用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs福附小
go

培僑vs福附小

請問大家會點揀,兩間都係較紅,培僑不是英小,但福小係英小。培小資源多D,活動多啲,校舍大,福小較傳統和谷,和校長有魄力校好學校。
家住九龍,地點不是太大問題。

福附的外教團隊真的好吸引人....二十幾位

回覆 Sunday_June 的帖子

呢位家長,你完全可以從學校資源,教學,形式等等考慮啱唔啱自己個小朋友,一切都從小朋友嘅本身出發,冇需講紅唔紅呢D問題,愛護同栽培你個小朋友成長先至最好個學校,希望你冇介意我咁講

Sunday_June 發表於 21-3-12 11:30
請問大家會點揀,兩間都係較紅,培僑不是英小,但福小係英小。培小資源多D,活動多啲,校舍大,福小較傳統 ...

你已經有答案,福附小

福小有呈分,因為不是一條龍升中(但成績操行達標好大機會可直上)所以讀得好升中想外闖也可。培小冇呈分,但一條龍上中學,外闖較難。

EggEgg08 發表於 21-3-12 12:42
福小有呈分,因為不是一條龍升中(但成績操行達標好大機會可直上)所以讀得好升中想外闖也可。培小冇呈分, ...
老實講揀得龍校就唔會外闖..兩間都B1中學,..仲要外闖只能說要求太高了

培橋個無敵大校園好正
而且資源多......

中學好似係BAND 1B?
https://www.schooland.hk/ss/puikiucollege

Fraser 發表於 21-3-12 16:19
培橋個無敵大校園好正
而且資源多......
我特意去看過PKC...校園係好大...但是交通就真是~一言難盡,我同我老公的腳力...落著火車都要行幾遠下喔

福小英小,升中舒服d

想輕鬆就讀培僑,壓力小,中學成績都幾好。福小高小都多功課,但語境一流,又係小班,真係各有各好。

WONGKACA 發表於 21-3-12 17:04
我特意去看過PKC...校園係好大...但是交通就真是~一言難盡,我同我老公的腳力...落著火車都要行幾遠下喔 ...

好似大圍站有免費穿巴去學校,行就太辛苦

deco99 發表於 21-3-12 19:59
好似大圍站有免費穿巴去學校,行就太辛苦
並沒有...家長開放日才有..平時有個小巴

福小課外活動多嗎?一年多少測考?

Sunday_June 發表於 21-3-12 23:13
福小課外活動多嗎?一年多少測考?

多,一年一考

知唔知培僑多吾多國內人士子女讀?

回覆 Sunday_June 的帖子

應該唔少,我已經知道至少兩位同事,但呢D其實冇所謂啦,可以同個小朋友練習普通話

請問大家會點揀,兩間都係較紅,培僑不是英小,但福小係英小。培小資源多D,活動多啲,校舍大,福小較傳統 ...

培僑

福附小比國際學校更多創新思維,一定唔會傳統

Mathew0214 發表於 21-3-15 17:42
福附小比國際學校更多創新思維,一定唔會傳統

有冇例子?

Sunday_June 發表於 21-3-15 21:40
有冇例子?

有幾多學校小學會小三至小六每人一部手提電腦上堂用(疫情前一年已有,學校提供,爨學生好慣用電腦上課);夏天會喺學校打水戰;學校會比啲時間比學生去run間學校,有學生校長、老師去負責設計教學;暑期功課係做KOL, 課題任擇。我覺得學校簡直係創意無限。