用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教:大學面試衣著
go

請教:大學面試衣著 [複製鏈接]

face-to-face interview, 男仔衣著是西裝,+ 要打領呔嗎?

領呔會買乜款? 有無pattern、有無contrast、無頭緒.... 請高人講講往年經驗, 指教指教。
   8    0    0    0

未有經驗,師兄教著西裝,呔要打。同見工嘅 standard 差唔多。

Augesttime 發表於 21-3-13 15:18
face-to-face interview, 男仔衣著是西裝,+ 要打領呔嗎?

領呔會買乜款? 有無pattern、有無contrast、無 ...

亞仔去年白裇衫,打tie, 西褲,皮鞋。無西裝外套。過關。我覺得平實就得不用太誇張。

大笨鐘 發表於 21-3-13 16:10
未有經驗,師兄教著西裝,呔要打。同見工嘅 standard 差唔多。

謝謝!

P1001S 發表於 21-3-13 16:42
亞仔去年白裇衫,打tie, 西褲,皮帶。無西裝外套。過關。我覺得平實就得不用太誇張。
...

我地已買咗一套西裝喇, 我都覺得外套可著可唔著, 買埋就安心D, 拎起手有得著。
呔就心諗乜嘢色好, 沉色好老成, 打算揾條型型地嘅, 唯有繼續上網看多些圖片参考下。
下月下旬interview, 仲有時間
謝謝你的分享

我仔 in 大學時係全套西裝,领呔就幼身藍色少少斜紋,最緊要大方企理。

亞仔去年白裇衫,打tie, 西褲,皮帶。無西裝外套。過關。我覺得平實就得不用太誇張。
...

有少少好奇想問問,我有咁想過,其實孩子平時無乜機會會著"西裝",大學面試可能係咁大個人"第一次"著,第一次著會好唔自然,產生"無形壓力"可能會好大,會不會影響""面試表現""嗎?

YmOra 發表於 21-3-14 07:46
有少少好奇想問問,我有咁想過,其實孩子平時無乜機會會著"西裝",大學面試可能係咁大個人"第一次"著,第 ...

影唔影響表現應該好個人。

YmOra    發表於 21-3-14 08:42

有少少好奇想問問,我有咁想過,其實孩子平時無乜機會會著"西裝",大學面試可能係咁大個人"第一次"著,第 ...

平時著吓咪自然 d,遲早都要著。中學表演或者 formal 嘅活動都會著,而且校服本身已經同西裝一樣,只係唔同顏色。

大笨鐘 發表於 21-3-14 08:33
平時著吓咪自然 d,遲早都要著。中學表演或者 formal 嘅活動都會著,而且校服本身已經同西裝一樣,只係唔 ...

無乜機會响活動中著嘅學生應該佔大多數,加上"男孩子"套校服就近似西裝多DD,女孩子套校裙就差"西裙"好遠了,好難响平時習慣得到著西裙的感覺,不過,有些中學如"瑪利諾"套冬季校服就十分似了。

查實我覺得分別唔大喎,學校冬季多數都係長袖裇衫西褲+呔,而家只係多件西裝褸或者唔著西裝褸。(我指男生)

YmOra    發表於 21-3-15 09:17

YmOra 發表於 21-3-14 08:49
無乜機會响活動中著嘅學生應該佔大多數,加上"男孩子"套校服就近似西裝多DD,女孩子套校裙就差"西裙"好 ...

女仔唔同,唔會著西裝面試,著連身裙加外套,易襯,見工都可以咁著。

YmOra    發表於 21-3-15 09:43

回覆樓主:

謝謝各位的意見。
好奇一問, online interview又怎樣的著法呢? 神科

亞仔去年白裇衫,打tie, 西褲,皮帶鞋。無西裝外套。過關。 ...

阿仔舊年也是白裇衫,打tie, 沒有著西裝,簡簡單單,順利入心儀學科,我也一樣覺得平實舒服就可以。

Augesttime 發表於 21-3-14 15:40
謝謝各位的意見。
好奇一問, online interview又怎樣的著法呢? 神科

一樣,無分別。更加唔駛着西裝外套。

因人而异,如果真的是新买,早些时候着几次,慢慢适应,我反而觉得着新鞋风险高些。

我见不少着校服,或者西装加校呔都可以!

YmOra    發表於 21-3-15 09:47

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-14 09:35
查實我覺得分別唔大喎,學校冬季多數都係長袖裇衫西褲+呔,而家只係多件西裝褸或者唔著西裝褸。(我指男生) ...

同意。我反而觉得鞋要着一轮。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

謝謝各位的意見。

首先,恭喜 in 神科
阿仔今年全 online ,好失望,話缺失咗好珍貴嘅經驗及回憶。所以好羡慕您們有 in-person ,祝順利成功!
online interview 是在自己房中進行,太 formal 會怪怪的所以沒有打 tie, 沒有著西裝,都穿同一件白裇衫他覺得衣服、髮型等整潔便可,反而是背景和光缐,須單調明亮。

giver 發表於 21-3-15 00:04
首先,恭喜 in 神科
阿仔今年全 online ,好失望,話缺失咗好珍貴嘅經驗及回憶。所以好羡 ...

你讲网上面试讲得非常清楚。

我補充一些跟大学生Video Conference 的观察。

1。留意背景,不要太多杂物或杂乱。我见过有女生内衣掛出来,后来有女同学提醒才收回。

2。开始connect 前,先开 Video preview, 冇问题才On Air。因为面试 Audio 长开,如果逼於会发出声音就先静音再开。

3。如果面试,我希望见到申请人上半身,而不是大头或者一些奇形怪状的角度。

4。手机静音,不要震机。跟面对靣一样。

5。如果背景冇得处理,就试试模糊背景,比较用其他背景而靠电脑剪裁人像合宜。

6。通知家人或者门外掛上不要骚扰。

7。如果担心光线有问题早几天同一时间试试,如果有问题还可以调整,用枱灯或者坐地灯可以补光,如果肯出重本,用一个直播用LED补光灯就可以。

giver    發表於 21-3-15 13:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

謝謝各位的意見。

幾十年前港台有套 類似鏗鏘集 記录片,係講港大醫學院, 教授會要求學生入面著西裝 見病人, 當時係港英時代, 依家就唔知點。
‹ 上一主題|下一主題