用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 林文燦 vs 陸慶濤 vs 福小
樓主: waikybbbb
go

林文燦 vs 陸慶濤 vs 福小 [複製鏈接]

JackyBaBa 發表於 21-3-24 06:58
一定LMC 唔駛 考慮,直資英文語境小朋友開心學習,又中學NPL做backup。

小朋友成長既基石。
願聞其詳,顏寶鈴點解會係backup?你唔係考頭嗰十幾二十個你都唔使旨意諗, 除非你叩門或者特異功能啦

chingcat 發表於 21-7-18 20:07
願聞其詳,顏寶鈴點解會係backup?你唔係考頭嗰十幾二十個你都唔使旨意諗, 除非你叩門或者特異功能 ...

級頭十幾個通常都有比NPL更好既offer 既...

wt40 發表於 21-7-18 22:38
級頭十幾個通常都有比NPL更好既offer 既...
所以啲人見到有十數個覺得 npl係backup, 其實有啲係叩門入! 其實邊間學校都好,你唔係頭嗰D,要等叩門先入到,係一件好痛苦嘅事!!

chingcat 發表於 21-7-18 22:45
所以啲人見到有十數個覺得 npl係backup, 其實有啲係叩門入! 其實邊間學校都好,你唔係頭嗰D,要等叩門先 ...

甘無一條龍係甘架啦...不過英小始終o係直私同自行interview 係有些少優勢

wt40 發表於 21-7-18 23:33
甘無一條龍係甘架啦...不過英小始終o係直私同自行interview 係有些少優勢

wt40 發表於 21-7-18 23:33
如果間小學唔夠勁,級頭個RO都比下去,咁英文再好都係無用(到叩門時搵手B2直資會有些少優勢既)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

願聞其詳,顏寶鈴點解會係backup?你唔係考頭嗰十幾二十個你都唔使旨意諗, 除非你叩門或者特異功能 ...

是啊 陳守仁(中游分子)係顏寶鈴大戶你就知道也要比較有競爭力先有機會去顏寶鈴。。

選小學實際上是選中學 要多了解中學

waikybbbb 發表於 21-3-18 10:20
林文燦 vs 陸慶濤 vs 福小
你住哪個方位? 九龍中土瓜灣 - 九龍東。。。距離相差好遠

與其問喜歡小學,不如問
你喜歡陸慶濤的中學嗎? 你喜歡福建中學嗎?

hkpapa852 發表於 21-7-19 08:57
如果間小學唔夠勁,級頭個RO都比下去,咁英文再好都係無用(到叩門時搵手B2直資會有些少優勢既) ...

無錯,的確係甘。

RO成績vs 平價直資語境,睇家長要咩。

本身小朋友係叻既,考到級頭,其實邊間都會升到心儀中學架啦

回覆 JackyBaBa 的帖子

LMC好多都是升上顏寶玲嗎?

Snoopy_mama 發表於 21-7-19 17:46

唔算多...今年9個

回覆樓主:

LMC 競爭力唔夠

Laws中學好過福中

Snoopy_mama 發表於 21-7-19 17:46

每年都有部份入咗NPL,都要睇成績,始終NPL 係band 1。
TSL 都分左部分嘅學位。如成績真唔係太理想,嗰陣時仲有一間叫保記唐乃勤做後備 都可以考慮。
學校嘅網頁應該有登咗歷屆過去幾屆嘅畢業生嘅入讀中學嘅清單同比例。你可以留意下兩間學校網頁就清楚。

嗰陣時講緊幾年前。NPL 仲係新校只係屬於band1C,唔算係好搶手,冇你講到咁特異功能。通常同TSL一樣考頭10-20名嗰陣時因為直資學校通常都揀入讀左神校咩dxs,GX,mxl,LX,......為主。NPL只屬於次等d嘅band1尾同band2頭。
其實同TSL一樣學校網頁都有登過去幾屆派出嘅學生入讀嘅band12學校比例系列。留意下都知。
我哋呢d都係老海鮮見到入嚟分享下,你有興趣爬文返十年前既就知道過去,純屬分享,不喜別插

有時間自己睇下網頁都揾到。
https://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/
唔使估估下。

JackyBaBa 發表於 22-4-16 15:01
有時間自己睇下網頁都揾到。
https://plklmceps.edu.hk/students-achievement/sspa/
唔使估估下。

林文燦2021年升中大戶如下

2021年
羅定邦 15
顏寶鈴 13
福建 10
培基 9
基信 DeliaHW 唐乃勤 各4
STCC 3

DGS SPCS 赤提 英華 GHS 滙基KE
王錦輝 啟思 聖羅撒 聖母 德蘭 各2

JackyBaBa    發表於 22-4-17 22:58

根據上面鏈接,2021 LMC 差唔多 19 個去到傳統名校/ 地區名校
比 LMC 更好嘅非龍小學其實唔多。。
留意了幾年 LMC,感覺越來越好。。

香港應該唔多小學有:亞裔,普通話人,香港人呢個平衡組合
呢個組合對香港人語境非常有利(但是對另外兩類人就。。)
‹ 上一主題|下一主題