用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育之路何去何從
樓主: 妞妞寶媽
go

教育之路何去何從   [複製鏈接]

lovebb2 發表於 21-3-13 16:22
四套房,好貴,要1000萬以上
i think she meant 4 flats, not just 1 flat with 4 bedrooms

選擇適合自己的道路。填鴨和活動教學理應可以共存,兩種也重要。

例如學生要作一篇郊遊樂,最好帶他去郊遊,感受一下,也是一個好好的親子機會。

回覆 Cliokohonda 的帖子

燒學校 lol

回覆 lovebb2 的帖子

題目出好大,要詳細完整回答,可能要香港教育局局長才能做得到。但很肯定的一點是,香港的教育會越來越大陸化,競爭也越來越激烈,要想孩子走出填鴨式教育的死胡同,幾乎是幻想。但想稍稍減輕孩子負擔,還是有可能的,那就是選擇一些聲譽比較好的直資學校,這樣錢不太貴,每個月兩三千元,也比津貼學校好一點。

bugmum 發表於 21-3-16 12:06
升小五,除非是考一條龍,否則應該係谷定考中學? 中學咁多直資,好好研究下應該揾到心水。
紅磡津小,冇級 ...

我估樓主的紅磡津小是龍小,不是一般普通津小

宮二 發表於 21-3-20 08:23
我估樓主的紅磡津小是龍小,不是一般普通津小

噢!好勁嗰間 咁仲有咩好唸?

bugmum 發表於 21-3-20 09:52
噢!好勁嗰間  咁仲有咩好唸?
就係太填鴨!樓主不如目標神校,咁就不多想太多已經係香港最好的了

回覆樓主:

親人教過幾間津校,現在教緊九龍塘的名津小,學期中已有五個同事離職,老師換不停,而且教學也多是傳統黑板;又有老師朋友之前去in過幾間頗受歡迎的直資如培x,她說那校長用中文問她問題叫用英文答,她說當時真的想笑,身為校長連用英文提問一、兩題問題也沒有能力,會期望它能教出怎樣的孩子?所以真的覺得香港傳統學校的教學內裏太多問題,只會做門面功夫,對家長講到很漂亮,如果有能力絕對不會讓小朋友讀這些學校!

Vanadium 發表於 21-3-14 00:53
首先應沒有哪一種教育才絕對叫好,任何教育模式都有佢好處同唔好處,就算傳統模式都有佢優勢,否則西方教育 ...

你指哪些富豪?據我所知差不多全部名人富豪如李嘉誠、李兆基的孫全部在國際學校讀緊,大陸的如馬雲、馬化騰等子女也是在香港讀緊國際學校,有些之前子女讀緊傳統的如李嘉欣囝囝也中途轉軚去了IS;你說之前成功既上層當年也是讀傳統,當年只有極少數國際學校如ESF主要是給外國人讀,如我們小時候很多人用Nokia手機,但現在已被Iphone取代,時代不斷變化,我自己回想之前在傳統學校的學習方式,也覺得不適合將來的發展,如花了極多精神時間在背誦、功課和測考等,但其實現在上網click一鍵已找到非常多的資訊了!

Moonlight819 發表於 21-3-21 11:41
你指哪些富豪?據我所知差不多全部名人富豪如李嘉誠、李兆基的孫全部在國際學校讀緊,大陸的如馬雲、馬化 ...

Super-rich people將來可以用錢「捐獻」去買一個世界級學府嘅學位,而且子女將來亦唔需要「見工」,讀乜嘢學校基本上冇乜所謂,平凡人同Super-rich接屬嘅世界大不同,唔應該互相比較。再者,若果好似您所講乜嘢都可以上網去查就有答案,不如所有學校乜嘢科都唔需要,只係教點樣用google?

b3410    發表於 21-3-21 15:48

b3410 發表於 21-3-14 11:38
我個人唔buy happy school, 玩的太開心,之後點?不過學習也要講究效率,我唔怕辛苦,也喜歡學習,不過唔想 ...

讀所謂哈皮學校,放返皮零野落去補習和體藝,屢見不鮮~~~

b3410 發表於 21-3-14 11:38
我個人唔buy happy school, 玩的太開心,之後點?不過學習也要講究效率,我唔怕辛苦,也喜歡學習,不過唔想 ...

朋友個仔之前考入一間英國傳統寄宿名校(A-level A-A*80%)讀6th form,校長喺開學日對所有人講要有oxbridge哈皮conditional offer,嚟緊呢個學期一定唔會讀得哈皮簡直係童叟無欺!

Soundervolt 發表於 21-3-21 15:11

Super-rich people將來可以用錢「捐獻」去買一個世界級 ...

唔係話衹需要教Google, 係教學模式要變,老師角色不衹是傳授知識。

Soundervolt 發表於 21-3-21 15:11

Super-rich people將來可以用錢「捐獻」去買一個世界級 ...

我只是回應之前有jm有關富豪子女教育之說,內容完全沒有什麼比較,反而是你去作比較,如果像你的邏輯,普通人什麼也不用讀,因為永遠只是窮人,「世界大不同」;上面精明的jm已找對了我所說的重點,不是乜嘢科都唔需要讀,面對將來的社會,小朋友更需要的是分析能力、解難能力和critical thinking等,而不是死記一些學科知識!

Moonlight819 發表於 21-3-22 08:55
我只是回應之前有jm有關富豪子女教育之說,內容完全沒有什麼比較,反而是你去作比較,如果像你的邏輯,普 ...

你用富豪嘅情況去舉例,本身已經係一種比較。教育重點並非只在什麼學校,邊一種學制。而家庭更加係重要角色,無論學校用什麼學制,若家長只求分數而忽略學習過程、能力、態度等等亦無補於事,樓上都有講出重點(哈皮學校亦都有人去補習)。我地成長喺正宗「填鴨式教育」年代,大部份問題都係自己解決,讀到就讀,讀唔到唔會有補習,父母更加唔會強力插手功課,咁樣先至赤裸祼學懂什麼Critical Thinking,喺學校內所學嘅所謂Critical Thinking簡直小兒科。之前提及過香港各有四百幾間中小學,而家已經唔係所有本地課程學校都用刻板式嘅教學方法,呢個死唔死記嘅想法唔可以將IS同LS一刀切去區別。

Soundervolt 發表於 21-3-22 10:57

你用富豪嘅情況去舉例,本身已經係一種比較。教育重點 ...

唔係香港谷行佢,理得你IS又好,LS又好,去到Cardiff/OIC點跟得上佢哋洋式催谷,哈皮是口號,嗌下無妨嘅,某些家長嘅行事模式~~~

poonseelai 發表於 21-3-22 06:49
唔係話衹需要教Google, 係教學模式要變,老師角色不衹是傳授知識。

記得阿仔中一開學日家長會,學校對所有學生及家長講:「入得嚟我地學校唔會唔識讀書,學校同老師最重要係令到你地點樣成為一個有智慧嘅人。」

mcl203 發表於 21-3-22 11:07
唔係香港谷行佢,理得你IS又好,LS又好,去到Cardiff/OIC點跟得上佢哋洋式催谷,哈皮是口號,嗌下無妨嘅, ...

家長可以問下英國精英名校喺香港嘅Agent喺英國讀書想考入好嘅大學係乜嘢一回事。倫敦唔少補習社(尤其針對精英學生)營業到夜晚十點,仍然其門如市!

月入十萬,如果係基本月薪,你已經煩少左好多嘢。如果係計埋花紅奬金,而花紅奬金係十分不穩定,就要諗一諗。

要多買幾個單位,呢個係個人考慮,不討論了。但搵到月入十萬一個月又唔係做政府工的,佢個腦應該醒,理財唔會有大問題。

不喜歡填鴨式教育,老實講,選擇不多。你可以係呢度搵到好多建議,但你「必須」親身參觀學校的開放日,看一下他們的功課,教學內容,老師和同學的表現。

港同、培僑(大圍)、蔡繼友,我猜你會喜歡蔡繼友。但如果你有三個小朋友,可能經濟上也要考慮,學費一萬起跳,三位小朋友就三萬。而且按現在的趨勢,小朋友課餘學習花費也不少,以你家庭的狀況,以學一款樂器加一樣運動,再加外補課程,可能一位小朋友每月都要花接近一萬元。當然,有相對便宜的選擇,只是看你願不願意。
‹ 上一主題|下一主題