用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 基崇VS 循道
go

基崇VS 循道 [複製鏈接]

如果小朋友band 1c/2A , 學費不是問題,交通時間差不多,希望可以keep 住讀好啲成績同有愉快中學生活,可以俾d 意見嗎?
   2    0    0    0

Heihomami 發表於 21-3-14 08:33
如果小朋友band 1c/2A , 學費不是問題,交通時間差不多,希望可以keep 住讀好啲成績同有愉快中學生活,可以 ...

基崇留位先。
等331循道收再決定抽唔抽飛。

如果小朋友愛運動,感覺直資資源好好多

如果小朋友band 1c/2A , 學費不是問題,交通時間差不多,希望可以keep 住讀好啲成績同有愉快中學生活,可以 ...

學費不是問題就基崇
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

請問是加士居道循道?

兩者皆可  

如果自行正取生→循道

如果不是自行正取生→基崇

邊緣人有大風險估錯Banding,如實際是B2A生,有基崇不值take risk 去大抽獎。

最近發現,原來唔同年份,開既選修科數目唔一樣, 學校會因應 當年分科嘅同學興趣 , 例如有時chem有一班,有年chem會有兩班, 會有彈性大家唔使 爭崩頭

寫漏咗 I mean係循道

真心欣賞TTCA中四選科彈性都幾大,津貼呢就真係睇級名次選科,成績唔好真係派唔到熱門心儀科目既

直資資源多d,開既科目會比較多元化

回覆樓主:

循道成績應該幾好,升本地大學率我記得好高,應是1B~A, 而崇真相對比較輕鬆,成績應該是 1c左右,校長主任好親民,但收一半band 2A,比起循道應較多升海外大學。揀哪間視乎小朋友和家長追求什麼。我會揀崇真。

回覆樓主:

循道中學DSE成績近5年反覆
2016年開始向下至2018年創新低
2019年反彈創新高 2020年回落

MCKLN 2020年 | 2019年 | 2018年
考生 100人 | 106人 | 122人
中文4+ 47.0% | 59.4% | 38.5%
英文4+ 44.0% | 53.8% | 36.1%
數學4+ 52.0% | 50.9% | 36.9%
-----------------------------------------------------
CEM4+ 47.7% | 54.7% | 37.2%
通識4+ 38.0% | 60.4% | 36.9%
-----------------------------------------------------
主科4+ 45.3% | 56.1% | 37.1%

整體5+ 15.2% | 18.8% | 無公布
整體4+ 49.7% | 58.2% | 37.3%
整體3+ 84.5% | 88.9% | 76.6%
整體2+ 97.5% | 98.8% | 97.1%

3322率 73.0% | 93.4% | 69.7%
22222 92.0% | 97.2% | 91.8%

School Reports
https://www.mckln.edu.hk/index.php?s=1_583&eid=585

tpmon 發表於 21-3-14 13:18
如果自行正取生→循道

如果不是自行正取生→基崇

本身已是band1生,基崇已有offer,會選直資還是大抽獎比較好,thanks(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

coco_1982 發表於 21-3-14 22:20
本身已是band1生,基崇已有offer,會選直資還是大抽獎比較好,thanks(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

是男孩還是女孩,邊緣1C生嗎?

在那區大抽獎?

coco_1982 發表於 21-3-14 22:20
...

視乎那一區

女仔,在九龍城區

coco_1982 發表於 21-3-14 22:26
女仔,在九龍城區

在九龍城網,如自己肯定是Band 1 pool,我覺得大抽獎較好。

因九龍城網有很多Band 1津校選擇,多間都比基崇較好。但迦密(4班)/華英(4班)這些競爭較大,選些次熱的開5班放乙1仍大把選擇。

就算B1C 丘佐榮,我覺得也比基崇較好,何妨還有更好的旅港、銀禧、黄笏南、聖家、九真咁多選擇。

coco_1982 發表於 21-3-14 22:26
女仔,在九龍城區

九龍城區建議大抽獎,我呢D恨都恨唔到嘅校網,真係唔好嘥咗

JojoDad    發表於 21-3-17 20:40
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-3-14 22:49
agree,九龍城區選擇太多

gracelam 發表於 21-3-14 22:49
恨 Me too (^o^)

多謝大家的意見,只係擔心派得晤好

但係想知道九龍城區夠唔夠band1位,thanks
‹ 上一主題|下一主題