用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 k3 開始prepare Cambridge Staters
go

k3 開始prepare Cambridge Staters

現在k3 快6歲才預備讀Cambridge staters 是否太遲了?如果只是打好英文底子,咁樣係咪沒有早或遲之分。還是好像有人説考Cambridge 只是為了升小一,那麼應該讀其他英語課程更加適合?

有冇人可以比到意見參考(emoji)(emoji)

Sasakoko 發表於 21-3-18 01:54
現在k3 快6歲才預備讀Cambridge staters 是否太遲了?如果只是打好英文底子,咁樣係咪沒有早或遲之分。還是 ...

劍橋是很有系統及很適合小孩学英文的課程。現在學不遲。go ahead.

遲讀好過唔讀,上小一後,你便會發現有讀和冇讀過的差別

早d串字都好,我覺得幾時讀都冇問題,最緊要有恆心去學就一定有用
有三個寶貝,很愛你們

可考慮ilearn,好有系統

Ilearn比較著重語境,始終一週三堂,每堂兩個鐘,共6個小時俾小朋友接觸英文。但如果以為憑讀Ilearn就可以考到公開試,那一定是不足的。Ilearn的Cambridge課程內容以認知為主,不注重詞彙的記憶。要考公開試,就一定要父母加操先得。

Ilearn真係貴,但的確係有系統有質素的英文學習地方

弱弱一問,我想買練習比小朋友做
淘寶版就可以了?有的人說淘寶是舊版?考試形式改變了?
淘寶有2款,一款是A-I,另一款是starter 1-3。係咪是旦買其中一款就可以了?
如果淘寶的唔ok,book depository 上面我見到都是2017年版,都是舊?

如果淘寶都夠用,可以平就當然想平,無辦法要買貴既都可以。但我唔太識,想請教大家。

hellolulululu 發表於 21-3-21 10:11
弱弱一問,我想買練習比小朋友做
淘寶版就可以了?有的人說淘寶是舊版?考試形式改變了?
淘寶有2款,一款 ...

淘寶的是A至I是用舊的考試模式版本,近年出的3本是用新考試模式。我覺得如果想攞滿分,最好兩款都做哂。其實每日早啲,就好快全部做哂。

Lilianyu500 發表於 21-3-25 01:02
淘寶的是A至I是用舊的考試模式版本,近年出的3本是用新考試模式。我覺得如果想攞滿分,最好兩款都做哂。其 ...

謝謝你,甘我兩款都買哂佢

hellolulululu 發表於 21-3-25 13:24
謝謝你,甘我兩款都買哂佢

現在k3 快6歲才預備讀Cambridge staters 是否太遲了?如果只是打好英文底子,咁樣係咪沒有早或遲之分。還是 ...

冇話遲唔遲,最緊要係肯keep 住讀

唔遲呀,串字早啲比佢習慣,上小一都易啲

如果你只係用嚟打英文基礎,一啲都唔遅,我都係自己做Cambridge past paper 當做練習,幾好呀。

我個小朋友都係K3,一路都只學拼音~
5月計劃左俾佢學Cambridge staters~
語言要浸,我諗唔算太遲開始掛