用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道
go

播道 [複製鏈接]

想請教大家...播道都算比較係HAPPY SCHOOL...但學校點樣維持都B1B 成績呢?  高小學術好的小朋友又多唔多會外闖成功更好既學校嗎?
多謝賜教!!
   12    0    0    0

Chacha619 發表於 21-3-16 12:45
想請教大家...播道都算比較係HAPPY SCHOOL...但學校點樣維持都B1B 成績呢?  高小學術好的小朋友又多唔多會 ...

播道d野好深架,一d都吾係happy!係一間好有愛心(happy)但谷既學校

回覆樓主:

我有補兩個播道小學生
d野唔係深,普通小學程度(p2依家未教simple past)
高小深過普通小學一d
但考試前有past paper連答案俾你做,好易捉到考試題目
死操就得

yiyi222 發表於 21-3-16 20:07
播道d野好深架,一d都吾係happy!係一間好有愛心(happy)但谷既學校

介唔介意分享下學校點樣有愛心?想了解多啲,thanks

回覆 starry_night 的帖子

甘會唔會好似有些學校講明教深/快半年/一年呢?功課量/測考多唔多?

TKS!

播道有band 1b? 應該係band 1c哦!

醒目開學勳章 王國長老

我睇過份英文卷(小6),版權問題唔方便post出嚟,但真係淺

回覆 cxyu841216 的帖子

有個中學BANDING網係講1B...不過我個人覺得應該係1B-1C之間....

回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果係淺...所以我唔係好明點解中學維持到1B-1C成績....話晒佢都係100%直上...除非叻既可能自己跳船

starry_night 發表於 21-3-16 21:10
我有補兩個播道小學生
d野唔係深,普通小學程度(p2依家未教simple past)
高小深過普通小學一d

請問你仲有同邊幾間學校的學生補習? 想聽多啲關於學校info. 謝謝。

Chacha619 發表於 21-3-17 09:50
回覆 starry_night 的帖子

甘會唔會好似有些學校講明教深/快半年/一年呢?功課量/測考多唔多?

無教淺考深
得兩個考試,期間各科有 test
如英文,一個學期有3-4個unit test
測comprehension同 grammar

meex2 發表於 21-3-17 13:37
請問你仲有同邊幾間學校的學生補習? 想聽多啲關於學校info. 謝謝。

港同、st pauls boys、KTS、SFA 等
你想聽邊間?

Chacha619 發表於 21-3-17 11:15
回覆 Charlotte_mom 的帖子

如果係淺...所以我唔係好明點解中學維持到1B-1C成績....話晒佢都係100%直上... ...

我覺得比一般直私淺
比普通津校深少少

starry_night 發表於 21-3-17 14:01
你想聽邊間?

請問有冇高主教同埋Smc?

播道高小用家。學校英文用書快半個學期左右。小五下學期用緊小六書。家有小孩讀過唔同學校(2直一私一津), 感覺播道中英文較深, 例如中文小一就考作文, 英文COMPREHENSION並唔淺。
不過同意因為有PAST PAPER做, 題目好易捉, 肯讀書做卷其實考試易拎高分。
學校功課不多,只有兩考, 但每科都有QUIZ/UNIT TEST,考試考成個學期既野範圍都相當多,所以唔係真係咁輕鬆。
不過SO FAR我小朋友讀得開心, 底亦打得好,對小學部我地係相當滿意的。

蓮蓉包 發表於 21-3-17 15:45
高小用家。學校英文用書快半個學期左右。小五下學期用緊小六書。家有小孩讀過唔同學校(2直一私一津), 感覺E ...

請問高主教係唔係好谷?

starry_night 發表於 21-3-17 14:01
你想聽邊間?
想聽、st pauls boys、KTS, thanks

你想聽邊間?
想聽港同, st pauls boys thx

蓮蓉包 發表於 21-3-17 15:45
播道高小用家。學校英文用書快半個學期左右。小五下學期用緊小六書。家有小孩讀過唔同學校(2直一私一津),  ...

我都覺得中英文偏深,係要識運用。數學可能由於英數關係比較淺同直接。有past paper 係非常幫到家長同小朋友溫習題型同time control. 但完全唔覺得單靠操卷就高分 , 因為事實題目一年比一年深。

其實小學階段唔需要鬥深,保持學習興趣同吸收到應有嘅知識最重要 播道嘅語文同學術程度考DSE ,甚至預備出國完全冇問題。

joyce23 發表於 21-3-17 16:24
想聽、st pauls boys、KTS, thanks

KTS 係3間私小裡面已經無咁谷得犀利(宣小一定要學音樂唔係個個適合,SFA 谷得快但我覺得個課程設計得唔係太好,因為我有補開一個 SFA 學生英文寫作)
KTS 課程係深但課程設計其實ok(尤其英文科),功課量合理但考試前一定要家長自己搵練習俾小朋友做先得,因為學校操練唔夠多(尤其高小)
跟唔上既學生真係會吃力,要家長跟足同外補。仲有聽聞呢幾年好多資深老師走左。
‹ 上一主題|下一主題