用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛vs鋼琴vs小提琴
go

[音樂] 長笛vs鋼琴vs小提琴 [複製鏈接]

小朋友6歲,無音樂底,以上3樣亦無特別某一方面有興趣,本身可以專注學習,不易放棄的人。
因為屋企沒位放置鋼琴,每日練習都要去琴行,所以唔再考慮鋼琴,但朋友又同我講,先學鋼琴會容易再學其他樂器,令我有動搖。
想請問各位家長,有什麼意見?謝謝大家!

3    0    0    0

clawc 發表於 21-3-16 17:27
小朋友6歲,無音樂底,以上3樣亦無特別某一方面有興趣,本身可以專注學習,不易放棄的人。
因為屋企沒位放 ...

其實想比小朋友學音樂,又唔知點,你可以帶小朋友去琴行接觸不同樂器同係YouTube 上面搵啲交響樂團演奏比佢聽同睇,睇吓佢鍾意邊啲先,如果佢一啲都唔鍾意音樂,佢會好難學又辛苦

如果屋企無位放琴,可以選長笛先~

因為屋企沒位放 ...

也不一定非學鋼琴不可!
既然唔再考慮鋼琴、那就在長笛和小提琴中二選一、把練習集中於主樂器絕非壞事!

集中資源好好為她/他找位好一點的老師。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

因為屋企沒位放 ...

學琴因為要學高低音譜,又要夾左右手,對學其他樂器會易上手,另外認識琴鍵對學樂理都會易明D。
小一不太忙你有時間可以兩様樂器一齊學,鋼琴學了基本一兩年後停再轉注另一樂器,老實講你家中冇鋼琴一般都好難學上去。
如果冇時間就專注長笛或violin,尤其如果你想夾學校樂團。

依家我唔敢比小朋友學any woodwinds la.... 要除罩wo.........

CM.MUN 發表於 21-3-16 20:53
其實想比小朋友學音樂,又唔知點,你可以帶小朋友去琴行接觸不同樂器同係YouTube 上面搵啲交響樂團演奏比 ...

同意,學得樂器都預左長學,不如睇下佢鍾意邊d先,唔係就好易嘥錢嘥時間

我本身識呢3種樂器,細個學鋼琴,大個先學小提琴同長笛,係會學得快好多,至少唔洗再學睇譜嘛,但唔係話2,3年鋼琴就可以好快上手其他樂器,所以你可以SKIP左鋼琴喇~
我女學小提琴先,睇譜都冇問題,我而家再教佢彈鋼琴,佢都好快上手,係睇低音差少少~
其實學咩都係....最緊要練習

醒目開學勳章 王國長老

少少分享
我女學琴學琴8級,小提琴3級止步
阿仔啱啱考完長笛8級

阿女學琴先,學琴係左右手齊用,考試比賽除技巧同準備性,亦較講究演出手法(即彈啱係不足以高分)
你都明鋼琴,一下彈落果個key度一定係果個音,所以要求嘅係手法,手嘅用力,輕重,腳踏踩法,影響隻歌完成度
音域大,所以有人話學音樂由學鋼琴學睇譜咁解
學鋼琴缺點:大件(但有價有市放二手好易)、唔入到樂團,無咗玩樂團嘅樂趣(除非你好勁,勁到玩鋼琴協奏曲有樂團幫你伴奏)

我女唔鐘意小提琴,話要企,同夾住辛苦wor! 而且小提琴唔同鋼琴,小提琴拉同一個音,可能練幾百次幾千次,至掌握到拉得準,我女就好唔慣,因鋼琴唔需要咁,c音彈落執一定係c, 點解小提琴要練習咁多次 (以上係懶人心聲)
小提琴有一定機會可以入樂團。獨樂樂不及眾樂樂,一班人玩,有表現有訓練什至訓練營、出國交流,係會好玩的

我仔係一開始就長笛 (純粹因為屋企有枝笛又入到學校樂器班),初學要掌握運氣、口肌、手指,我都好佩服佢,細個有語障要睇治療師學用口肌,練到今日考8級。係另一種累,郁到脷都打結手指都硬。管樂好處:揀細嘅如長笛,方便携帶,出國表演樂器都可隨身攜帶。長笛亦易入樂團 (專業的話,長笛手競爭大,但請嘅數量亦多。學校就應該唔難入)

小師奶心得,睇吓你有無用

囡囡6歲,想學長笛,有冇介紹?
‹ 上一主題|下一主題