用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[小學] VSA [複製鏈接]

有意為子女報讀,請問有沒有在讀高小的家長可給予一點對學校的comments? 有測驗考試嗎?中文程度如何?由小學讀至ib是否有足夠能力考中文language A?每天有功課嗎?是按能力分班還是random呢?你們對學校的評價怎樣?謝謝你們的解答!
   3    0    1    0

kayan37 發表於 21-3-16 00:02
有意為子女報讀,請問有沒有在讀高小的家長可給予一點對學校的comments? 有測驗考試嗎?中文程度如何?由小 ...

我兩個孩子由維幼,升去VSA至畢業,考中文 A standard level, 英文 A high level。

poonseelai 發表於 21-3-16 13:44
我兩個孩子由維幼,升去VSA至畢業,考中文 A standard level, 英文 A high level。
...

Thank you for your information!!

poonseelai 發表於 21-3-16 13:44
...

真心請教,VSA有什麼優點缺點?我對這校很有興趣,可以分享多一點嗎?

bugmum 發表於 21-4-6 07:09
真心請教,VSA有什麼優點缺點?我對這校很有興趣,可以分享多一點嗎?

優點:有升國旗,中文水平高

bugmum 發表於 21-4-6 07:09

同一件事是優點定缺點每人睇法同,不如分享下自己當時選校想法,自己唔想兩個孩子做dse首十年考生,希望孩子會在一個多D啟發環境中學習,又可學繁體中文,及相對好的中文水平,VSA係當年少數選擇之一。VSA引入IB課程前曾安排ibo職員介紹課程理念,學校一直安排好多 coffee morning, 令家長加深了解,我都係一路做家長一路學習。一般國際學校中文科係一個subject, 每星期有幾多堂幾多小時,VSA小學做 中英文並重,做 project 兩種語文都用,孩子接觸和運用中文機會多D,但多數孩子仍較喜愛英文。VSA屬 private independent school, 規定最少7成 local students, 學校鼓勵兩文三語,如你要求your child speaks like a native, 就要考慮international schools (70% non locals)。至於升國旗,維幼已有,個人接受,唔認為係優點或缺點。

朋友孩子曾入讀,唔算好國際(除本地,偉大國家,其他地方唔多),商業味濃(冇問朋友如何證明),會勸退成績未如預期學生,其學生英語可留意youtube

poonseelai 發表於 21-4-6 20:13
同一件事是優點定缺點每人睇法同,不如分享下自己當時選校想法,自己唔想兩個孩子做dse首十年考生,希望 ...

很有用的資訊,謝分享。

請問知唔知VSA 近幾年係唔係收少咗sibling? 或者sibling priority 比以前低咗?

聽過唔少例子有阿哥家姐讀緊VSA ,細佬妹都入唔到

miffy_peach 發表於 21-4-6 21:09
很有用的資訊,謝分享。

請問知唔知VSA 近幾年係唔係收少咗sibling? 或者sibling priority 比以前低咗?

近年就唔清楚

v369234 發表於 21-4-6 21:08
朋友孩子曾入讀,唔算好國際(除本地,偉大國家,其他地方唔多),商業味濃(冇問朋友如何證明),會勸退成績未 ...

何謂國際要看你定義,正如我上面講,政府規定 PIS 要7成 local students, 要多 non local 一定要去 教署定義的 國際學校。至於商業味濃,我就唔知所指何事,之前維幼亦時時比人話 commercial, 如果要交學費就叫 commercial, 咁就係嘅。勸退個案我自己就冇聽過。

回覆樓主:

多謝大家的分享!小朋友而家讀local primary school, 主因DSE 又有大攪作,我睇唔明DSE 個課程,只覺不夠啟發性,所以考慮轉intl. 如樓上所言,似乎學術程度不錯,而且能兼顧中文,合符理想!
‹ 上一主題|下一主題