用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育之路何去何從
樓主: 妞妞寶媽
go

教育之路何去何從   [複製鏈接]

lambeanmama 發表於 21-3-14 12:27
認同網友嘅分享,我覺得有三點很重要:
1. 學校不是二元分化咁簡單。多默測考不代表無創意;Happy School也 ...
認同,尤其第一點,好多家長label咗所謂happy school就等於只玩唔學,甚至學術太淺云云,其實只係學習方式不同,透過活動或體驗學習,著重學要非著重習。從來玩同學習都無衝突,learning through play有時比重點放practice有時對小朋友更深刻,更能活用知識

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-3-14 10:17
續,既然你的大女兒已經在讀小學,轉學的話就要考插班,現在差不多是個間學校開始可以報名睇時候,可以去試 ...

YMCA唔係IB架

樓主係咪福建人?

sillything 發表於 21-3-14 13:05
YMCA唔係IB架
多謝提醒,我自己搞錯,一直以為係。
應該屬於IGCSE and DSE, 對嗎?

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-3-14 13:59
多謝提醒,我自己搞錯,一直以為係。
應該屬於IGCSE and DSE, 對嗎?

YMCA of Hong Kong Christian College 係,但SWCS YMCA of Hong Kong Christian School 唔係

b3410    發表於 21-3-14 14:32

Cliokohonda 發表於 21-3-14 13:16
樓主係咪福建人?

不是啊,湖北人啊。

糯米米糍 發表於 21-3-14 12:41
認同,尤其第一點,好多家長label咗所謂happy school就等於只玩唔學,甚至學術太淺云云,其實只係學習方式 ...

哪些學校是這樣的?好想知啊。

妞妞寶媽 發表於 21-3-13 21:24
所以我想給孩子找一個學術和全面發展兼顧的學校,一半一半吧。
成積好的直資學校應該不錯不過一點也不容易進,要有點實力

我個人就好BUY活動教學..活動教學唔係只玩唔學..而係從中得到興趣再學習..一個小朋友中意返學係好重要..學起野上黎都事半功倍....如果你個小朋友好靜..受谷..家長高度配合..傳統學校很適合

妞妞寶媽 發表於 21-3-14 15:18
哪些學校是這樣的?好想知啊。

置頂就有post那間直資私立係真正活動教學,你爬下文啦。我都係揀呢啲學校,首選龍校,蔡繼有培僑王錦輝真道優才港同福小st Margaret播道英華等等,但好多人都想入,邊間都唔係好易。無龍嘅小學都有,但始終有升中壓力,好難平衡。

妞妞寶媽 發表於 21-3-13 14:06
首先真是非常感謝您的長篇意見。我老公一路學霸,但是他說真正讓他受益終身的是在香港讀博這6年,training ...

我小朋友讀traditional嘅私立幼稚園,細細個就有評估(考試),要寫字,要讀書,但學校教得好好,回家自己做功課,我下班回家也會和他互動,例如課本教甚麼,我就和他實地考察甚麼!如果去不到的地方我也會在YouTube搜尋釀他有所體會! 學校多是學術但你也可以協調學習方式!加油!將來我也打算釀小朋友讀traditional學校打好底子

簽名被屏蔽

香港快節奏競爭大,周圍朋友在努力雞娃,我也很焦慮。即使月收入好像很高,但是還是覺得沒安全感,窮人一個。學校選擇很多,所以才挑花了眼。三個孩子不說錢,就是精力也跟不上,輔導作業真是太辛苦。我還是期望學校為我多分擔些。
好的學校競爭太大,需要付出努力和金錢。我不是怪獸家長但也不是佛系家長,自己能力所及範圍給孩子最好的。你的心態真的好好!我就是那種睡不安穩覺的媽媽。

妞妞寶媽 發表於 21-3-15 14:11
香港快節奏競爭大,周圍朋友在努力雞娃,我也很焦慮。即使月收入好像很高,但是還是覺得沒安全感,窮人一個 ...

不少父母對兒女在教育上除了資源、找一間好學校、輔導功課溫習等等之外,更重要是如何令子女擁有面對學習多方面能力,正確態度、價值觀等特質,始終學習是靠子女本身,擁有這些條件、無論任何學校,任何學制,對子女往後學業路途上都變得得心應手。

cafeva    發表於 21-3-20 10:01

回覆 妞妞寶媽 的帖子

樓主,我冇睇太多其他jm留言,認真講,你又要馬兒好又要馬兒不吃草,香港似乎未能滿足你。有冇考慮過上大灣區生活,3個小朋友讀國際學校,未尚不可。

妞妞寶媽 發表於 21-3-15 14:11
香港快節奏競爭大,周圍朋友在努力雞娃,我也很焦慮。即使月收入好像很高,但是還是覺得沒安全感,窮人一個 ...
當年也焦慮過,三個孩子的確有分身乏術的感覺。
所以和先生要有分工,而且大家一起商量,釐清家庭priority list, 資金方面如何分配,孩子教育何去何從,家庭分工,短期目標,中期,長期目標等等。有時兩個人一起商量過,互相補充意見,會清晰好多。有時爸爸大安旨意,其實有佢的道理,可以解除你的焦慮。

小朋友大一些,也可以參加意見。

熱心網友會給出很多建議,方法,不過,最了解你自己家庭環境的,小朋友資質天份,價值取向的,都是你們自己。

教育小朋友,心急焦慮只有反效果,有大方向,再平時慢慢積累,基本不會出大問題。

選校方面,其實條條大路通羅馬。同內地朋友子女相比,香港的傳統學校再填鴨,填的力度和壓力程度,也好過內地大部分學校。

睇睇吓覺得樓主你只係一味lash out你的不安和焦慮⋯⋯你讀到master,相信你有呢種理性嘅思維能力,不如冷靜下來,一點一點一步一步著力解決你面對嘅困境(雖然我不覺得是什麼困境)吧!
祝你早日為小孩找到合適的學校!

titma 發表於 21-3-15 17:11
回覆 妞妞寶媽 的帖子

樓主,我冇睇太多其他jm留言,認真講,你又要馬兒好又要馬兒不吃草,香港似乎未能滿 ...

冇講笑啦,大灣區國際學校分分鐘貴過香港

deco99 發表於 21-3-15 18:20
冇講笑啦,大灣區國際學校分分鐘貴過香港

係貴好好好好好多

‹ 上一主題|下一主題