用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Latymer Upper School - shocking
go

[英國] Latymer Upper School - shocking [複製鏈接]

上左多個一份報紙。大家留意一下

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9357225/Top-20-000-year-London-private-school-rape-culture-say-pupils.html

真係令人難過

https://www.thetimes.co.uk/article/soma-sara-teenage-sexual-abuse-didnt-merely-exist-when-i-was-at-school-it-thrived-f3lbdkq22

2    0    0    0

KIMLIFEINUK 發表於 21-3-15 18:53
上左多個一份報紙。大家留意一下

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9357225/Top-20-000-year-Lo ...
That is why we should not send girls to co-ed schools in the UK.

甘如果男仔,系咪讀男女校好D呢?

Very shocking , thanks for sharing!

好老實講,呢樣唔係好事但亦唔係咩新鮮事,我三十年前寄宿已經偶有聽聞,亦親自目睹同學被趕出校(男女都有,consensual同non-consensual都有)。只不過從前無social media無website無metoo movement,發生咗要冚埋都易啲。

如果你哋入去Everyone's invited個website睇吓,就會見到啲allegations牽涉好多唔同學校,不過LUS嘅投訴特別踴躍。

我想話家長們唔好好天真咁覺得入咗好嘅英國學校就自動咩問題都無,或者學校會滴水不漏咁把關。家長無須特別擔心,但又唔應該大安旨意諗住學校會咩都控制到。性侵同毒品嘅應對,去之前要同小朋友灌輸清楚。

王家爸爸    發表於 21-3-17 10:53

beastiebistro 發表於 21-3-16 14:00
好老實講,呢樣唔係好事但亦唔係咩新鮮事,我三十年前寄宿已經偶有聽聞,亦親自目睹同學被趕出校(男女都有 ...

其實就好似香港上一代人, 每日就返工, 冇時間同仔女溝通, 發生咩事都認為係學校嘅責任。 其實父母同小朋友都應該多啲溝通,了解彼此喺成長路程中遇到嘅難題,先可以減少不幸事件。

回覆 summerhotel1 的帖子

我就覺得如果真係好似上一代都仲好,起碼對老師校長有返少少尊重。最弊而家啲家長當正自己係客戶(年年幾十萬嗰啲仲要覺得自己係大戶),好多對老師連基本尊重都欠奉,少少事都搞到好大陣仗。啲老師做嘢咪變得畏首畏尾,少做少錯少麻煩,可以睇唔到就當睇唔到,間接助長問題。

beastiebistro 發表於 21-3-16 20:58
回覆 summerhotel1 的帖子

我就覺得如果真係好似上一代都仲好,起碼對老師校長有返少少尊重。最弊而家啲家 ...

你講得啱, 尤其係有一部分人以為畀咗錢就係大曬, 亦有一部分 (我身邊都有香港朋友係咁)當英國寄宿學校係托兒所, 畀咗錢就唔需要理小朋友。

真係需要同小朋友保持良好既溝通,俾佢知有乜既事都可以話俾父母知,父母會支持同幫佢地。我阿女搭校車時,都成日聽到隔離間男女校有D男仔問女生攞nude pic, 而個女生大大聲係車到話己經send 左!果間係 comprehensive school, 唔係私校。跟住D男生再將果D相不停 forward 俾 friends, 大大聲咁講,完全唔怕人知!係成架巴士都聽到!仲夠膽講埋出嚟個女仔只有12歲!基本上係犯法!send 同收藏都係。我惟有叫阿女要小心D佢地!

就算英國大學都有呢個問題...上年開學之後 Durham咪上左新聞,其實包括Oxbridge在內,好多大學都有呢種問題。在英國,被強,女方都會有責任,所以男的未必受罰。
2020年的新聞
https://www.theguardian.com/education/2020/feb/22/cambridge-university-sexual-misconduct-cases

佢地主要鬼搞鬼,亞洲人相對安全。不過,一定要同d女講,要防人,無論男女,最好少去夜店同飲醉。因為女的可以係幫兇.

回覆 wloi 的帖子

係,年代唔用左,而家女仔都可以做幫兇。

越揭越多

https://www.dailymail.co.uk/news/article-9371685/Female-student-writes-letter-20-000-year-school-culture-misogyny-bigotry.html

King's College School in Wimbledon

回覆樓主:

North Yorkshire teacher who hid camera in school bathroom jailed

https://www.bbc.com/news/uk-england-york-north-yorkshire-56440380

OMG

‹ 上一主題|下一主題