用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 VS 高主教
go

王錦輝 VS 高主教 [複製鏈接]

昨天收到WKF offer,有冇用家分享一下兩間特式,以我所知兩間好處如下:

WKF:
1. 30人一班,比高主教少人
2. 校舍新淨啲,好似啲野先進啲
3. 英普教學(主要英文)
4. 活動教學,培養學習興趣
5. 少背誦功課
6. 多課多活動
7. 比較似國際學校模式
8. 中學可選英國AL試

Raimondi:
1. 小學畢業出路多(進可攻,退可守)
2. 成績好似好啲
3. 多啲男仔(仔話鍾意多啲男仔)
4. 學校谷啲,教深啲
5. 老師流失少啲
6. 半英半中
7. 多課外活動

唔知邊間讀得開心啲,最緊要喜歡上學。唔該分享下
   2    0    0    0

calbee1 發表於 21-3-18 09:30
昨天收到WKF offer,有冇用家分享一下兩間特式,以我所知兩間好處如下:

WKF:

樓主,麻煩你考慮多一點-「學費」。唔知WKF幾錢學費?但RCPS今年$5000,比上年加多咗$100咁大把,班家長都有聲音發出,而家講咩都係理念(開心返學呢啲),即空談,到實際時就會以「錢」來衡量「教育」見諒,可能直接了。

PTL_L 發表於 21-3-18 10:31
樓主,麻煩你考慮多一點-「學費」。唔知WKF幾錢學費?但RCPS今年$5000,比上年加多咗$100咁大把,班家長都 ...
私校$5000學費其實唔算貴,雖然上 zoom堂,但係學校要額外撥資源去做,加$100太少了

kudon 發表於 21-3-18 10:57
私校$5000學費其實唔算貴,雖然上 zoom堂,但係學校要額外撥資源去做,加$100太少了 ...
加得太多或太少,我唔敢落判斷,但教育真係唔可以攞錢衡量,失去本義。不過唔好話啲小朋友自我喇,根本師承父母親全個世界應該圍住自己嚟轉,疫情下,「我」最好多問題出現;「我」最多事發生.....「我」有交學費,所以學校配合「我」。

如果計12年應該差十幾萬,WKF約$40000 x 12,Raimondi $50000 x 6(好似中學係咪唔使比),不過既然揀直私,都冇辦法要比

我見有咁嘅選擇,都多人揀高主教嘅

高主教學術各科平均d, 而且成績好d, 重德育,校長老師有愛心,學校好open minded, 願意跟家長溝通。
不過唔好處係佢大班

高主教有呈分,wkf 無,所以升中跳船嘅話,高主教可能更上一層樓

回覆樓主:

睇下樓主自己preference

高主教傳統教學,好谷,家長同小朋友都要好努力,中學唔係直升。
王錦輝;100%直升,technology真係做得好好,而且全英教學,出路多,做到愉快學習;一場疫情就睇到真章。
如果小朋友鐘意Steam/ Science 會讀得好開心。

Btw 聽人講王錦輝將會起埋泳池,三年後落成。

Wkf better校舍好啲,而且活動好多元化

謝謝各位分享,其實就係兩間各有長處,不同強弱好難比較,所以仲十五十六,由期舊年冇簡介會,只係睇片可以直接認識學校。高主教係交表註察先去過,仲要借洗手間先入去多少少參觀吓。王錦輝就3rd in先去過。如果有開放日會可以親身感受吓。

如果考慮埋中學,高主教比較進可攻退可守,學術水平認受性高啲,外闖力較佳~~~

calbee1 發表於 21-3-18 11:32
如果計12年應該差十幾萬,WKF約$40000 x 12,Raimondi $50000 x 6(好似中學係咪唔使比),不過既然揀直私 ...
你有初衷就得喇,但另一樣「比」,就千其唔好攞直資同私校比較,直資資源豐富是應該的,私校資源差又唔係奇事。至於你小朋友鍾意同男仔玩,高小確是男多女少學校,男仔多,即少是非少小圈子,男仔爽朗,好快有brothers,亦因男仔多,及小朋友程度都可以,所以課程少背誦抄寫,盡量安排課程活啲,傳統學校有傳統學校框架,課程亦唔可以只迎合部分同學需要,所以唔好期望行project ,重presentation。但又因同中學同氣連枝,所以好多活動中學部都會支持,舊生返嚟帶活動等。
返學時數總括而言,反比我大女間女名津少,課外活動多,唔係指ECA,但亦會引致另一聲音,「嘩,我交學費㗎,成日放早,唔駛學野咩?學校真係好做」我覺得人地無錯既,只係錯配。

呢兩間會選高主教,因為直屬中學唔駛錢,仲可以穩守突擊

我會考慮埋邊間早d全面復課

Kenji0105 發表於 21-3-18 23:38
呢兩間會選高主教,因為直屬中學唔駛錢,仲可以穩守突擊

如果高主教vs smc呢?

meex2 發表於 21-3-19 08:13

同樣道理

回覆樓主:

可以考慮埋地點。其實2間教學方法不同,好難比較那間好,但亦因此,易配合到自己方針就是適合,1間活動教學+百分百升中,無呈分壓力; 1間要大家努力谷,7成升中

meex2 發表於 21-3-19 08:13

都會選高主教

2013skc 發表於 21-3-21 21:17
都會選高主教

請問點解會揀高主教?謝謝。

meex2 發表於 21-3-21 21:26
請問點解會揀高主教?謝謝。

如果論dse 成績,往績高主教應該比較好,各科成績平均點,當然英文亦不錯。品德教育,重關愛,old boys record 及network, 高主教優勝。
高主教有免費聯繫中學,有呈分試,進可攻,退可守,灣仔升中校網亦好吸引,雖然唔係100% 升中學,但升中壓力唔大。

smc 一讀要12年,無呈分,跳船較難,而中學banding 亦唔係好高,中文成績較弱,如本地升大學要特別努力中文。
不過smc 細班,有外語學,而且地點方便。
smc 英文未去到國際學校咁好,中文程度亦不及local school, 但當然學費比國際學校平好多。睇你覺得兩頭唔到岸定係吸了國際+本地學校的精髓!

2013skc 發表於 21-3-21 22:56
如果論dse 成績,往績高主教應該比較好,各科成績平均點,當然英文亦不錯。品德教育,重關愛,old boys re ...

謝謝你的意見。
‹ 上一主題|下一主題