用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育之路何去何從
樓主: 妞妞寶媽
go

教育之路何去何從   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 21-3-22 10:57

你用富豪嘅情況去舉例,本身已經係一種比較。教育重點 ...

其實你有否認真看我post的內容?我已說我説關於富豪子女是回應另一 jm,你就硬要屈我什麼舉例和比較!根著又說什麼家庭更加重要,這點誰人也知道吧!傳統學校正正是只求分數而忽略學習過程、能力和態度,直私很多時就是那些表面是happy school,實質是你說的哈皮學校人人去補習,如你說「喺學校內所學嘅所謂Critical Thinking簡直小兒科」,我們在家學習已可以,不需要返學吧!

回覆 妞妞寶媽 的帖子

還有,即使你小朋友入到比較不像填鴨式的學校,家長間互相比拼的壓力,可能也會令你忘記初心。所以時刻要緊記,你最希望小朋友得到什麼。

Moonlight819 發表於 21-3-22 11:40
其實你有否認真看我post的內容?我已說我説關於富豪子女是回應另一 jm,你就硬要屈我什麼舉例和比較!根著 ...

閣下舉例富豪都揀IS,我意思係佢地有佢地嘅世界,佢地本身嘅考量,唔需要用佢地嘅生活作參考比較而已。學習Critical Thinking係需要全人教育(包括家庭)去達至,課堂上可以學到嘅只係有限。生於世上無論喜歡與否都需要跟隨好多制度及規則,教育亦一樣,如果唔返學,唔去考試(IB評估)就唔能夠跟大部份人嘅制度而行。當然已經有人開始Home Schooling,但我呢啲凡人當然要跟大隊啦

Soundervolt 發表於 21-3-22 10:57

你用富豪嘅情況去舉例,本身已經係一種比較。教育重點 ...

而家回看,以前怎算是填鴨,學生要自己執生,唔啱讀主流中學,又可學門手藝,日後出路亦多。

deco99 發表於 21-3-13 21:52
你需要自己研究一下香港的學校,本地學校間差別都好大。如果只鍾意present呢啲,只能讀國際學校。但適合大 ...
大湾区国际学校英文好差,以后要考回来香港的国际学校会好难,因为英文差距太大。
回大陆读书,最好不要选国际学校。大陆国际学校好的外教太少太少了

回覆 Youweird 的帖子

呢樣我真係唔知喎。成日都聽到話其實上面的國際學校都好勁。
但教育,尤其外語,其實老師同學校固然係其中一環,但另一環好重要的係環境,如果你所講國內的國際學校學生大部分係本地人,而佢地平日又係同本地人接觸多,唔多運用第二語言,咁咩老師都冇用既~~~~

呢樣嘢,我估係邊都一樣的。

Moonlight819 發表於 21-3-21 11:41
你指哪些富豪?據我所知差不多全部名人富豪如李嘉誠、李兆基的孫全部在國際學校讀緊,大陸的如馬雲、馬化 ...
我識一啲人讀傳統中小學,同學係富豪既子女。

同埋,唔使下下講到幾十幾百億身家既超級富豪,香港隱世有錢人都好多,其後代有留守係傳統學校。我只想回應樓主月入10萬只係好普通中產,唔好否定傳統教育既價值,特別一批傳統名校,閒閒地家庭收入高過10萬既家庭都大大堆,唔通佢地唔識諗咩係好既教育?

各人有各人既需要同特質,唔覺得一定係講傳統定活潑教學好啲,最終都係睇人。

Youweird 發表於 21-3-22 14:35
大湾区国际学校英文好差,以后要考回来香港的国际学校会好难,因为英文差距太大。
回大陆读书,最好不要选 ...

https://www.midland.com.hk/property-news/%E5%8C%97%E4%B8%8A%E7%BD%AE%E6%A5%AD/%E3%80%90%E7%81%A3%E5%8D%80%E6%B1%82%E5%AD%B8%E3%80%91%E6%B7%B1%E5%9C%B3%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A6%82%E4%BD%95%E6%8F%80%EF%BC%9F/

會唔會係上文所講,大灣區既「國際學校」及本地辦學團體「國際部」既分別?

titma 發表於 21-3-15 17:11
回覆 妞妞寶媽 的帖子

樓主,我冇睇太多其他jm留言,認真講,你又要馬兒好又要馬兒不吃草,香港似乎未能滿 ...

傻啦,上大灣區樓主老公就唔會揾到10萬人工,又點會讀IS...

妞妞寶媽 發表於 21-3-17 18:04
是啊,三个孩子壓力大,所以不知道是否乾脆一路公立省錢省心,還是弟弟妹妹上直私路線培養。
...

香港地養3個小孩,又要讀私校,又要供樓,月入豈止10萬。雖然你老公好本事撐起頭家,但要現實點看餸食飯,將價就貨,揾多另一個10萬再作打算啦。

補充一句,心現質素有幾多錢都買唔到,好好調教心態,心中富有啦。

cafeva 發表於 21-3-20 10:00
就係太填鴨!樓主不如目標神校,咁就不多想太多已經係香港最好的了

不是呢,如果佢大女是在女龍津,相信現在不會開帖呻,佢細女仲可以跟。
佢大女是在紅馬,仲要攪升中,真係何去何從。
‹ 上一主題|下一主題