用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去美國升中學
go

[美國] 去美國升中學 [複製鏈接]

因囡囡有USA passport (citizen), 想囡囡喺香港讀完幼稚園、小學就去美國升中學。但我對香港或美國教育不太認識。

所以想請教大家,可否俾少少意見?
1) 囡囡應該讀本地或國際學校會比較容易啲去美國升中學?幼稚園同小學需要選擇IB課程嗎?

2) 如果去美國升中學,需要有乜嘢條件?需要留意什麼?

3)其實什麼年紀送佢去美國讀書會最好?因為自己有少少唔捨得個女(emoji)

謝謝(emoji)

8    0    0    0

美國junior high / middle school 一般係 grade 6 - 8,grade 9-12就 high school. 一般middle school 跟 high school 分開學校的,可以考慮一就香港完成小五就去到美國讀grade 6或香港讀完中二然後係美國grade 9開始,好處係小朋友跟同grade  同學一齊係新學校 ( middle 或high school) 開始。若 grade 8先開始就麻煩啲,其他同學都認識了兩年,較難混入,跟住又走去唔同 high school. 好多時middle school 跟high school 唔同校區,不一定直升。當然私立學校除外。只是我個人意見,睇小朋友同家長意向,我認為早一点去比較好,升中的話不要太遲,唔好grade 11/12先去,到時讀唔切入你嗰州的大學 state university requirements. 當然私立大學除外啦。

多謝你的意見,真係幫咗我好多。

請問如果讀完中二先過去讀grade 9,囡囡喺香港讀IB課程是不是會比較好?定還是讀返傳統DSE都OK?

若果係 middle school (grade 6) 開始,香港一般小學都 okay 的,平時留意下英文,以加州公立學校為例,入middle school會考州英文試,若果唔達標,佢哋會照俾小朋友讀普通課程,然後係同校讀多個esl課程,好多新移民小朋友都讀的。我認識一些係香港讀津貼小學的,過來都可以達標不用上 esl. 當然佢地家長係香港都比較關心小朋友英文進度。其實好睇你小朋友去邊個校區,公立定私立。我所講的係北加州公立校區的例子。

sumsum20 發表於 21-3-16 11:58
多謝你的意見,真係幫咗我好多。

請問如果讀完中二先過去讀grade 9,囡囡喺香港讀IB課程是不是會比較好? ...
IB 讀大學入學課程先有用,這邊 middle school教的都唔似 IB, grade 9係 high school剛起步。最重要係熟集英文環境,如果環境許可,係香港可以係英語 setting 學校讀,就算一般中學都ok, 總之平時多接觸英文就得,而且美國多元化,好多人英文都有限但若 grade 9就開始,一定無問題啦。我當年grade 12 無準備下去外國,都跟到。當然如家有能力就強烈建議早些開始。好似一係 GRADE 6或 grade 9.

如果可以的話,喺香港打好兩文三語基礎,到美國讀Grade 9,未來可以有多啲選擇。

timc 發表於 21-3-16 12:22
IB 讀大學入學課程先有用,這邊 middle school教的都唔似 IB, grade 9係 high school剛起步。最重要係熟集 ...

哦,原來係咁。見呢排個個都話讀IB好....
謝謝你啊(emoji)

20160901 發表於 21-3-16 13:12
如果可以的話,喺香港打好兩文三語基礎,到美國讀Grade 9,未來可以有多啲選擇。
...

明白(emoji)

Thanks!

timc 發表於 21-3-16 11:48
美國junior high / middle school 一般係 grade 6 - 8,grade 9-12就 high school. 一般middle school 跟 hi ...

唔好意思,借個位問下,美國升中資料真係好少。
我哋等緊移美,如果下年9月都未批到,想帶個仔過去讀住grade 9 先,係咪可以報讀一般私立日校?而我可否用旅遊簽證留低照顧佢(每半年exit)?
我美國冇熟的親友,揀地區揾學校可以點入手呢?
謝謝妳

MLY001 發表於 21-3-16 17:24
唔好意思,借個位問下,美國升中資料真係好少。
我哋等緊移美,如果下年9月都未批到,想帶個仔過去讀住gra ...

都可以的,但難度好高,仲要睇彩數因為:
1. 你小朋友要另伸請 F1 visa, 除非佢係 us citizen, 你地如辦硬移美手續,真係睇領事同你彩數。

2.如成功拿到f1 visa, 當你家排到期香港interview時,一定要回港 interview 的,加上驗身等。到時飛來飛去。

3.若佢有 f1, 你成功申請到B1 去陪讀,過關時未必簽你六個月,睇 officer心情,我試過當年我有10年 b1 visa, 關員簽我2星期,我當時OK, 因公幹留五日。

4. 若正伸請移美而排期差不多的話,佢地一般唔會俾 B1 visa.

你可以試下,睇你好唔好彩同怕唔怕超煩手續,簡單的的話就全家一齊移民去,去到美國插班,public school全年都收,你小朋友一樣可以插入 grade 9如學年未結束。遲的話就插入 grade 10 啦。

timc 發表於 21-3-17 01:07
都可以的,但難度好高,仲要睇彩數因為:
1. 你小朋友要另伸請 F1 visa, 除非佢係 us citizen, 你地如辦硬 ...

十分謝謝你,我真係冇乜idea。

點解你已有10年B1 visa, 仲須批兩星期入境?

美國政府會批10年B1 visa multiple entry
但每次入境可以逗留幾耐
係睇當時入境officer 決定
佢鍾意批兩星期又得
兩個月又得
最長都只係六個月

/...而我可否用旅遊簽證留低照顧佢(每半年exit).../

呢個途徑好冒險
我喺一啲Facebook群組見過,有台灣媽咪試過
但係半年後出境後再入時,officer真係唔俾佢入境,話入境入得咁密有 intention to stay (你知美國人最怕呢樣)
咁你同阿囝就企晒喺度

🤔🤔🤔

sumsum20 發表於 21-3-17 13:35
我自己係歐洲護照,應該唔需要Visa。加上先生是美國籍,咁我應該可以申請綠卡?
...
免簽證passport 可以入境,但是否每次都有入境期限?這個我不清楚。既然先生是美籍,可以apply conditional 綠卡,好似等一年到就批,批了之後再去美國住好似兩年先能伸請轉去普通綠卡。除非想長期居住,否則你而家用免簽passport仲方便,用綠卡出入境太多或離美太久隨時入境時被捉入房問話,唔好彩被沒收綠卡。仲有稅務考慮,有卡後,就要交美國稅,無論你住外國都要,要留意。

我想問喺美國讀中學每年大約要幾多錢呀? 如果grade 9開始

淨學費公立$0,公立無住宿同要住係個區,該區 school board 才淮讀,私立可以好甘,要自己去 check心儀學校的費用,貴的可比跟私立大學費用差不多。私立大學淨學費都差不多六萬美金一年。

timc 發表於 21-3-20 00:53
淨學費公立$0,公立無住宿同要住係個區,該區 school board 才淮讀,私立可以好甘,要自己去 check心儀學校 ...

Timc

你現在是否身處美國?對 anti Asian attack & hate crimes你有什麼感受?

囡囡係美國公民,我同老公唔係。一向嘅諗法係佢18歲就自己返過去美國讀大學,大個女自己去學習獨立喺美國真係好普遍

但近呢幾年嘅 anti Asian culture makes us worried

Check pm.

culver 發表於 21-3-20 10:13
Timc

你現在是否身處美國?對 anti Asian attack & hate crimes你有什麼感受?

而家喺香港。但將來會比囡囡去美國升學。都猶豫緊中學去還是大學先至俾佢自己去。聽朋友講話大學先去會好貴。

Racism都幾嚴重,都擔心㗎。
‹ 上一主題|下一主題