visa, 但如果暑假不能回港, ...

參考以下網頁

https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-advice-for-uk-visa-applicants-and-temporary-uk-residents

睇完, 但都唔係好明, 求指點.
係咪即是只可申請延期逗留 (申請延期要比証明冇飛機回港, 點比? 買一張機票, 等航空公司通知取消當日航班?) ...同埋得幾個地方可以做証, 孩子唔識去, 同埋係咪即是一定要返香港做先得?   

另如果回不到港, 學校會幫孩子辦嗎?  如學校是 Guardian.

過客 發表於 21-3-18 23:18
係咪即是只可申請延期逗留 (申請延期要比証明冇飛機回港, 點比? 買一張機票,  ...

你最好send email 去問下學校可唔可以幫手申請,如果你曾經申請過都知道要提供好多資料下,又要重新影相和打手指模。

過客 發表於 21-3-18 23:18
係咪即是只可申請延期逗留 (申請延期要比証明冇飛機回港, 點比? 買一張機票,  ...

我都有此需要,所以希望6月尾可以開番直航,否則轉折D都要返黎一趟,其實12月底停航到6月尾都半年,半年都唔比人返真系過份,一落機直接送去隔離21日真系見唔到有咩問題。

亞仔Y11,學校搵咗當地agent 幫手攪。

Chole 發表於 21-3-19 14:42
亞仔Y11,學校搵咗當地agent 幫手攪。
誚問 Agent 收幾 $? 小朋友住在那?

回覆 過客 的帖子

點解唔直接問學校?定係問咗佢話唔幫?

beastiebistro 發表於 21-3-19 15:13
回覆 過客 的帖子

點解唔直接問學校?定係問咗佢話唔幫?
未問學校, 自己搵下資料先

回覆 過客 的帖子

直接問學校最好。佢係Tier 4 sponsor,應該知道在地要續證點搞。

過客 發表於 21-3-19 14:58
誚問 Agent 收幾 $? 小朋友住在那?

學校/agent 都無(未)講收費,因為我想亞仔換咗passport 先至攞visa ,所以未開始攪。

個agent 喺Leeds ,距離亞仔都好遠,不過今年COVID 應該唔使去影相打手指模。

過客 發表於 21-3-19 15:24
未問學校, 自己搵下資料先

其實應該直接揾學校先,因為學校正常會有自己律師或agent處理
‹ 上一主題|下一主題