用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 需要換私補導師嗎?
go

需要換私補導師嗎? [複製鏈接]

我仔今年中一,開學後找了一個MISS幫佢溫習全科,因疫情關係,剛剛才考完第一次試,但成績不符理想,我應該換老師還是再觀察嗎?但下次考試估計都期考了!
   1    0    0    0

winnie_kin 發表於 21-3-18 20:05
我仔今年中一,開學後找了一個MISS幫佢溫習全科,因疫情關係,剛剛才考完第一次試,但成績不符理想,我應該 ...

换!

回覆樓主:

始終係中學階段的第一次,研究下点解,對正下藥,可能下次會好D。

回覆樓主:

補習時,你係唔係度?你覺得佢教成點?你仔有咩feedback?成績唔好,原因係咩?

換導師好閒,最緊要搵到原因,先幫到小朋友。

我仔今年中一,開學後找了一個MISS幫佢溫習全科,因疫情關係,剛剛才考完第一次試,但成績不符理想,我應該 ...

中學好少會補全科,全科通常都係睇下功課,唔識就解答下,好難做到補習效果,要跟得好就要揀專科老師去補。

中一考試未如理想,除左中英數個底麻麻,好大原因係揾唔啱方法温書,小學時係咪太子陪讀式大人幫手温?

中學多左野記,自己要寫筆記,重點温習,考試前一個月逐D逐D咁温。不過中一仲有時間追,摸索温習方式就可以了。

至於補習老師,中學通常專科專補,特別係中英數要打好個底。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題