用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Ywgs V.S bps
go

Ywgs V.S bps [複製鏈接]

??? Which one is better?
   5    0    0    0

Grace12141 發表於 21-3-12 19:55

其實你自1、自2的先後選擇,已決定了選那間。

tpmon 發表於 21-3-12 20:08
其實你自1、自2的先後選擇,已決定了選那間。

都唔係架,如果好有信心yws收而bps聽日唔去in就係前者收 因為我都有諗過呢個問題!

兩間都好好
同埋你自行時都選擇左放邊間自一

Beautypeople 發表於 21-3-12 20:41
都唔係架,如果好有信心yws收而bps聽日唔去in就係前者收 因為我都有諗過呢個問題!
...

如在中西區大抽獎,抽入到YWGS不出奇。

但自行這兩間都是不容易。未到3月31日,你都好難知有2間、1間、還是O間係正取生。

聽說自行in了 BPS,大抽獎抽不到仍可去申請叩門; 你唔in 就少了入表叩門機會。

兩校2020年主科5+供參考

2020年 YWGS | BPS
中文5+ 30.1% | 21.4%
英文5+ 49.3% | 50.8%
數學5+ 42.6% | 38.1%
CEM5+ 40.7% | 36.8%

通識5+ 27.9% | 35.7%
主科5+ 37.5% | 36.5%

3322率 91.2% | 91.3%

YWGS
https://www.ywgs.edu.hk/public-examination-results

BPS
https://www.bps.hk/hkdse-results

Poyau 發表於 21-3-12 21:02
兩校2020年主科5+供參考

2020年 YWGS | BPS

照咁睇英華成績仲好過bps喎

tpmon 發表於 21-3-12 20:53

如在中西區大抽獎,抽入到YWGS不出奇。

又係喎!

Beautypeople 發表於 21-3-12 21:09
5+咋,有可能只show尖子成績,除非你好有信心,自己小朋友必是尖子。

Beautypeople 發表於 21-3-12 20:41
...
你好勇呀,起完全估唔到既情況下,會考慮唔去自二那間

2間都係好學校,可參考:

基督教 vs 無宗教
著長衫 vs 綠色背心裙(小白菜)
返學路程距離
課外活動
高中選科類別(特別偏好科目有冇開)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PTL_L 發表於 21-3-12 21:18
你好勇呀,起完全估唔到既情況下,會考慮唔去自二那間

我梗係冇啦!諗過下啫 校定鬧鐘聽日準時起身去面試了

Beautypeople 發表於 21-3-12 21:09

甘你應該睇返對上個幾年
不過鍾意就會自己蒙蔽咗 講自己當年家姐

近3年主科5+ YWGS↑BPS↓

YWGS | BPS
5+ 2020年 2019年 2018年
中文 30.1 31.1 27.0 | 21.4 29.9 36.8
英文 49.3 42.3 38.5 | 50.8 48.9 57.9
數學 42.6 32.9 36.5 | 38.1 39.3 42.1
---------------------------------------------------------
CEM 40.7 35.4 34.0 | 36.8 39.4 45.6
通識 27.9 22.8 23.6 | 35.7 37.0 42.1
---------------------------------------------------------
主科 37.5 32.3 31.4 | 36.5 38.8 44.7

kirstyau 發表於 21-3-12 21:49
甘你應該睇返對上個幾年  
不過鍾意就會自己蒙蔽咗  講自己當年家姐
...
比著我來答,上年的話一定答YWGS係優勝  . (擾敵)今年或以後尼,當然答另一間啦,愛屋及烏丫嘛.

至於整體成績,似乎唔係好關心,最關心係自己個嗰成績點,排咩耶位置

Poyau 發表於 21-3-12 23:16
近3年主科5+ YWGS↑BPS↓

YWGS | BPS
好似一個進步中,一個就穩中有跌?可能真要睇多幾年

medicine 發表於 21-3-13 06:25
比著我來答,上年的話一定答YWGS係優勝  . (擾敵)今年或以後尼,當然答另一間啦,愛屋及烏丫嘛.: ...

好彩過哂報名冇擾敵,講明先阿妹未夠班,2間都冇報。 成績呢!有個句講個句啦,樂見YWG終於有起色,年年攞黎比較都幾慘。

kirstyau 發表於 21-3-13 06:46

好彩過哂報名,講明先阿妹未夠班,2間都冇報。   ...
睇好未來YWGS的成績漲勢.個人覺得,YWGS前幾年成績略微下降係搬遷影響頂尖生源.
而去到甘上下個批學校,包括官津(直不算.招生制度使然),成績波動(幅度唔算大)好正常,

medicine 發表於 21-3-13 07:33
睇好未來YWGS的成績漲勢.個人覺得,YWGS前幾年成績略微下降係搬遷影響頂尖生源.
而去到甘上下個批學校,包括 ...

分析得好合理

Beautypeople 發表於 21-3-13 08:33
分析得好合理

你最終今天都in 到SPCC 和 BPS 兩間嗎?
‹ 上一主題|下一主題